НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.08.2018)

ПРЕПИТВАТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ ЕС

По-строги правила за проверка на езиковите умения на чуждестранните медицински сестри и останалите специалисти по здравни грижи ще се въведат у нас. Това предвиждат промени в Наредба № 15 на здравното министерство, информира Сlinica.bg

Идеята е на изпит за български вече да се явяват и специалистите от държави в ЕС, които искат да работят у нас. Засега тези правила са важали само за хора от трети страни, обясняват от ресорното ведомство. Освен това с промените се разширява и кръга на специалистите, които подлежат на езикова проверка.
Досега на изпит са се явявали медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти от други държави. От този кръг са били изпуснати инспекторите по обществено здраве, зъботехниците и помощник-фармацевтите. С промените те също ще трябва да полагат изпит.

ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА У НАС

Първи случай на западнонилска треска е регистриран у нас. Става дума за 75-годишна жена от Бургас, която се е заразила вследствие на ухапване от комар. Жената е била приета в Инфекциозното отделение на Бургаската болница и вече е изписана. Това съобщи за Сlinica.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

За съмнения от зараза най-напред споменаха от кметството в Бургас. “Няма място за колебания, остава диагнозата да бъде потвърдена и от Националния център за заразни и паразитни болести”, обясни д-р Кунчев. Първият случай у нас идва броени дни, след като вирусът повали стотици граждани в Сърбия и Гърция.

ОБЩИНА БУРГАС ЗАПОЧВА ЗАСИЛЕНИ ДЕЗИНСЕКЦИОННИ МЕРОПРИЯТИЯ ЗАРАДИ ОПАСНОСТТА ОТ ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА

Община Бургас предупреди своите жители и гости, че съществува потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска, информира Zdrave.net. „В момента има недоказано, но съществуващо съмнение за една-единствена жена от нашия град, която проявява голяма част от симптомите на това заболяване. Напълно сигурно е обаче, че три от откритите 6 мъртви щъркела край село Атия в съседната община Созопол са носители на вируса на западнонилската треска”, съобщиха от общината.

През следващите дни община Бургас ще проведе засилени дезинсекционни мероприятия на местата, където се събират много хора, и в биотопите, където се развъждат комари, които пренасят опасния вирус. Общината предупреди всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, защото тя се диагностицира трудно. 80 % от заразените не проявяват никакви симптоми. При останалите 20 % признаците на болестта са много подобни на грип – температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1% от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни хора, хора със слаба имунна система и съвсем малки деца.

Европейската комисия реши: ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА МЕСТИМ СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИЦИТЕ ВСЯКА ГОДИНА

В последния ден на август Европейската комисия реши, че трябва да спрем да местим стрелките на часовниците си всяка година. Промяната предложи председателят на ЕК Жан Клод Юнкер. За да стане тя факт обаче, трябва да се подкрепи и от евродепутатите и всяка държава в Общността, информира Clinica.bg.

Причината за това решение са резултатите от допитването, което ЕК направи сред гражданите на общността. Около 4.6 милиона души предимно от Германия взеха участие в него, а над 80% искат местенето на стрелките на часовниците с един час през зимата и лятото да спре. Сред причините за това желание е и здравният дискомфорт до който води смяната на времето. То се асоциира с влошаване на съня и затруднена работа на нервната и на сърдечносъдовата системи.

Дали решението ще стане факт зависи какво ще решат правителствата на държавите членки и парламентът на ЕС.

УМБАЛ – БУРГАС СЕ СДОБИ С МОДЕРНИ РОДИЛНИ ЛЕГЛА

Родилните зали на УМБАЛ – Бургас вече посрещат бъдещите майки с изцяло подменени легла, информира Zdrave.net. Те са електрически, олекотени, мобилни и много по-удобни за родилките и персонала. Леглата заменят стари кушетки, които се използваха десетилетия наред. Отделението се сдоби и с електронож за хирургичните манипулации. Апаратът намалява травмите на тъканите и кръвозагубата, а възстановяването е по-бързо.

Обновяването на Родилно отделение е извършено с целеви средства, отпуснати от Министерството на здравеопазването.