НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.10.2018)

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ПЛОВДИВ НАГРАДИ ДВАМА МЛАДИ МЕДИЦИ ЗА ПРОЯВЕНИЯ ОТ ТЯХ ГЕРОИЗЪМ ПРИ СПАСЯВАНЕТО НА 52-МА ПАЦИЕНТИ ПО ВРЕМЕ НА ПОЖАР В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ”
27-годишният д-р Тодор Горанов и 25-годишната медицинската сестра Варта Шопова от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив бяха наградени с почетен знак – медал „За хората с добри сърца“ от областния управител Здравко Димитров, информира Zdrave.net.
Двамата медици получиха отличието за проявения героизъм и саможертва при спасяването на 52-ма пациенти от отделението по урология при инцидента с пожара в лечебното заведение в началото на този месец. С бързата си и адекватна намеса двамата медици предотвратиха жертви по време на пожара, който избухна в най-голямата болница в Пловдив в нощта на 3 срещу 4 октомври 2018 г.
Наградата „За хората с добри сърца“ е учредена от Георги Найденов, изпълнителен директор на фондация „Помогни на нуждаещите се” и се присъжда на личности, допринесли със своята обществено полезна дейност за хуманното развитие на гражданското общество.

КУВЕЙТ ДАРИ МОДЕРЕН ЛАЗЕР ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Лазер е на стойност 130 000 евро получи като безвъзмездно дарение на Университетската болница за лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) от държавата Кувейт. Той се използва както за отстраняване на доброкачествена простатна хиперплазия, разбиване на камъни в уретера и бъбречното легенче, така и за премахване на ракови тъкани при същите локализации. Операциите с него са изключително щадящи, защото са безкръвни, информира Zdrave.net.
“МЗ благодари за предоставеното дарение. Ние оценяваме възможността нашите болници да станат високотехнологични, оценяваме и доверието, с което е взето решение първата държава в Източна Европа, която да получи този апарат, да е България”. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева при откриването на новото поколение лазер за лечение на заболявания на простатата и пикочната система в Клиниката по урология на УСБАЛО.
Посланикът на Кувейт Н. Пр. д-р Якуб Ал Атики каза, че нашите лекари, които лекуват в чужбина, както и неговите познания за медицината в България, са изключително позитивни и знае, че работим на изключително високо ниво.
„Въвеждането на този апарат е в унисон с идеята ни да развиваме ендоскопската хирургия в болницата, тъй като тя е бъдещето в медицината. Екип от болницата сега ще замине за едноседмично обучение за работа с лазера в Германия, където вече има инсталиран подобен апарат. Разходите отново ще бъдат поети от посолството на Кувейт, за което благодаря“, добави д-р Стефан Константинов.
Туморите на урологичната система са сред най-честите. Средно от всички пациенти, които минават през болницата, 40% са а с аденом на простата. Статистиката показва, че всяка година новите случаи на карциином на пикочния мехур са 1825, на простата – 2545, на уретера и бъбречното легенче – 200, а новите паренхимни тумори на бъбреците са 800.

ЩЕ ОТБЛОКИРАТ 39.1 МЛН. ЛЕВА ОТ РЕЗЕРВА НА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ
39.1 млн. лв. ще бъдат отблокирани от резерва на НЗОК. Парите ще бъдат дадени за лекарства за лечение на онкоболни. Това реши Надзорният съвет на фонда на последното си заседание, информира Clinica.bg.
Oбщата сума в резерва за тази година е 114 млн.лв. Тази стъпка не е изненадваща, поради очаквания недостиг на средства по перото за медикамети за болни от рак.
Очаква се дефицитът да бъде 87.27 млн. лв., а общият разход за тях през годината
ще възлиза на близо 370 млн. лв., при заложени 282 млн. лв. Заради неефикасната политика разходите за медикаменти на касата непрекъснато растат. Именно заради това НЗОК предвижда мерки за преодоляване на тази тенденция. Сред тях са изготвяне на фармакотерапевтични ръководства и изписване най-разходо-ефективната терапия по установени правила.

РАЗРАСТВА СЕ ЕПИДЕМИЯТА ОТ ХЕПАТИТ А В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ “ФАКУЛТЕТА”
Епидемията от Хепатит А в столичния квартал „Факултета” продължава да се разраства. От 5 юли до 22 октомври заболелите са вече 131. Това става ясно от епидемичната справка на МЗ. Тя показва увеличение от нови 20 заразени, в сравнение с периода до 7 октомври, когато те бяха 111, информира Clinica.bg.
От всички болни 124 са деца на възраст от 2 г. до 16 г.. Възрастните са 7, като един от случаите на жена е неуточнен тип.
Всички болни са хоспитализирани в СБАЛИПБ ,,Проф. Иван Киров”. Заболелите са
изследвани са серологично и са потвърдени резултатите им, обясниха от МЗ. Медици издирват хората, с които са контактували болните в рамките на инкубационния период на заболяването. Своевременно се информират и джипитата за провеждане на противоепидемични мерки в огнищата и медицинско наблюдение на контактните.
Експерти от СРЗИ пък са се срещнали с кметовете на райони с регистрирани случаи на вирусен хепатит тип А.
На междуведомствената среща са обсъдени взетите до сега мерки и възможността за по-мащабно предприемане на такива и в незасегнатите до сега райони на гр. София.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ПРЕГЛЕДАХА 450 ДЕЦА В БУРГАС
Специалистите от Национална Програма „Детско здраве – Пирогов” прегледаха над 450 деца от Бургас на 27 октомври 2018 г., информира Zdrave.net.
По предварително установен график детските специалисти по УНГ, хирург, ортопед, уролог, очен, неврохирург, кардиолог и образна диагностика посетиха морския град, за провеждане на високо специализирани прегледи.
Зам.-кметът на Бургас Лорис Мануелян се срещна с лекарите и обсъди възможността екипът да се върне отново в началото на 2019 г., за да проведе отново прегледи и проследи резултатите от предписаното лечение. Тогава ще бъде представен и анализ на патологията, която е характерна за региона, уточняват от лечебното заведение.

ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ УБИВА ГОДИШНО 400 000 ДУШИ В ЕВРОПА
Европейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда, посочва в проучване Европейската агенция по околната среда, информира БНР като се позовава на БТА.
Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз, съобщи ДПА.
Около 422 000 случая на преждевременна смърт през 2015 г. са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави.
Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването.
Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха, посочва ДПА. Замърсеният въздух нанася поражения на екосистемите, почвата, горите, езерата и реките и намалява реколтите, напомня Европейската агенция по околната среда.

ПРАВЯТ НОВА ОЦЕНКА НА СЪСТОЯНИЕТО НА ЧАКАЩИТЕ БЕЛОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Идеята да се направи нова оценка на състоянието на всички 15 пациенти, които в момента чакат за белодробна трансплантация, беше дадена преди 10 дни от Изпълнителната агенция по трансплантации и Министерство на здравеопазването, след като трима българи починаха, без да дочакат трансплантиране на бял дроб.
Днес след преглед в Правителствена болница ще бъде направена оценка на състоянието на един от най-спешно нуждаещите се пациенти от белодробна трансплантация в момента – Илиана Христова. Това каза за програма “Хоризонт” на БНР нейната майка Галина Христова.
Най-бързият вариант за лечение на чакащите е да се поднови договорът с Университетската болница във Виена, където от 2014 г. до май 2018 г. успешно са трансплантирани седем българи, изтъкна председателят на „Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност “ Стефан Тамбуев.