НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.08.2019)

След проверка на Прокуратурата: НАЛАГАТ САНКЦИИ ЗА НАД 500 000 ЛЕВА НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ЛИЧНИ ЛЕКАРИ И ЗЪБОЛЕКАРИ ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ
Санкции за над 500 000 лв. ще бъдат наложени на лечебни заведения за медицинска помощ, лични лекари и зъболекари след проверката, която Върховната административна прокуратура (ВАП)
започна през месец юни 2019 г., информира Zdrave.net като се позова на Прокуратурата. Целта на проверката е гарантиране на нормативно установеното право на достъп до медицинска помощ.
Наложените санкции са в общ размер от 112 879.00 лв., като предстои допълнително налагане на санкции до 404 395.00 лв. Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.
В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора“.
Проверката е реализирана на територията на цялата страна от длъжностни лица – контрольори от всички двадесет и осем РЗОК и длъжностни лица служители на НЗОК. Инспектирани са лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), лечебни заведения за извънболнична дентална помощ (ИДП) и лечебни заведения за болнична медицинска помощ (БМП). Общият брой на извършените проверки е 1745. В хода на проверката са констатиран 4537 нарушения, сред които най-често срещани са нарушения, относно плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която е закупена от НЗОК; нарушения на правата на ЗОЛ, като е поискано и получено неправомерно заплащане на потребителска такса; нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; нарушения свързани с предписване на лекарствени продукти и др.

НОВИ ТЕХНОЛОГИИ В ОЧНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА
От 1 август 2019 г. Мeдицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна пое управлението на Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна. Управителят на болницата проф. д-р Христина Групчева сподели, че очаква в лечебното заведение да настъпят множество положителни промени, което ще спомогне за подобряване на качеството на офталмологията в региона и страната, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на учебното заведение.
“Промяната на управлението ще подобри качеството на медицинските грижи и ще доведе до подобряване на условията в болницата, ще обогати наличната медицинска техника с нова и високотехнологична апаратура“, каза тя.
Внедряването на нови технологии в медицината е един от основните приоритети на МУ-Варна. Преди броени дни в операционната на СБОБАЛ- Варна заработи най-новият модел апаратура за хирургично лечение на катаракта. Апаратът е абсолютно автоматизирана машина за факоемулсификация, т.е. разбиване с ултразвук на помътнялата леща и имплантиране на нова леща, благодарение на която пациентите имат перфектно зрение почти веднага след манипулацията.

ВОДЕЩИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРЕДЛАГАТ ЕДНОДНЕВНИ УЧИЛИЩА ЗА ЗДРАВЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ВРЕДНИ НАВИЦИ
Училище за здраве да има във всеки град на страната. Това поискаха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, които са организатори на седмото издание на „Училище за здраве – за деца, родители и учители”, информира Clinica.bg.
В първия дена на месец септември в Курортен комплекс “Албена” ще отвори врати Училище за здраве. В него водещи специалисти ще дискутират темите за храненето и за здравето на подрастващите. „Искаме по един ден във всеки град в България да има училище за здраве. Децата, а и възрастните, трябва да знаят какво е полезно и какво не да консумират, за да бъдат здрави”, коментира д-р Георги Ханджиев.
Инициативата за здравното училище е на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания в партньорство с Българската академия на науките и изкуствата. Тази година се очаква в здравните часове да присъстват повече от 60 души от цялата страна, съобщиха организаторите.
За първи път ще се проведат кулинарни работилници, в които децата ще се учат сами да правят здравословни сандвичи, салати и други вкусни изкушения. Предвидени са лекции и беседи свързани с диетите, значението на Индекса за телесна маса, спорта и съня като част от здравословния начин на живот. Освен това са предвидени спортни занимания и разходки на открито.