НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.05.2018)

ИМАМЕ ДОСТЪП ДО ПАЦИЕНТСКОТО ДОСИЕ ВЕЧЕ И С КОДА НА НАП

На интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса е разработена нова функционалност, информира Zdrave.net. Тя дава възможност на здравноосигурените, които имат персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция на приходите, да разглеждат своето пациентско досие след въвеждането му.

Досега достъп до тази услуга имаха само гражданите, които притежават универсален код за достъп (УКД), издаден от НЗОК/РЗОК, или електронен подпис.

С новата функционалност, разработена на интернет страницата на НЗОК, около 400 000 граждани, които имат ПИК на НАП, ще могат да разгледат своето пациентско досие.

От Пациентски организации „Заедно с теб“ обаче настояха тази възможност да бъде премахната веднага поради множество сигнали от пациенти до изясняване на казуса.

 

МЕДИЦИТЕ ОТ БОЛНИЦИТЕ В ЛОВЕЧ И ВРАЦА ПОЛУЧИХА ЗАПЛАТИТЕ СИ 

Министерството на здравеопазването преведе дължимите средства за заплати на персонала в МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч и МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Служителите в областната болница в Ловеч получават заплатите си за месеците февруари, март и април 2018 г. Работещите в МБАЛ Враца получават възнагражденията си за месеците март и април т.г.

По този начин здравното министерство изпълни Решението на Министерския съвет от 23 май 2018 г. болницата в Ловеч да получи 1 022 985 лв., а тази във Враца – 1 200 128 лв. Средствата се предоставят от МЗ като безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персонал.

 

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ИЗПРАТИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ НЗОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР 2018 Г.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати препоръки на Надзорния съвет на НЗОК в качеството си на орган, който осъществява политиката в сферата на здравеопазването, и във връзка с приетата на 29.05.2018 г. от Министерския съвет Национална здравна карта.
В първата препоръка се казва, че  изпълнителят на болнична медицинска помощ се задължава да съобразява приема на пациенти по договора с НЗОК с капацитета на лечебното заведение, разписан като брой и вид болнични легла, посочени в договора на лечебното заведение, с които ще се осигури изпълнението му, без да се ограничават по нива на компетентност. Друга препоръка се изтъква, че РЗОК трябва да направи внезапен контрол, когато има изпреварващо достигане от конкретен изпълнител на определените стойности по чл. 356 или се установи надхвърляне на 100% ниво на използваемост на леглата в лечебното заведение.

 

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ЩЕ РЕШАВА КАЗУСА С ПРОФ. ПЛОЧЕВ

В писмото си до Надзорния съвет на НЗОК проф. Плочев не подава оставка. Това потвърди пред Zdrave.net представителят на пациентите в Надзора адв. Андрей Дамянов.

„В точка първа от писмото пише: „Не подавам оставката си, защото съм твърдо убеден, че не съм нарушил закона или извършил действие, водещо до уронване авторитета на институцията“, отбеляза той и допълва, че по мнение на лекуващия го екип няма да бъде трудоспособен минимум още един месец.
“В ЗЗО, чл. 19, ал. 4 се казва, че предсрочното прекратяване на правомощията на управителя на НЗОК става при определени обстоятелства, но тези обстоятелства се наричат „обективна невъзможност за изпълнение на задълженията“. А в този случай аз, честно казано, не знам дали е налице точно тази хипотеза. Защото той пише, че поне още един месец ще бъде в отпуск по болест реално“, коментира адв. Дамянов.

Той информира, че предстои дискусия по темата на заседанието на Надзорния съвет, което ще се проведе или до края на тази седмица, или до средата на следващата.

Зам.-министър Светлана Йорданова:

ПРИ УСТАНОВЕНИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА ИНСПЕКТОРИТЕ НА РЗИ ИЗГОТВЯТ ПРЕПОРЪКИ ДО ОБЩИНИТЕ

Замърсяването на въздуха безспорно вреди на човешкото здраве и един от основните ангажименти на институциите трябва да е решаването на този проблем“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова при откриването на експертен форум „Чист въздух за здраве в София“, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Зам. -министър Йорданова изтъкна, че на територията на страната извършват оценка на влиянието на атмосферния въздух върху здравето на населението. При установени несъответствия РЗИ изготвят препоръки към общинските органи, които следва да бъдат включени в общинските програми за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух.

„Надявам се, че с общи усилия отговорните институции ще успеят да ограничат замърсяването на въздуха, като стъпка по посока увеличаване продължителността на живот в добро здраве“, подчерта още зам.-здравният министър.