НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.08.2018)

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НЕПЪЛНОТО ВАКСИНАЛНО ПОКРИТИЕ Е ПРИЧИНА ЗА ЕПИДЕМИИТЕ ОТ МОРБИЛИ В НЯКОИ СТРАНИ ОТ ЕС
“Проблемът е в непълното ваксинационно покритие – доста големи групи от населението на Европа икономически мигрират, а децата остават неваксинирани“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев по повод регистрираната повишена заболеваемост от морбили в Европа, информира Zdrave.net.
Проф. Кантарджиев отново подчерта деца под една година да не бъдат водени в Гърция, Румъния и Сърбия. Той допълни, че за последните шест месеца на годината са регистрирани два пъти повече случаи на заболели от морбили. Инфекцията е опасна, защото дори след години може да се прояви тежко заболяване, вследствие на нея.
“Може да се развие тежко неврологично усложнение – виждал съм млади хора, ослепели от морбили, виждал съм много случаи на хора със засегнат мозък години след прекарване на тежка морбилна инфекция. Именно затова е по-добре да се ваксинират хората”, изтъкна специалистът. Той призова хората, които са се върнали от Западна Европа да не контактуват с деца поне една седмица. По думите му в момента има опасност от разпространение на западнонилска треска на територията на страната ни.

Зам.-министър Светлана Йорданова: НОВАТА МЕТОДИКА ГАРАНТИРА ПЪЛНА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С ФУНКЦИОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ
12 жалби са получени вчера в Министерството на здравеопазването срещу новата наредба за медицинската експертиза. Това съобщи зам.- министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред Нова телевизия, информира Zdrave.net. Според нея пациентите са били консултирани от хора, които не са добронамерени към промените и гонят лични интереси.
„Хората с тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин. По новата методика всяко едно заболяване ще бъде с посочени проценти, така че човекът с увреждане ясно ще знае кое от заболяването му носи най-голям функционален дефицит”, каза Светлана Йорданова.Тя подчерта, че промяната е направена така, че хората, които наистина имат нужда от подкрепа от държавата, да бъдат максимално осигурени. Стана ясно, че новите оценки ще бъдат извършени след изтичането на вече дадения ТЕЛК. Предвидено е оценката да се извършва само по документи, които могат да бъдат подавани и по пощата, така че да не се налага изобщо хората със затруднения да отиват до комисиите.

ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ПОЗНАНИЯТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК НА ЗЪБОТЕХНИЦИТЕ И ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИТЕ ОТ ЧУЖБИНА
Министерство на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2005 г. за установяване на владеенето на български език и професионалната терминология на български език от чужденците за упражняване на медицинска професия в Република Българи, информира Zdrave.net.
С предложените промени вече не само медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, които идват от други държави ще трябва да доказват познанията си по български език. Това ще важи и за останалите специалности по професионално направление „Здравни грижи“, а именно – “Инспектор по обществено здраве”, “Зъботехник” и “Помощник-фармацевт”.
Образецът на удостоверение за владеене на български език и професионална терминология на български език досега се издаваше да послужи пред Министерството на здравеопазването и е валидно за упражняване на професията на територията на страната. С промените обаче, удостоверението вече ще е необходимо и на други заинтересовани страни – работодатели, регионални здравни инспекции, съсловни организации, висши училища и др.

Проф. д-р Вихра Миланова: ЛЕКАРИТЕ СТРАДАТ ОТ ДЕПРЕСИЯ И САМОТА
Лекарите боледуват повече от депресии спрямо общата популация, но освен това страдат в „самота“. Това каза началникът на Клиниката по психиатрия в Александровска болница и национален консултант по психиатрия проф. д-р Вихра Миланова пред Zdrave.net.
„Дори да идентифицират повечето от симптомите си, лекарите много рядко търсят специализирана помощ. Причината за това е главно стигматизиращото въздействие на състоянието, затова близо 1/3 от тях се самолекуват, но без лечението да е специфично“, каза проф. Миланова.
От думите ѝ стана ясно, че само 5% от лекарите си предписват лечение, останалите търсят алтернативни начини – балнеосанаториуми, развлечение, промяна на местоработата. Специалистката изтъкна, че когато един лекар види, че колегата му има депресия, той се дръпва от него, за да не го травмира. От друга страна самият депресивен лекар не търси помощ. Много от медицинските специалисти смятат, че за тях не е обичайно да боледуват. “Липсва специализирана помощ, доверени лекари”, изтъкна още проф. Миланова.

Д-р Стойчо Кацаров: У НАС НЯМА СТАТИСТИКА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ГРЕШКИ
“Медицинските грешки в нашата страна са нула. Няма такива данни, няма такава статистика, няма дори дефиниция на това понятие. Никой не ги отчита, никой не ги регистрира, никой не ги следи.“ Това заяви в предаването “12+3” на БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той цитира американско проучване, засягащо осемгодишен период, според което смъртността в лечебните заведения в САЩ вследствие на медицински грешки е третата по ред причина след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.
“Медицинските грешки не трябва да се прикриват. Те трябва да се споделят в колегиите, да се обсъждат, защото това е единственият начин да се извадят поуки от тях и да бъде предотвратено повтарянето на същите грешки в бъдеще”, допълни Кацаров. Той е на мнение, че гилдията не трябва да се страхува от този разговор, но през последните години, по думите му, има силно насаждане на омраза към медиците, и конкретно към лекарите.
“Ако има недоверие между лекаря и пациента, няма как да имаме добра здравна система. Самата медицина е основана на доверието”, допълни Кацаров. Той коментира и данни на Евростат за предотвратимостта на смъртността, като отбеляза, че 42% за България са много висок процент. “Това е показател, който включва не само медицината и здравната система. Предотвратима е и смъртта на хората, които пострадаха при автомобилната катастрофа край Своге”, изтъкна д-р Кацаров.

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ ПРИЛОЖИХА ИНОВАТИВЕН ПОДХОД ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ГОЛЯМ ТУМОР
45-годишна пациентка с голям тумор на маточната шийка в напреднал стадий е пасена със съвместните усилия на екипи от три болници в групата на “Ажибадем Сити Клиник” – “Болница Токуда”, “Сърдечносъдов център” и “Онкологичен център”, информира Credoweb.bg.
Пациентката е преминала минимално инвазивна интервенция, след което е проведено модерно радикално интегрирано облъчване, съчетано с ниски дози химиотерапия. Използвана е най-модерната лъчетерапевтична техника с модулирано по интензитет лъчелечение и интегрирано усилено облъчване едновременно на основния тумор в таза и на засегнатите лимфни възли в корема.
Иновативният подход се прилага за първи път в България при такъв голям тумор. 9 месеца по-късно ПЕТ-скенерът не е показал остатъчни следи от тумора.