НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.05.2018)

ВКЛЮЧВАТ ОБЩИНИТЕ В КОНТРОЛА ЗА ПУШЕНЕТО

Общините ще бъдат включени в контрола, свързан с тютюнопушенето. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция по повод Световния ден без тютюнопушене, който тази година се провежда под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания“, информира Zdrave.net.

Тя обясни, че към за целта се подготвят промени в Закона за здравето. Чрез тях ще бъде разширен съставът на органите, които участват в контрола по пушенето.

От МЗ напомниха, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да се откаже от тютюнопушенето. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА С АПЕЛ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ
Драстично са намалели запасите от кръв в отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Най-голям е недостигът на кръвна група А, информира Zdrave.net.

До усложнената ситуация се стигнало, след като в няколко поредни дни се наложило осигуряването на кръв и кръвни продукти за пациенти в лечебното заведение и комплексния онкологичен център в старата столица. В един от случаите се е наложило многократно кръвопреливане на кръв от група А, а лечението на пациента продължава и запасите са драстично намалени.

Началникът на отделението д-р Мариана Витанова и лекуващите лекари апелират хората да помогнат, като посетят кръвния център всеки работен ден от 8:00 до 13:00 часа.

На 1 и 2 юни 2018 г. Националният център по трансфузионна хематология ще проведе в София двудневна акция за безвъзмездно кръводаряване, посветена на Деня на детето – 1 юни.

 

ПРАВЯТ ИНДЕКС НА БОЛНИЦИТЕ

“Индекс на болниците” е съвместна инициатива между „Галъп интернешънъл” и специализираният сайт Clinica.bg. Целта му е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози. Това увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност, информира Clinica.bg.

Индексът се състои от две основни части. Първата показва обективните данни за броя лечебни заведения, които оперират в областта на неврологията, онкологията и кардиологията, както и на обема дейност, което всяко едно от тях е извършило през изминалата 2017 г. Освен количествени, в тази част са въведени и качествени показатели за всяка от трите медицински области. Данните за реализирането на тази част от индекса са предоставени от НЗОК.

Втората част на индекса дава субективната нагласа на пациентите, които са претърпели лечение в болница през изминалите пет години. Тя е осъществена чрез извършването на национално представително проучване от социологическата агенция „Галъп интернешънъл”. Предстои да се включат още медицински области.

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДАВА ОЩЕ 5,2 МЛН. ЛЕВА ЗА ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Допълнителни 5.2 млн. лв. за лечебните заведения в София гласува днес Столичният общински съвет, информира Clinica.bg. Средствата се отпускат от Специализирания общински приватизационен фонд и ще бъдат използвани за ремонти, модернизиране и закупуване на апаратура за болници и ДКЦ-та в столицата. Предвидено е и заделянето на резерв от 200 000 лв. за извънредни разходи в системата.

С парите ще бъдат подпомогнати най-големите болници в София, в това число АГ клиниките “Св. София” и “Шейново”, както и специализираните структури за продължително лечение в Бухово и Панчарево.

 

ОТ НЗОК ОЧАКВАТ 100 МЛН. ЛЕВА ДЕФИЦИТ ЗА ЛЕКАРСТВА 

100 милиона лева се очаква да достигне преразходът от лекарства, като без допълнителни средства, заложеното по това перо в бюджета на НЗОК няма да е достатъчно за два месеца в края на годината. Това се разбира от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 14 май т. г.,  информира Zdrave.net.

Основна тема за надзорниците за пореден път е големият преразход по линия на медикаментите и то предимно тези за онколечение. По време на заседанието зам.- здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева предупреждава, че заради новите молекули, които ще плаща здравната каса, дефицитът може да надхвърли 100 милиона. Какво ще е финансовото натоварване от тях се очаква да стане ясно през септември.

 

НОВ САЙТ ЗА ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА

Сигнали за липсващи животоспасяващи лекарства ще бъдат събирани в нов сайт. Очаква се новата интернет платформа да бъде пусната до два месеца. Тя ще бъде създадена от пациентски организации и ще бъде от полза и за Изпълнителна агенция по лекарствата. Сигналите, постъпили на сайта ще бъдат обработвани и изпращани до агенцията.

Това съобщи председателят на варненското сдружение „Хипофиза” Ваня Добрева, която е и председател на сдружение за развитие на българското здравеопазване, цитирана от БНР. Оказва се, че от година хората, които се нуждаят от животоподдържащи медикаменти, не могат да си ги набавят редовно от българските аптеки.

 

ПРАВЯТ ЩАДЯЩИ ГИНЕКОЛОГИЧНИ ОПЕРАЦИИ С ХЕЛИЙ

Последно поколение лазерна гинекология ще се практикува в университетска болница „Дева Мария” в Бургас, информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на лечебното заведение. Първите операции с иновативната техника са планирани за 7 юни, а оператор е известният гинеколог д-р Георги Хубчев, главен консултант на отделението по акушерство и гинекология в болницата.

С плазмения лазер, използващ хелий, могат да се извършват всички гинекологични операции, включително вагинална хистеректомия. Подобна интервенция вече е била извършена успешно от д-р Хубчев само преди ден, а благодарение на модерната технология пациентката е в състояние да се прибере вкъщи само 24 часа след операцията.
„С апаратурата, с която разполагаме, могат да се направят всички гинекологични операции с максимална прецизност и по възможно най-щадящия за пациентката начин” обяснява д-р Хубчев.