НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.07.2018)

НАШИ БОЛНИЦИ ПОДГОТВЯТ ПЛАН-ПРОЕКТ ЗА СЪСТРУДНИЧЕСТВО С НЕМСКА КЛИНИКА ЗА БЕЛОДРОБНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ
„УМБАЛ „Света Екатерина“ и УБ „Лозенец“ полагат всички усилия за своевременната подготовка на план-проект за сътрудничество между тях и трансплантационния център в Есен, Германия. На база този договор, който е необходимо условие по правилата на Евротрансплант, българските граждани, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще получат възможност да бъдат вписвани в листата на Евротрансплант и да им бъде оказвано необходимото лечение от специалисти на немския трансплантационен център. След изготвянето на план-проекта трябва да бъде подписан договор, който вече е изготвен, между Изпълнителната агенция по трансплантация, борда на Евротрансплант и клиниката в Есен“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на среща със сдруженията, представляващи пациентите с белодробни заболявания и нуждаещите се от белодробна трансплантация български граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Подписването на договора ще даде възможност наши специалисти да бъдат обучавани от немските си колеги – предпоставка скоро в България да започнат да се извършват белодробни трансплантации, уточняват от там.

УВЕЛИЧАВАТ ПАРИТЕ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Социалният министър Бисер Петков обеща тройно увеличение на интеграционната добавка за хората с трета група инвалидност. В тази група попадат най-много хора с увреждания, посочи той пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
В трета група влизат хора увреждания под 75%. Сега тяхната добавка е 11,25 лв. Занапред тя ще се изчислява на друга база – като 10% от линията на бедността, т.е. 34 лева.
Проектът на Закона за хората с увреждания предвижда значително увеличение и за тези в най-тежко положение. Министър Петков обясни, че увеличението ще бъде по линия на предвидената месечна финансова подкрепа, която ще замени интеграционните добавки, които сега получават хората с увреждания: „Тази подкрепа ще бъде в по-значителен размер. Предложението е най-значителното увеличение да бъде за тези хора с увреждания, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за асистентска услуга, т.е. те не са работили и не могат да работят заради състоянието си“, обясни социалният министър.

ЕМА ОГРАНИЧИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ПРОСТАТАТА
Xofigo да се използва само след два неуспешни опити за лечение или ако няма друг вариант, препоръчват експертите на Eвропейската агенция за лекарства (ЕМА).
Това лекарство се предписва за лечение на рак на простата, информира Clinica.bg.
Причина за тази мярка е, че медикаментът увеличава риска от фрактури при пациентите или от смърт, обясняват от Комитета за лекарства за хуманна употреба към ЕМА. Специалистите са категорични, че препаратът не трябва да се използва в комбинация със Zytiga (abiraterone acetate), а само като хормонална терапия. Разглеждането на безопасността на лекарството от ЕМА се е наложило заради резултатите от клинично проучване за употребата на Xofigo със Zytiga. Резултатите са показали, че пациентите с комбинацията са починали с около 2.6 месеца по-рано, отколкото тези на плацебо. 29% от хората пък са получили счупвания в сравнение с 11% при тези на плацебо.

ОРГАНИЗИРАТ АКЦИЯ ПО КРЪВОДАРЯВАНЕ В СОФИЯ
Акция по кръводаряване организира Националният център по трансфузионна хематология. Тя ще се състои в сряда от 8:30 до 12:30 ч. на ул. “Димитър Димов” 14 в София. Инициативата е насочена към младежите, информира Clinica.bg.
Кръводаряването е изключително важно, защото спасява човешки животи, благодарение на него се провеждат операциите и терапиите на някои редки заболявания, изтъкват експертите. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 години. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

АВГУСТ ЗАПОЧВА СЪС СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО
На 1 август 2018 г. в София ще стартира Световната седмица на кърменето. ще бъдат представени интерактивни лекции „Откровено за кърменето“, различни тематични работилници за родители и много награди. Събитието се организира от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) в партньорство с Pufies, „Дневникът на мама и татко“ и кафе-книжарница „Fox Book Cafe“, информира Zdrave.net. Събитието ще започне в 10:00 ч. в “AHub”, ул. „Христо Белчев“ 3 и е със свободен вход.
„Откровено за кърменето“, по примера на световния формат TED Talks, ще даде възможност на утвърдени специалисти – педиатри, акушерки и консултанти по кърмене – да разкажат за различните аспекти от живота на бебето, а родителите ще имат възможност да задават въпроси.
Седмицата на кърменето се провежда за 26-и път по цял свят и целта й е да насърчи, подкрепи и защити кърменето. Тази година мотото й е: „Кърменето – основа на живота“.

ЛЕКАРИ ОТ ВМА ОРГАНИЗИРАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА БОЛЕСТИ, КОИТО СЕ ПРИЧИНЯВАТ ОТ КЪРЛЕЖИ
Специалисти от Катедрата по инфекциозни болести при Военномедицинска академия (ВМA) организират безплатни консултации и прегледи за лаймска болест и други инфекции, предавани при ухапване от кърлеж, съобщиха от лечебното заведение.
Прегледите ще се проведат на 6 и 7 август 2018 г. от 09:00 до 14:00 часа в кабинет № 108 на Катедра по инфекциозни болести на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 989. Не се изисква направление от личния лекар.
Кърлежово-преносимите заболявания се причиняват от инфекциозни агенти, предавани чрез ухапване от различни видове кърлежи. До този момент са известни 16 заболявания, причинени от кърлежи, сред които лаймската болест, марсилската треска,
Кримска-Конго хеморагична треска, туларемия, Ку-треска, човешка гранулоцитна анаплазмоза, бабезиоза и др.