НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.11.2018)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪЗДАВА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ВИРУСНИТЕ ХЕПАТИТИ
Министерството на здравеопазването работи по създаването на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Р България за периода 2019-2023 г. В работната група по изработването ѝ са включени национални консултанти, експерти, представители на всички заинтересовани институции и неправителствени организации. Срокът за работата на експертите е 1 март 2019 г., след което проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждан. Това обяви пред журналисти зам.-министър Светлана Йорданова на пресконференция по повод Европейската седмица на тестването за ХИВ, хепатит В и хепатит С и Световния ден за борба срещу СПИН, съобщиха от пресцентъра на МЗ
По експертна оценка на СЗО в европейския регион на СЗО приблизително 13,3 милиона души живеят с хроничен хепатит В (1,8% от възрастните) и около 15 милиона души с хепатит С (2,0% от възрастните). По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) общата честота на разпространение на хепатит В е 1,49 на 100 000, а на хепатит С от 8,7 на 100 000 в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС).
По експертна оценка на СЗО 1,2 милиона души живеят с ХИВ в Европейския регион и 25% от тях не са наясно, че са ХИВ позитивни, а почти 50% от тези, които са положителни, се диагностицират късно и така се забавя стартирането на лечение и профилактика.
У нас има разработена и действаща Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН за периода 2017-2020 г.. България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред общото население – 2,8 на 100 000 население, което е два пъти по-малко от средното за Европейския съюз, което е 5,7 на 100 000 население. Към 30 октомври 2018 г. общо 1473 лица с ХИВ се проследяват в 5-те сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН в София, Пловдив, Варна, Плевен и Ст. Загора, а 1391 (94%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

ДЕПУТАТИТЕ ОДОБРИХА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНОТО ВЕДОМСТВО
548 575 900 лв. ще бъде бюджетът на Министерство на здравеопазването за 2019 г. Това решиха вчера депутатите с одобряването на финансовата рамка на държавния бюджет за идната година и бюджетите на всички министерства, информира Zdrave.net.
Увеличението на средствата в МЗ спрямо заложеното за 2018 г. е с над 53 млн. лв.
Основна част от средствата са предназначени за политики в областта на диагностиката и лечението – близо 393 млн. лв.
За политики в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве са предвидени малко над 101 млн. лв. Над 34 млн. лв. са заложени за лекарствени продукти и медицински изделия. 20 млн. лв. пък са предназначени за администрацията на здравното ведомство.За капиталови разходи идната година са предвидени 19,9 млн. лв. Трансферът към НЗОК, който ведомството ще преведе идната година, е в размер на 43 млн. лв.

Проф. д-р Иво Кременски: БЪДЕЩЕТО Е НА ПРЕЦИЗНАТА МЕДИЦИНА
Технологията за редактиране на гени „Криспър“(Crispr) е известна отдавна и се прилага в много случаи. Това обясни в интервю за предаването “Нещо повече” по БНР проф. д-р Иво Кременски – бивш директор на Националната генетична лаборатория в коментар на метода, използван от китайския учен професор Хъ Цзянкуей, който обяви, че е създал първите в света генно редактирани бебета. Той обясни, че е имплантирал в жена ембрион, който е бил генетично редактиран, за да се забрани генетичната пътека, позволяваща на клетките да бъдат заразени с вируса на СПИН, тъй като бащата е носител на вирус на ХИВ.
„Всички са категорични, че този подход на генна манипулация, но не при полови клетки, които се предават наследствено – може да се използва. Вече има разрешени технологии, разрешени методи и се прилагат за лечение при редица тежки, нелечими заболявания. Но тук става дума за намеса в ембрионите – нещо, което се предава по наследство и не е ясно дали тази промяна няма да се отрази в поколението и да доведе в бъдещите поколение в други тежки промени. И в Китай, и в Европа, и в САЩ такива експерименти са забранени“, подчерта проф. Кременски.
„Основният извод на този етап е, че когато се правят каквито и да е било генни манипулации на високо ниво, както и каквито и да е било генетични изследвания – трябва да има строг контрол на национално ниво. Или кой, кога, къде и при какви условия го прави”, подчерта той, както и уточни, че у нас също няма такъв орган.
Според професор Кременски бъдещето е в т.нар. прецизна медицина.
„Това е медицината, която може да лекува конкретен индивид, както и да спести средства, но и да намали рисковете в зависимост от генетичните му характеристики, както и от околната среда, но и от начина на живот, от социалния статус“, каза той. „Перспективите при генетичните изследвания са изключителни – това е бъдещето не само в медицината, но и във фармацията“, добави проф. Кременски.

В ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТРОВЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ
Община Пловдив започва изграждането на два центъра за грижа за възрастни хора на стойност 1 милион лева, информира БНР. Проектите са финансирани от Оперативната програма „Региони в растеж“. Единият център ще е специализиран за лица с различни форми на деменция като постъпилите в Дирекция „Социално подпомагане“ заявления са над 70. В другия център ще се полагат грижи за възрастни хора в невъзможност за самообслужване . Приоритетно там ще се настаняват хора без близки и роднини, които трябва да бъдат изписани от лечебните заведения. Медицински и други специалисти ще предоставят в центъра 24-часова социална грижа, както и поддържащо лечение, предписано от лекар. Срокът за изграждане на центровете е 24 месеца.

БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РИСКА ОТ ТУБЕРКУЛОЗА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ
Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от 3 до 7 декември в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение.
Мотото на инициативата, която се организира четири пъти в годината, е „Седмица на отворените врати“, и в нейните рамки безплатно се извършват медицински консултации. Участниците в скринингите, при които има съмнение за туберкулоза, се насочват за контролни прегледи, рентгенови снимки и микробиологични изследвания на храчка. На голяма част от тях се прави туберкулинов кожен тест, познат като „пробата на Манту“. С него се открива инфекция с туберкулозната бактерия, обясни завеждащият отделението д-р Веселин Давчев. По думите му ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта.