НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.05.2019)

МОН ПРЕДЛАГА УВЕЛИЧЕНИЕ НА СТИПЕНДИИТЕ ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАКТИКИ
Министерството на образованието и науката предлага увеличение на стипендиите за студентски практики. Скокът се изразява в повишение на часовата ставка – от 2 до 2.5 лв. на час, гласят предложения за промени в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии, публикувани за обществено обсъждане. Сред мотивите за увеличението е скокът на минималната работна заплата, информира Clinica.bg.
През последните две години десетки хиляди студенти преминаха платен стаж чрез средства от еврофондовете, сред които и студенти по медицина. За 240 часа годишно досега те получаваха 480 лв., а ако предложението за увеличение бъде прието и европроектът продължи, стипендията трябва да достигне 600 лв. Проектът „Студентски практики” е по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Той стартира през 2012 г. и от МОН водят преговори да продължи и занапред. За периода 2016-2018 г. в него са се включили 46 077 младежи, което е приблизително една четвърт от всички студенти у нас. Идеята е курсистите да натрупат професионален опит в реална работна среда. Сред организациите, обучили най-много студенти по проекта, попадат УМБАЛ „Света Марина” – Варна и УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.
Друга ключова промяна, заложена в документа е възможността висшите училища сами да финансират такива стажове. Определена е и сумата от 320 лв. като разход за провеждането на една студентска практика. В тази сума влизат възнаграждението на академичния наставник от висшето училище и на ментора от обучителната организация, пътните разходи, средствата за застраховки на студентите по време на практиката и други. Наред с увеличението на стипендиите, се предлага и скок в часовите ставки за менторите и академичните наставници – съответно от 14.5 лв. на 20 лв. и от 15 лв. на 20 лв.

ПРИЛАГАНЕТО НА ТАРГЕТНА ТЕРАПИЯ ПРИ ОНКОБОЛНИТЕ Е УДЪЛЖИЛА ОБЩАТА ПРЕЖИВЯЕМОСТ
При рака на дебелото черво от 80-те години до средата на 90-те възможностите са били или пациентите да бъдат оставяни на най-добри поддържащи грижи, което на практика е липса на лечение, или да бъдат подложени на единствената терапия с флуороурацил – лекарство, което е доказало своята противотуморна активност при този тип тумори, но не даващо достатъчен ефект. В средата на 90-те години започнаха да навлизат и други лекарствени продукти, различни биологични терапии, които се добавят към лечението с химиотерапия и това реално даде възможност за адекватно лечение и продължителна преживяемост при пациентите. Това изтъкна проф. д-р Асен Дудов, началник Клиника по Медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център в презентацията си по време на конференцията „Иновациите в онкологичната терапия – парадигма на настоящето“, информира Zdrave.net.
„Сега имаме един пъзел от лекарства, които са достъпни и ние трябва по най-правилния начин да ги съчетаем така, че да постигнем най-добрия резултат при пациентите. Това става на базата на доказателствата и клиничните изпитвания трябва да се ползват, за да се намери точното място на отделните терапии“, обясни проф. Дудов. По думите му таргетната терапия или биологичното лечение, което в последните години стана неразделна част от системната химиотерапия значително е удължила общата преживяемост.
„При метастатичните пациенти всички нововъведения в медицината от средата на 90-те години насам са довели до преживяемост над 32 месеца. Това са близо три години живот при пациенти, които в противен случай биха живели само няколко месеца с много лошо качество на живот“, каза още той.
„Търсим генетични маркери, молекулярни механизми. Търсим и обяснение защо туморната клетка не умира и живее безкрайно. И едва тогава започва нашата терапия“, каза проф. д-р Галина Куртева, началник Клиника по Медицинска онкология, УСБАЛО – София в презентацията си „Напредъкът в персонализираното лечение и предимствата на пълното геномно профилиране при пациенти с рак“.
Тя представи система, която борави с данни на огромен брой пациенти и чрез която персонализираната медицина е издигната на ново ниво.

