НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.08.2018)

БЕБЕ ПРОПЛАКА В ЛИНЕЙКА
Екип на бургаската Спешна помощ изроди бебе в линейка, на път към болницата. В момента майката и детето са в добро здравословно състояние, информира Zdrave.net.
“След получен сигнал, за родилка пето раждане с изтекли околоплодни води. С екипа веднага откликнахме на адреса, взехме родилката и видяхме, че тя наистина е с много напреднала родова дейност. Наложи да спрем в най-близката болница. Детенцето обаче се роди в самата линейка, пред вратите на лечебното заведение”, разказа фелдшерът Христина Николова пред Нова телевизия.
Николова обясни, че раждането е преминало нормално, въпреки факта, че родилката е била с една седмица преносване на бебето, което носи огромен риск.”Ние в Спешна помощ по принцип не знаем нищо за хода на бременността, повечето родилки не ходят на консултации, не знаят в кой месец са, а това е много рисково и за живота на бебето, и за живота на родилката”, подчерта фелдшерът.
“Голям лукс е, че имаме акушер в екипа, за което искам да изкажа специална благодарност на отговорника на филиала. Осигурила ни е акушерка 24 часа на разположение”, каза Христина Николова.
“Случвало ни се е да израждаме бебе на пътя, в линейки, вкъщи, и то при много лоши условия, даже и без ток. Това наистина е призвание”, сподели акушерката Цонка Ченешева.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ОДОБРЯВАТ ПРОМЕНИТЕ В ПРАВИЛНИКА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
От Пациентски организации „Заедно с теб“ изпратиха становище до медиите за промените в Правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“, информира Zdrave.net.
Според пациентските  организации финансирането на чуждестранни специалисти за участие в диагностика и лечение на децата в България съвместно с български екипи ще осигури от една страна качествена медицинска помощ от по-опитни лекари за определени заболявания, от друга страна ще даде увереност на родителите, че правят най-доброто за лечението на децата си. От трета страна, ще се повиши капацитета на нашите екипи и в бъдеще тази инвестиция ще се възвърне многократно, пише още в писмото, подписано от председателя на “Заедно с теб” Пенка Георгиева, която е и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.
„Заедно с теб“ приветстват и предложението на МЗ за съвместно възлагане на обществени поръчки за медицинските изделия, от които се нуждаят децата. Според тях по този начин ще може администрацията на Фонда за лечение на деца да се възползва от експертния потенциал на екипите на министерството, а и така Министърът ще може да упражнява контрол върху провеждането на обществените поръчки.

ПОДОБРЯВА СЕ СЪСТОЯНИЕТО НА НЯКОИ ОТ ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ ИНЦИДЕНТА В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ
От шестима души, настанени в УМБАЛСМ „Пирогов” сред инцидента край Своге, трима все още са с опасност за живота, съобщи изпълнителният директор на болницата проф. д-р Асен Балтов. Добрата новина е, че състоянието на най-тежко пострадалите е стабилизирано и влошаване не е наблюдавано при нито един от тях.
Подобрява се състоянието на най-тежко пострадалата от катастрофата в Искърското дефиле 52- годишна. От днес тя не е на апаратно дишане и няма пряка опасност за живота ѝ, съобщиха от УМБАЛ “Св. Анна” – София. Към момента има подобрение в общото състояние и при другите четири пациентки, настанени в същата болница. Те вече са изведени от реанимация и настанени в Клиника по хирургия и Клиника по ортопедия и травматология на болницата. Все още обаче остава тежко състоянието на мъжа, който се намира в Реанимацията на “Св. Анна”.

БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ВЪВЕЖДАНЕТО НА КВОТИ ЗА НАЕМАНЕ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
От Българската стопанска камара се обявиха против въвеждането на квоти за наемане на хора с увреждания, които са залегнали в проектозакона за хората с увреждания, качен в сайта на МЗ за обществено обсъждане. Това съобщи Zdrave.net.
В писмото на БСК се казва:
“През последните седмици българските работодатели нееднократно изразиха категоричната си негативна позиция срещу въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания. Убедени сме, че квотното разпределение на персонала по същество е пряка намеса на държавата в стопанската дейност. Тази позиция беше ясно аргументирана и срещна обществена подкрепа. Причината за тази подкрепа се корени във факта, че ефектът от една подобна мярка ще бъде крайно негативен за целия пазар на труда, но по-важното – това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност.
Готовността на работодателя да наеме работник/служител се определя от професионалните качества, знания, умения и компетенции на съответния работник/служител, а не от здравословното му състояние. В условията на тежък и задълбочаващ се недостиг на работна сила, българският работодател възприема хората с увреждания като ценен човешки потенциал.
За съжаление, възможностите за наемане на хора с увреждания в голяма степен се възпрепятстват от обективни обстоятелства, извън сферата на отговорностите на работодателите. Основно препятствие е липсата на достъпна публична среда, която да позволи на хората с увреждания да учат, да се развиват и да стигат безпрепятствено до работните си места. Осигуряването на достъпна публична среда е основен ангажимент на централната и местна власт – ангажимент, който очевидно у нас не е изпълнен! Ето защо, изразяваме категоричната си убеденост, че проблемът със заетостта на хората с увреждания не следва да се решава с квоти, а с мерки, за които основно отговорна е държавата.”
Според експертите на БСК в проектозакона има много рестрикции, а стимулите за работодателите, които ще наемат хора с увреждания, реално липсват.

УВЕЛИЧАВАТ СПИСЪКА НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА С ОЩЕ ШЕСТ
Списъкът с наркотични вещества у нас ще се увеличи с още шест. Това предвижда проект за Промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, които подготвя здравното министерство. Това съобщи Clinica.bg.
Имената на веществата са Акрилоилфентанил, Карфентанил, Окфентанил, Тетрахидрофуранилфентанил, 4-Флуороизобутирфентанил и Фуранилфентанил. Причината, поради която се прибавят в списъка с наркотични вещества е фактът, че те са опасни за човешкото здраве.
На 61-та годишна сесия на Комисията по наркотичните вещества към ООН, проведена през март 2018 г. във Виена, е взето решение въз основа на препоръка на Световната здравна организация да бъдат поставени под международен контрол дванадесет вещества чрез включване в списъците на Конвенциите на ООН по упойващите и психотропните вещества, част от тях са и тези шест, обясняват от здравното ведомство. Те са синтетични аналози на фентанила и за тях следва да се приложат по-строги мерки за контрол.

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ВНЕСОХА ЖАЛБИ В ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗАРАДИ ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Жалби срещу наредбата за Медицинската експертиза внесоха хора с увреждания в Министерство на здравеопазването. От началото на месеца ТЕЛК определя намалената работоспособност по нова скала. В повечето случаи проценти се дават само за водещото заболяване. Хора с увреждания се опасяват, че заради новите правила може да получават по-ниски инвалидни пенсии или да загубят изцяло подкрепата, която получават от държавата.
Според национално представените организации, ако ТЕЛК е под 50 % пациентът губи право на пенсия и социална подкрепа от държавата, защото не се води човек с уреждания. От МЗ казаха, че експерти ще разглеждат жалбите и обясниха, че до шест месеца трябва да анализират ефекта от наредбата и да я променят, ако се наложи.