НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.06.2018)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ДВА АЛТЕРНАТИВНИ МОДЕЛА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването в България, съобщиха от пресцентъра на МЗ. „Ще ги поставя на публично обсъждане с всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, с всички съсловни, пациентски и научни организации, с ресорните комисии към парламента, с обществеността. Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на парламентарно изслушване за Националната здравна карта. „Всички сме единодушни, че настоящият здравноосигурителен модел не може да продължава да се прилага в бъдеще. Има нужда от промяна на модела“, допълни здравният министър.Новият модел трябва да гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите, стана ясно от думите му.

Кирил Ананиев обясни, че съществена роля в модела ще има Националната здравна информационна система (НЗИС). „Когато нашият екип влезе в министерството, проектът за НЗИС беше замразен. Мога да Ви уверя, че ние го вдигнахме на крака и реализацията му е в ход. Усилията ни са насочени към това до средата на следващата година да имаме електронно здравеопазване и НЗИС“, подчерта още министър Ананиев. В момента МЗ работи по електронния търг за лекарствените продукти, както и по проекта за модернизиране на спешната помощ. Предвидено е всички тези проекти да бъдат инструменти в новия здравноосигурителен модел.

В днешното си заседание народните представители решиха в срок до 30 септември министърът на здравеопазването да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазване към Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им. Концепцията трябва да бъде представена след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, резултатите от обсъждането ѝ също трябва да бъдат предоставени на ресорната парламентарна комисия.

 

ПОДГОТВЯТ ПРОЕКТ ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИКАМЕНТИ

Активно се разработва проект на нова обществена поръчка, която да бъде пусната през електронната платформа за централизирано закупуване на медикаменти от лечебните заведения. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол. По думите му само по този начин могат да се постигнат по-ниски цени на продуктите, а болниците да закупуват точно тези количества и разфасовки, от които имат нужда, информира Clinica.bg.

“Към днешна дата няма административно разписани правила, които да задължават притежателите на разрешения за употреба да разпространяват продуктите си в определена опаковка и с фиксирано количество на активното вещество в тях”, изтъкна министър Ананиев. Той обясни, че икономическият интерес на търговците на едро с лекарствени продукти диктува те да оферират и търгуват предимно малките опаковки при провеждането на търгове от страна на лечебните заведения. По думите му решението на проблема е в централизираното възлагане на обществени поръчки чрез сключване на т. нар. рамкови споразумения.

 

НЗОК И СПЕЦИАЛИСТИ ОБСЪДИХА ПРОМЕНИТЕ ПРИ ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ

В НЗОК се състоя среща между представители на Надзорния съвет и ръководството на касата, Българския лекарски съюз, националния консултант по медицинска онкология, представители на научните дружества по медицинска онкология, сдружението на болничните фармацевти, директори на лечебни заведения и лекари, съобщиха от здравната каса.

Основните теми, обсъждани на срещата са: предложените промени в Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на противотуморни лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания, както и очакваната оптимизация на разходите за тях; максимално ефективното използване на количествата, които се приготвят в болничните аптеки, както и “остатъкът”, който се формира дори и при най-добросъвестно прилагане на предложените мерки. На срещата са обсъдени възможностите за допълнително оптимизиране на разходите чрез максимално използване на заплащаните от НЗОК медикаменти.

 

“МЕДИЦИНСКИ ОДИТ” ПРОВЕРЯВА СТОЛИЧНАТА ЗДРАВНА КАСА

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ извършва планова проверка на Районната здравноосигурителна каса София – град, информира Zdrave. net, позовавайки се на  съобщение на ИАМО. В хода на проверката ще бъде проследено осигуряването на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Ще бъдат изискани и проверени договорите между СЗОК и изпълнителите на медицинска помощ. След края на проверката резултатите от нея ще бъдат публично оповестени.

Столичната здравна каса остана без директор през есента на миналата година, като последният конкурс за поста бе обявен в средата на април. Към момента няма официална информация дали той е спечелен от някого.

 

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ОТХВЪРЛИ ОСТАВКАТА НА ДИРЕКТОРА НА АГЕНЦИЯТА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ Д-Р МАРИЯНА СИМЕОНОВА

Здравният министър Кирил Ананиев отхвърли оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за трансплантация (ИАТ) Марияна Симеонова. Това съобщи зам.-здравният министър Жени Начева след протеста на пациенти в защита на д-р Симеонова, информира Clinica.bg

Д-р Симеонова е обяснила пред здравния сайт, че все още не е взела окончателно решение дали да остане на поста и през следващата седмица ще има среща с Кирил Ананиев, след която се надява да избистри позицията си. Тя похвали министъра и каза, че той бързо е разбрал за проблема свързан с трансплантациите и е поискал от нея концепция за предстоящата работа на ИАТ, както и да посочи най-тежките проблеми и да предложи конкретни срокове за тяхното решаване.

 

СПАСИХА БЕБЕ ПРИ РЯДКА ФОРМА НА СИАМСКИ БЛИЗНАЦИ

Новородено момченце получи шанс за живот след сложна вътреутробна операция. Тя е извършена от д-р Чачева и нейния екип в болница “Надежда” , информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на лечебното заведение. В утробата на майка си бебето е споделя обща плацента със своя еднояйчен близнак без сърце – рядка форма на сиамски близнак (т. нар.”паразитен близнак”). Тъй като единият близнак не е разполагал с развити сърдечни структури, другият го е кръвоснабдявал. По този начин с напредване на бременността е имало опасност бебето да развие сърдечна недостатъчност и бременността да приключи фатално.

Състоянието е изключително рядко и е известно в медицината като TRAP. За да се спаси здравото бебе е необходимо да се предприеме вътреутробна операция, при която с лазер да бъдат затворени съдовете от пъпната връв на паразитния близнак, така че той да спре да се кръвоснабдява от здравия. След успешната вътреутробна операция бременността е проследена стриктно от екипа на д-р Чачева. Благодарение на общите усилия на специалистите бебето се е родило здраво и доносено в 38-а гестационна седмица.