Доц. Михаил Околийски: СИНДРОМЪТ НА БЪРНАУТ Е ФЕНОМЕН НА РАБОТНАТА СРЕДА, НЕ Е МЕДИЦИНСКО СЪСТОЯНИЕ
“Световната здравна организация не описва Синдрома на бърнаут като медицинско състояние, а като феномен, който засяга работното място. Това не е болест, а нещо, което придружава загубата на вдъхновение, на мотивация, токсичната среда на работното място“. Това обясни пред БНР доц. Михаил Околийски, който управлява офиса на Световната здравна организация в България, по повод решението на Организацията синдромът на професионалното изчерпване да бъде включен официално в международната класификация на болестите и описанието му като хроничен стрес в работна среда, който не е бил овладян успешно.
„Често проблемите от работата се пренасят вкъщи. И когато у дома не се срещне разбиране, това влияе върху личните взаимоотношения. Това състояние рядко намира правилното отношение от страна на мениджмънта, на медицинските специалисти. Трябва да се търси решение под формата на екипна работа, да се намери смисъл извън работа, за да се избегне натрупването на негативно преживяване, което финишира много често в цинизъм към работния процес“, допълни доц. Околийски в предаването „Хоризонт до обед“.
„Проблемът е свързан не с възрастта, а с културата на съответната компания. Независимо на колко години е, ако човек попадне в една токсична среда на липса на ясна работна задача, на влошени взаимоотношения, на нездрава конкуренция, на сплетни и интриги, то много бързо той може да прегори. Има много хора, които ходят на работа, функционират сравнително добре, но не са ефективни и само симулират присъствие. Това също е свързано с бърнаута и с наченки на депресия, защото много често професионалното прегаряне е придружено с депресивни усещания“, изтъкна още доц. Околийски.
По думите на доц. Околийски, ако проблемите на работното място не бъдат решени, то временното отсъствие от работа би било безсмислено, защото: „Не може човек само да работи върху себе си и после да се върне в средата, която усеща като блато, в която усеща страх от контактите си с ръководителите, в която изпитва неприязън към колегите си. Няма да има ефект“. Доц. Околийски цитира резултати от проучване, според които 30% от хората напускат работа заради загуба на мотивация вследствие на бърнаут.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВМА ЩЕ КОНСУЛТИРАТ БЕЗПЛАТНО ПАЦИЕНТИ С ДИХАТЕЛНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
Специалисти от Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА ще консултират безплатно пациенти с дихателна недостатъчност, информира Zdrave.net. като се позова на съобщение на лечебното заведение.
Целта на кампанията, организирана с подкрепата на Института за здравно образование, е пациентите с дихателна недостатъчност да получат навременна консултация за състоянието си и да бъдат обучени как да се справят с него в домашни условия, как да провеждат кислородотерапия, на какво да обърнат внимание и кога да потърсят лекарска помощ.
ВМА е първото лечебно заведение, в което стартира кампанията, която ще обхване целия месец юни.
За прегледите, които включва и спирометрия, ще бъдат записвани пациенти над 50-годишна възраст с определени симптоми, с вече поставена диагноза “Дихателна недостатъчност” или недиагностицирани болни, които страдат от задух, намален физически капацитет и са приемани в болница по повод дихателна недостатъчност.
Необходимо е предварително записване на телефон 0700 10 126 (на цената на градски разговор) всеки делничен ден от 10:00 до 16:00 часа до изчерпване на свободните часове. Не се изисква направление от личния лекар.

СЛАГАТ МОРАТОРИУМ ВЪРХУ РАЗКРИВАНЕТО НА НОВИ УНИВЕРСИТЕТИ
Мораториум върху разкриването на нови университети, филиали и факултети. Това предвиждат изменения в Закона за висшето образование, които МОН публикува за обществено обсъждане, информира Clinica.bg. Ще бъдат разрешени само сливания на отделни структури с цел оптимизация на университетската мрежа. Промените предвиждат още въвеждане на минимална заплата за преподавателите, като размерът ѝ ще се определя от Министерския съвет.
Ограничението върху разкриването на нови университети се предлага след много критики, че 52 висши училища са прекалено много за пределите и населението на България. Те бяха както от страна на Световната банка, така и от някои представители на академичната общност у нас.
„По инициатива на ръководствата на висшите училища се откриха множество нови филиали и основни звена. С цел привличане на повече студенти, а заедно с тях и по-голямо финансиране, се откриха и нови професионални направления и специалности, често неприсъщи за самите висши училища. В резултат в определени случаи се стигна до дублиране на обучение в направления и професии в един и същи регион от различни висши училища, без да е отчетена необходимост от тези професии, за сметка на недостиг в други”, гласят мотивите на предложените промени. Мораториумът ще важи до изготвяне на Национална карта на висшето образование, на базата на която ще се реши къде и какви висши училища да има в различните региони у нас.
Промените предвиждат и по-голям контрол върху ректорите от страна на държавата. Министърът на образованието ще задава визия за развитието на висшите училища с конкретни цели, задачи и стратегии. За тази цел той ще сключва договор с университетските шефове за управление на университетите. Ректорите от своя страна ще трябва да дават ежегоден отчет за изпълнение на договорените политики, за финансовото състояние на висшето училище и т.н.
Въвежда се и минимална заплата за преподавателите, която ще се определя от МС. Възнагражденията ще се определят според академичната длъжност. За заплатите на ректорите пък ще има правила, разписани от министъра на образованието. Те ще регламентират обвързаността на допълнителните възнаграждения с изпълнението на задачите, заложени в договорите.
Промените засягат и таксите за обучение. От такива ще бъдат освободени студенти, които се обучават в специалности, в които се очаква остър глад на кадри на пазара на труда. Разходите за следването им ще се поемат от държавата. Също така тарифите за следване няма да може да надвишават 2/3 от средствата за издръжка за обучение. Поправките предвиждат и възможност за университетите да провеждат обучение в училищата в 11-ти и 12-ти клас. ВУЗ-овете ще имат право да сключват до две споразумения в държавни или общински школа. Обученията ще се провеждат по предмети от профилирана или професионална подготовка във втория етап на гимназията.

