НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.11.2018)

ДЕТСКАТА БОЛНИЦА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА ДО ШЕСТ МЕСЕЦА
Детската болница на България трябва да е факт до шест месеца. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев в парламента, информира Zdrave.net.
В нея ще се предлагат услуги по спешна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ; интензивно лечение, включително с възможности за продължителна дихателна реанимация; неонатологична помощ с възможности за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и изключително ниско тегло при раждане; комплексно терапевтично и оперативно обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания, както и услуги по продължително лечение, рехабилитация и палиативни грижи, информира министърът. Той заяви, че във връзка с осъществяването на проекта е съставен подробен план за действие по дни и седмици, който е одобрен от Министерския съвет.
Една от първите стъпки в плана ще бъде преструктурирането на университетската болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо комплексно лечение на деца. Болницата няма да е търговско дружество, а ще е ведомствена, към министъра на здравеопазването. „Една такава национална детска болница не трябва да бъде търговско дружество и ние сме убедени в това. Но това не означава, че тази болница няма да има договор с НЗОК и ще работи по тези пътеки, които финансира Касата. Отделно държавата ще има своя инструмент да подпомага болницата при постигане на определени национални цели за децата“, поясни министърът.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПРЕДСТАВИ ПРОВЕРКИТЕ НА НЗОК ПО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ
През деветмесечието на 2018 г. от НЗОК са извършени общо 5101 проверки на договорни партньори за болнична медицинска помощ, при осъществени 3891 проверки за същия период на 2017 г., или ръст от 31,1%. Проверени са 24 452 клинични пътеки, 9195 клинични процедури и 38 218 амбулаторни процедури. Процентът на проверките, завършили с установени нарушения, е 24,3% от общо извършените проверки. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев във времето за парламентарен контрол в отчет на контролната дейност на НЗОК от началото на годината, информира Zdrave.net.
„Най-често констатираните нарушения при осъществяване на проверките в лечебните заведения за болнична помощ са свързани с неизпълнение на диагностични или терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения, нелекуване на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация“, информира министърът, като допълни, че за отчетния период частично са прекратени или отказани договори по 51 клинични пътеки.
За същия период са извършени 9973 проверки на изпълнители на извънболнична медицинска и дентална помощ. Извършени са 1266 проверки по предписване на лекарствени продукти за домашно лечение и 2831 проверки по отпускане на лекарствени продукти в аптеки, като при 1681 проверки са открити нарушения.
„Най-често срещаните нарушения по предписване на лекарства са неспазване на посочените ограничения в предписването при различни индикации на приложение №1 от Позитивния лекарствен списък, дублиране на предписанията в рамките на срока, в който са предписани лекарствените продукти за МКБ, изписване на повече от три лекарства на едно МКБ, предписване на количества над регламентираните в лекарствения списък, неспазване на критериите и програмите за лечение на хронично болни“, отчете още министър Ананиев.

БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО В ЕС ПО НИСЪК РАЗХОД ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
Според данните на Евростат за 2016 г. България е в челната тройка на страните в ЕС с най-нисък разход за здравеопазване на глава от населението. Единствено северната ни съседка Румъния има по-нисък разход за здраве от нас, информира Clinica.bg.
Полша, България и Румъния, това са страните в ЕС които имат най-нисък разход за здраве на глава от населението. Според данни на Евростат сумата, която отделя Полша е в размер на 731 евро, следвана от България с разход в размер на 555 евро и на последно място е Румъния с 432 евро.
На другия полюс са държави като Люксембург, Швеция и Дания, които за здравето на населението си дават в пъти повече средства. Така например в Люксембург на човек за здравеопазване се падат по 5612 евро. Следват я Швеция с 5126 евро и Дания – с 5014 евро на глава от населението.
Швейцария и Норвегия са другите две държави в Европа, които не пестят за здравето на населението си, сочат данните. И две страни не са членки на общността. Техните разходи за здраве възлизат съответно на 8841 евро и 6730 евро. Средният разход за здравеопазване на глава от населението в ЕС е над 3000 евро. Най-много средства от БВП за здравеопазване отделя Франция – 11,54%, от БВП, а най-малко – северната ни съседка, където разходът е 5,01% от БВП.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ С НОВА НАУЧНА ИНФРАСТРУКТУРА
Националният университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания към Медицински университет – София представи изградена нова научна инфраструктура за над 6 млн. лв., информира Clinica.bg.
Средствата са от Фонд „Научни изследвания” по проект за Национален университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания. Координатор на проекта е проф. д-р Радка Кънева. Той включва няколко структурни звена – Център по молекулна медицина – МУ-София, Център по молекулярна биология и имунология – МУ-Пловдив, катедри и лаборатории в двата водещи медицински университета. Основа на консорциума е изграденият през 2006 г. в МУ-София Център по молекулна медицина. Той е реализиран с подкрепата на проекти, финансирани от Европейския съюз по Шеста рамкова програма (FP6) и от Фонд „Научни Изследвания” към МОН.

БИБЛИОТЕКАТА НА МУ-ВАРНА С ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В МОРСКАТА СТОЛИЦА
Второто издание на изложбата „История на медицина и здравеопазването във Варна” може да видите в библиотеката на Медицински университет – Варна до 14 декември 2018 г. Експозицията е посветена на 135-тата годишнина от основаването на Варненското медицинско дружество – първото лекарско дружество у нас, учредено на 10 декември 1883 г., съобщиха от МУ-Варна.
Сред изложените експонати са преводни от руски език и български авторски книги от края на XIX и началото на XX век от областта на физиологията, фармакологията, рехабилитацията, съдебната медицина, гинекологията. Най-старата българска книга в изложбата е от 1870 г. Могат да се видят и учебниците по хирургия на патрона на университета проф. д-р Параскев Стоянов – първият лекар у нас, извършил операция на наранено сърце.

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ “ВНИМАНИЕ, ЧУПЛИВО!” ПРИПОМНЯ ЗА “ТИХАТА” ЕПИДЕМИЯ НА ВЕКА – ОСТЕОПОРОЗАТА
Според Световната здравна организация остеопорозата е третото социалнозначимо заболяване в света – след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, информира БНР. Данните показват, че една на всеки три жени на възраст над 70 години ще счупи кост поради остеопороза. Специалистите припомнят, че болестта може да протича незабелязано и без никакви симптоми в продължение на години. Болката се появява едва когато възникне фрактура.
Затова у нас тече информационна кампания за превенцията на заболяването. Тя се провежда под надслов „Внимание, чупливо!“ и е организирана от биотехнологичната компания “Амджен” в партньорство с Националната художествена академия. Част от инициативата е и изложба с керамични чинии, изработени от студенти от Академията. Те са символ на крехкостта на човешките кости.
Изложбата може да се види в столичния мол “Парадайс Център” на ет.1 до 2 декември 2018 г.