НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.01.2019)

БОЛНИЦА “СВ. МИНА” В ПЛОВДИВ МОЖЕ ДА ЗАТВОРИ ВРАТИ ЗАРАДИ ОСТАВКИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Една от двете общински болници в Пловдив – „Св. Мина”, е изправена пред опасността да затвори врати. Това може да се случи, ако медицинските сестри там изпълнят намерението си да напуснат колективно, информира Zdrave.net. След седмица изтичат предизвестията на повече от 40 медицински сестри. Причината за масовата оставка са ниските заплати.
В момента лечебното заведение е препълнено с пациенти, включително и такива с усложнения от грип. Три от отделенията са пред закриване, включително детското, в което в момента на едно легло лежат по две деца.
„В момента получаваме 540 лв. заплата по стария договор. Новото възнаграждение ще бъде 600 лв. Това е взето като решение засега от управителя на лечебното заведение след увеличението на минималната работна заплата. Ние искаме да стане поне 700 лв.“, обясни пред Нова телевизия акушерката Флора Димитрова.
По думите й работещите в болницата те не искат да им се дават парите даром, а да бъде увеличен лимитът, така че да могат сами да заработят тези пари.
Лекари допускат, че болницата умишлено се води към фалит. По думите на управителя Генади Странджев парите, които се отпускат, са крайно недостатъчни, а болницата е с 960 000 лева просрочени задължения.

СЛЕД СРЕЩА СЪС ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР МЕДИЦИТЕ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТТЕГЛЯТ ОСТАВКИТЕ СИ
Медиците от Филиала за спешна помощ в Горна Оряховица ще оттеглят оставките си. Така отпада рискът 80 000 жители от няколко общини да останат без медицинското обслужване., съобщи БНР.
Представители на спешните медици се срещнаха днес с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и останаха доволни от обещанието за денонощна физическа охрана и мобилни паник бутони.Срещата се състоя по инициатива на младежкото сдружение „Горна Оряховица, събуди се“, което от началото на тази седмица дава граждански патрули на нощните дежурства в Спешната помощ, за да гарантира сигурността и спокойствието на медиците от нападения на пациенти и техни близки. След срещата в здравното министерство д-р Деян Георгиев заяви: “За първи път виждаме държавата в лицето на министъра на здравеопазването да застане така ясно и категорично зад всички медици. Това е бърза реакция, за която сме благодарни. След като са изпълнили този ангажимент, смятам, че повече от 90 % тези оставки ще бъдат оттеглени”.
От 1 февруари 2019 г. Спешният център в Горна Оряховица ще е с 24-часова охрана, а медиците ще получат лични паник бутони.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ЩЕ КОРИГИРА БЮДЖЕТИТЕ НА СТОЛИЧНИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Със 150 000 лв. е бил намален лимитът на Пета МБАЛ-София, а с 40 000 лв. – на болница „Шейново“ за месец януари. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет, информира Zdrave.net.
Бюджетите на болниците за първия месец на 2019 г. бяха определени от Надзорния съвет на НЗОК на първото за годината заседание. Здравната каса дава на болниците общо 167,302 млн. лв., като надзорниците определиха лечебните заведения да могат да ползват до 5% от стойностите, определени за февруари 2019 г.
„Това означава намаление на лимита с близо 2 млн. лева за годината, което за общинска многопрофилна болница е много. Първа, Втора и Четвърта МБАЛ-София имат леко увеличение на бюджета, което позволява да се организира спокойно работата на болниците“, коментира пред Zdrave.net изпълнителният директор на Четвърта МБАЛ д-р Аркади Иванов.
Предстои да бъде решено колко ще бъдат бюджетите на болниците и тяхното месечно разпределение до края на годината. Междувременно председателят на Надзорния съвет Жени Начева се е ангажирала бюджетът на двете общински лечебни заведения да бъде коригиран, обясни председателят на здравната комисия в Столична община д-р Веселин Милев.

СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗАПОЧВА РАЗЯСНИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПАТРОНАЖНИТЕ ГРИЖИ
Социалното министерство започва разяснителна кампания посветена на патронажите грижи. Информационен ден за новата услуга ще се проведе утре 31 януари в Бургас, информира Clinica.bg.
Очаква се новата услуга да обхване 17 000 души над 65-годишна възраст, които са самотни, имат трудности в предвижването или са с увреждания, нуждаят се от здравни грижи в домашна среда, от лекар или медицинска сестра. Предвижда се в рамките на два часа на ден те да бъдат посетени, обслужени и консултирани. Патронажните грижи
ще подобрят качеството им на живот и възможностите за социално включване. Това ще стане чрез осигуряване на здравно-социални услуги в домовете на хората.
Проектите ще се изпълняват от общините на територията на цялата страна.Общият бюджет е 45.7 млн. лева.
Кандидатстването за общините дава възможност за партньорства между съседни администрации. Това ще се налага, тъй като, за да се подаде проект са нужни поне 50 души. Идеята е интегрираните услуги да се предоставят не по-малко от 12 месеца, а всеки човек да може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден.

БРОЯТ НА ТРОМБОЛИЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ УВЕЛИЧАВА
Над 700 са били случаите на модерно лечение на исхемичен инсулт с тромболиза през миналата година в страната, съобщи акад. Иван Миланов по време на национална среща на Българското дружество по неврология. Не е ясно дали положителната тенденция ще се запази заради притесненията на лекарите, че цената на терапията е намалена от НЗОК, информира Clinica.bg.
49 717 пациенти са получили исхемичен инсулт през миналата година у нас, от тях 787 са лекувани с тромболиза. Това е с 84% повече спрямо 2017 г., обясни акад. Миланов. Броят на болниците, които прилагат метода също се увеличава. За 2018 г. тези клиники са 37 в 20 области в България срещу 18 клиники година по-рано.
Не е ясно дали положителната тенденция ще продължи и занапред заради притесненията на невролозите, че има намаление на цената на пътеката за тромболизата от 3000 лв. на 2300 лв. Те ще получават повече пари (3300 лв.) само, когато комбинират процедурата с тромбектомия.
Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в развитите страни, а България се нарежда на едно от първите места по смъртност в Европа.
Венозната тромболиза свежда до минимум риска от трайна инвалидизация, когато се приложи в първите 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта. Съгласно препоръките на Европейската организация за инсулти (ESO), в България са необходими 40 болници, в които тя да се прилага, така че на всеки пациент с инсулт да може да стигне за не повече от 45 минути до най-близкото лечебно заведение, което прилага метода.

ЗАКРИВАТ ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА В ЯМБОЛ
Министерският съвет прие Постановление, с което закрива Дома за медико-социални грижи за деца в гр. Ямбол. Правителственият акт е в изпълнение на националната политика за отглеждане на децата в семейна среда и постепенното намаляване настаняването на бебета и малки деца в специализирани институции, информира Zdrave.net.
Функционалната необходимост от съществуването на ДМСГД – Ямбол отпадна поради факта, че провежданата активна политика за деинституционализация доведе до прогресивно намаляване на броя на децата, отглеждани в дома. При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в ДМСГД-Ямбол са отглеждани 69 деца, а в края на 2017 г. за отглеждане са останали само 19 деца. През 2018 г. са предприети мерки за осигуряване на семейна среда и на тези деца и към 07.09.2018 г. те са изведени от дома. Към 01.10.2018 г. в ДМСГД-Ямбол няма настанени деца, както и в съответствие с националната политика не се очаква да бъдат настанявани деца за отглеждане.