НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.01.2019)

НЗОК ЩЕ ПЛАЩА ПОВЕЧЕ ЗА ПАЛИАТИВНИ ГРИЖИ ПРЕЗ 2019 Г.
Според договореното между НЗОК и Българският лекарски съюз цената на пътеката за палиативни грижи е по-висока в сравнение с миналата година, информира Clinica.bg. Болниците досега получаваха по 65 лв. на ден, а пациентите имаха право да я ползват два пъти в годината максимум по 20 дни. С промените от тази година престоят по същата пътека се увеличава на два пъти по 25 дни, а определената цена за всеки ден е 90 лв. Вероятно това ще стимулира повече клиники не само да сключат договор с НЗОК, но и да приемат повече пациенти. През миналата година палиативни грижи са предоставяли 19 болници и диспансери.
През 2018 г. 2697 души с онкологични заболявания са получили получили палиативни грижи, финансирани от НЗОК. Броят им е бил само с 500 повече в сравнение с 2017 г. В същото време нуждаещите се от подобни грижи са многократно повече, тъй като на година от онкологични заболявания си отиват над 17 000 души.

Д-р Неделчо Тотев: ЗАДАВАТ СЕ ФАЛИТИ НА ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
“Тази година ще вземем по-малко пари от миналата, а ще трябва да дадем много повече само за заплати. Вдигайки заплатите на едните – на санитарите, трябва да вдигнем и на другите – и на медицинските сестри, и на лекарите. Така се повличаме в една посока, в която ресурсът няма да ни стигне само за трудовите разходи“. Това каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и управител на общинската болница в Чирпан, преди среща на сдружението с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Общинските лечебни заведения у нас все още са изправени пред нерешени проблеми заради липсата на работеща концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на болничните заведения по региони. Проблемът – силна задлъжнялост на общинските болници, които изпълняват социална функция, но нямат ресурс да се издържат.
„Очакваме адекватни бюджети – минимум с 20% завишение, за да може да отговорим на ръста на разходите, които ще направим за заплата, прагове, инфлация. Очакваме един софтуер, който ще следи използваемостта за леглата“, изтъкна д-р Тотев.
По думите му вероятно се очертават фалити на болници заради увеличаване на неразплатените сметки към различни фирми.
“17 болници реагираха със справки за това как ще започнат тази година. Има 13 млн. лева неразплатени средства , като 5,5 млн. лева от тях са в просрочие. Останалите не изпратиха справки в отчаянието си“, изтъкна още д-р Тотев. Той подчерта, че в почти всички общински болници ситуацията е подобна на тази в болницата в Белоградчик, която е в опасност от закриване с над 1 млн. лева задълженията към доставчици и за заплати. Парите, които се отпускат от НЗОК, отиват за стари дългове към лекари и медицински сестри, които вече са завели дела. 80 000 лева е предвидила Общината за болницата през тази година. Очакват се пари и от Министерството на здравеопазването, защото лечебното заведение е в категорията „Отдалечени райони“.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ЗАКУПИ КОНСУМАТИВИ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ПАЦИЕНТИ С ТУБЕРКУЛОЗА
Обществена поръчка за доставка на диагностикуми и консумативи за микроскопски и културелни изследвания за туберкулоза обяви Здравното министерство. Търгът е по прекратени през 2018 г. обособени позиции, като обществената поръчка включва четири обособени позиции, информира Zdrave.net.
Всичко закупено ще се използва в специализираните белодробни болници, многопрофилни болници за активно лечение, една държавна психиатрична болница и др.
Общата стойност на обществената поръчка без ДДС е 72 399.95 лв.
Срокът за изпращане на оферти е 28 февруари, а отварянето на предложенията ще се проведе на 1 март.

22 СЕНЗОРА ЩЕ СЛЕДЯТ ЗА ВЪЗДУХА В СОФИЯ
22 сензора за измерване качеството на въздуха ще бъдат монтирани в София до края на годината. Това съобщиха от Столична община. Те ще бъдат част от Отворена платформа за мониторинг, която ще допълва сегашните станции на Изпълнителната агенция по околна среда, информира Clinica.bg.
Сензорите за отчитане качеството на въздуха ще бъдат поставени в различни райони на столицата.
„Използвахме научно обоснован път за намиране на точните локации, на които да бъдат поставени сензорите. В рамките на 2019 г. предстои да поставим и самите сензорите и да започнем да генерираме данни от тях”, обяви зам.-кметът по околна среда в Столична община – Йоана Христова. За идентифициране на точните места е използван гео-пространствен мултикритериен анализ. Той се обосновава на пространствено съчетание на редица фактори, между които цифров модел на релефа на града, температурните инверсии, локалните климатични зони, транспортната инфраструктура, застрояването, демографските данни. Моделът отчита особеностите на софийската котловина, както и Западно-Източните преносни ветрове, характерни за София. Поставянето на сензорите е финансиран по Програма „Балкани – Средиземно море” на ЕС.

ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ ОБХВАНА 24 ОБЛАСТИ В СТРАНАТА
Грипна епидемия обявиха и областите в Търговище и Монтана. Епидемията е обхванала 24 от 28-те области в страната. Извън обсега ѝ остават само Силистра, Габрово, Перник и Ловеч. В Ловешка област в епидемия е само община Луковит, съобщи БНР.
В цялата страна са затворени над 1300 училища, но министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че загубеното учебно време няма да се наваксва за сметка на почивни дни или редовни ваканции.
Грипните вируси са изменчиви, като най-пандемични са два щама от тип А – H1N1 и H3N2. Тази година тези щамове бяха включени в четиривалентната противогрипна ваксина, проблемът е, че българите не се ваксинират.
Акад. Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията, каза в предаването „Хоризонт до обед“: „Засилването на имунната система е най-добрият вариант за борба с грипа. И по време на грипната епидемия може да се взимат имуностимулиращи средства. Важно е пълноценното хранене, консумирането на калорична храна, както и движението, физическите упражнения. Най-доброто средство е навременната имунизация с ваксина и имуностимулация на организма“.
Акад. Петрунов предупреди, че при болни с автоимунни заболявания не е препоръчително да се използват имуностимулиращи средства и това трябва да се случва само под лекарски контрол.

ПО 20% ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ И ДЕЦАТА У НАС СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ ПО ЗДРАВНА КАСА
Едва по 20 на сто от възрастните и от децата у нас се възползват от зъболечение по Здравна каса, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков след подписване на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор – 2018 за дентална помощ със Здравната каса, информира БНР.
“При децата, където пакетът е най-богат и има сравнително малко доплащания и то за определени дейности, около 20% от нуждаещите се минават през системата. Това говори за ниското ниво на здравната култура. Този процент по принцип леко нараства с годините, при възрастните процентът е горе-долу същият, около 20%”., изтъкна д-р Шарков.
“Нови дейности няма, но запазваме всички права на здравноосигурените лица. Анексът към НРД 2018 съдържа всички тези позитивни елементи, които ги имаше и през миналата година. Запазихме правата на пациентите, запазихме дейностите, въпреки че бюджетът ни беше увеличен с около 10 млн. лева и най-вече няма увеличение на доплащането”. Това каза пред журналисти председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков след подписването на Анекса към Националния рамков договор за денталните дейности за 2018 г. от Надзорният съвет на НЗОК и БЗС.
Д-р Шарков уточни, че при възрастните доплащането достига 27-28% за някои дейности.
През цялата 2019 г. за хората на възраст между от 65 до 69 години ще бъдат осигурени дейностите по възстановяване на дъвкателния апарат при цялостно обеззъбени пациенти. „Към този момент интересът е лавинообразен. Започнахме през септември с около 200 поставени протези и декември стигнахме 2400 поставени протези“, уточни д-р Шарков.

ФАРМАЦЕВТИ ОТ ВАРНА И БУРГАС НАСТОЯВАТ ПРАВИЛЕТЛСТВОТО ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ВЕРИФИКАЦИЯТА НА ЛЕКАРСТВАТА В АПТЕКИТЕ
Едва 20 % от аптеките във Варна и Бургас разполагат с баркод скенер за верификация на лекарствата, това каза в ефира на предаването “POST FACTUM” на БНР магистър-фармацевтът Любима Бургазлиева. В декларация, приета от Регионалните колегии на фармацевтичните съюзи в двата града, се настоява органите, които се занимават с контрола по верификация и българското правителство да вземат решение за финансиране на тази дейност. Фармацевтите посочват, че един софтуер струва хиляда – хиляда и сто лева с ДДС, а цената на един баркод скенер е 225 лв. без ДДС. Абонаментната поддръжка на софтуера е между 60 и 80 лева на месец.
Бургазлиева информира, че някои държави в ЕС, например Белгия, са се обърнали към правителството, за да намери начин за финансиране на тази първоначална инвестиция. Според фармацевтите е възможен и друг вариант – Българската организация за верификация на лекарства да включи аптеките в европейски проект за финансиране.

СКРИНИНГОВ ПРОЕКТ ЗА МИОМНА БОЛЕСТ СТАРТИРА В СОФИЯ
За първи път в България трите големи акушеро-гинекологични болници в столицата се обединяват в съвместна информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката. Първият скринингов проект за миомна болест се провежда под егидата на Столична община с личната подкрепа на кмета Йорданка Фандъкова и събира за първи път в обща кауза трите водещи АГ болници у нас – общинските I САГБАЛ „Св. София“, II САГБАЛ „Шейново“ и СБАЛАГ „Майчин дом“, информира Zdrave.net.
„За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания“ – заяви кметът Фандъкова.
„В рамките на един месец, веднага след края на грипната епидемия на 5 февруари, трите болници започват безплатни прегледи и консултации, като записванията вече са възможни – заяви директорът на I САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова. – Прегледите ще се извършват само с предварително записване. Те са предназначени за жени с изразен рисков фактор – пациентки с поставена диагноза миома, както и такива, които вече са претърпели лечение или са в рисковата група на нераждали жени на възраст между 35 и 40 години”.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ Е СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В СВЕТА
За девета поредна година Медицински университет – София е номиниран като участник в класация за най-добрите университети в света на база данните University Ranking by Academic Performance (URAP), информира Zdrave.net. Световната ранглиста се основава на 6 академични показателя за изпълнение. Като индикатори се използват както качеството, така и количеството на публикациите и резултатите от международното сътрудничество в областта на научните изследвания.
В съответствие с поставената цел URAP ежегодно съставя Световната ранглиста на висшите учебни заведения от 2010 г. насам, а публикува нивата в рейтингите от 2011 г. През академичната 2018-2019 година най-новите данни на URAP показват, че МУ-София е класиран на второ място, от всичките висши училища в България и на 1071 място в света от анализираните 4000 университета (преди МУ-София е Софийският университет “Св. Кл. Охридски” на 988 място).
Регионалната класация за Европа показва, че от класираните 817 университета, СУ “Св. Кл. Охридски” заема 404, МУ-София – 429, а Химико-технологичен и металургичен университет – 690 място.