ЦЕНТЪР ЗА НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ ЩЕ ОТВОРИ ВРАТИ В РАДОМИР
Столичен медицински център ще отвори звено за неотложна медицинска помощ в Радомир, съобщи председателят на местния ОбС Светослав Кирилов. То ще се помещава в сградата на бившата болница и ще разполага с лекарски кабинети, денонощна лаборатория и дневен стационар, съобщи БНР.
В делничните дни неотложната помощ ще работи от 16:00 часа до 8:00 часа сутринта, а в почивните и празничните дни – денонощно. Дневният стационар ще има четири легла. Ще се ползва линейка на филиала на ЦСНМП в Радомир. На последното си заседание местният Общински съвет е взел решение за нуждите на звеното за неотложна помощ да бъдат отдадени под наем шест помещения в бившето детско отделение. Неотложната помощ в Радомир ще стартира през октомври тази година. Във времето дотогава Медицинският център ще ремонтира и оборудва помещенията. Освен жителите на Радомир от здравната услуга ще могат да се възползват и пациенти от съседните общини Земен и Ковачевци.

15 БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ЗА НОМИНИРАНИ ЗА НАГРАДИТЕ “ПИТАГОР” ЗА НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ НА МОН
Петнадесет български учени са номинирани за наградите за научни постижения “Питагор” на Министерството на образованието и науката. Отличията ще бъдат връчени за единадесета поредна година на церемония във Военния клуб на 30 май 2019 г. от 19:00 часа, информира Clinica.bg.
Те са разпределени в седем категории – за цялостен принос в развитието на науката, за млад учен, за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки, в социалните и хуманитарните науки,
в медицинските науки, за успешен ръководител на международни проекти, както и за колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати.
Кандидати за „Питагор” тази година бяха 37 български учени, от които жури номинира 15. Техните постижения са в изследвания на мозъчно-съдовата болест и други форми на деменция, засягащи централната нервна система (болест на Алцхаймер, Паркинсонова болест, множествена склероза, епилепсия и др.), изследвания на интелекта и други функции в неврогенетиката, в експерименталната фармакология с фармакотерапия на ендокринната система и приложение на стволови клетки при лечение на тумори. В разработките си учените са разглеждали още натрупването и дисоциацията на 70 ключови белтъка, участващи в поправката на ДНК и свързаната с това резистентност към антитуморни препрати, създаване на платформа за систематична оценка на ефектите от противораковите лекарства, действието на физическите и социалните фактори на градската работна среда върху колективното нервно-психическо здраве и др.

БЕЗПЛАТЕН КОНЦЕРТ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С МНОЖЕСТВЕНАТА СКЛЕРОЗА
Световният ден за борба с множествената склероза ще бъде отбелязан на 30 май с концерт в парка зад НДК. Известни изпълнители ще подкрепят битката на хората с това тежко заболяване. Мотото на тазгодишната инициатива е „Невидимата МС”, а основната цел е да се повиши информираността на обществото за симптомите и тяхното въздействие върху качеството на живот. Концертът ще започне в 17.00 часа, водещ ще бъде Наско от БГ Радио.
10 000 души са диагностицирани с МС в България по неофициални данни. Всяка година тяхната бройка се увеличава приблизително с нови 80 пациенти. Множествената склероза е едно от най-честите неврологични заболявания, а нейните първи прояви обикновено се регистрират в най-активната възраст – между 20 и 40 години. За съжаление, има тенденция към намаляване на възрастовата граница, и към днешна дата най-младият диагностициран пациент е на 12 години.
Множествената склероза е автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване с неизяснена етиология и вероятна генетична предразположеност. Като ключов фактор в развитието ѝ могат да бъдат факторите на околната среда и инфекциозни причинители.