НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.11.2018)

ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2019 ГОДИНА
Депутатите приеха на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г. Държавата отпуска 490 млн. лв. повече за здраве в сравнение с 2018 г. Предвидените приходи са почти 4,3 млрд. лева, което е с 418,4 млн. лв. повече спрямо тази година г., информира Redmedia.bg.
Очаква се здравноосигурителните приходи да бъдат над 4,2 млрд. лв. В тях влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски. Планираните разходи в бюджета на касата са в размер на над 4,3 млрд. лв., което е с над 489 млн. лв. повече в сравнение с тази година.
В бюджета са предвидени 2,5 млрд. лева за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ – 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ – малко над 250 млн. лева; за медико-диагностична дейност – 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ – 2 млрд. лева). Планираните средства за дентални дейности са 167 млн. лева, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия. С парите за болнична помощ ще се финансират около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1,5 млн. клинични и амбулаторни процедури.
Здравната вноска ще остане 8% и през 2019 г. Депутатите отхвърлиха искането на БСП, ако се съберат повече от очакваните здравноосигурителни вноски, допълнителните средства да бъдат разпределяни от Народното събрание.
Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисия за лечение в чужбина ще бъдат закрити до 31 март 2019 г. , а дейностите им ще бъдат прехвърлени към НЗОК. Общественият съвет към фонда също ще бъде закрит.
Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) също ще бъдат закрити. Тяхната дейност ще поеме новосформирана мегаагенция, която ще бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването.

БОЛНИЦИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ НЕУСВОЕНИТЕ СРЕДСТВА ЗА СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ
Ако в даден месец има неусвоени средства за болнична помощ, те ще могат да бъдат прехвърляни за следващия. За това са се договорили вчера на среща ръководството на Българския лекарски съюз и управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев по време на преговори за анекса към НРД 2018, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на БЛС.
По отношение на неизразходваните средства при общопрактикуващите лекари остава да бъде намерен работещ механизъм, по който парите да бъдат усвоени. Набелязани са няколко възможни варианта за това – чрез промяна на дейностите, чрез промяна на цените или чрез въвеждане на критерии за качество.Дискутирана е също така възможността да се въведе предхоспитализационен минимум при постъпване на пациента в болница.
„Идеята е той да гарантира, че пациентът няма да се лута между болницата и личния лекар при нуждата да се осигурят изследвания, необходими за приемането му в болница. Към този момент е формално записано, че изследванията са за сметка на лечебното заведение за болнична помощ, но често, когато пациентът бъде приет, но не може да бъде опериран по обективни медицински показатели, той трябва да бъде изписан, а изследванията остават за сметка на болницата”, отбелязват от съсловната организация. От там информират още, че през следващата седмица ще бъдат проведени интензивни срещи с ръководствата на НЗОК и МЗ, за да бъдат очертани всички параметри по Анекса към НРД 2018 г, които предстоят да бъдат гласувани на 69-ия извънреден Събор на БЛС за подписване или неподписване на Анекса.

СЪЗДАВАТ ИНФОРМАЦИОННА БАЗА ДАННИ ЗА ВСИЧКИ ЛИЦА, ПРЕМИНАЛИ ТЕЛК
При приемането на текстове от Закона за бюджета на ДОО парламентът реши Националната експертна лекарска комисия да създаде и да поддържа информационна база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК за установяване на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, съобщи агенция „Фокус“.
Ще бъде създадена и Национална здравноинформационна система, която ще се администрира и поддържа от Министерството на здравеопазването.Системата ще събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението чрез създаване на електронен здравен запис на всеки гражданин. Освен това, тя ще включва още и всички регистри, информационни бази от данни и системи, които се водят от МЗ и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, от лечебни и здравни заведения, от НЗОК и от застрахователните дружества.
Право на безвъзмезден достъп до Националната здравноинформационна система ще имат всички граждани – до своя електронен запис, както и застрахователните дружества, лечебните и здравните заведения, и НЗОК.

МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ПУБЛИКУВАХА ОТВОРЕНО ПИСМО ДО УПРАВЛЯВАЩИТЕ
Майките от инициативата “Системата ни убива”, публикуваха протестно отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите, съобщи БНР. В него те заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на социалната парламентарна комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ по думите им е “осакатен до 100% инвалидизация”. Според тях е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. Това ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ, алармират майките.
„150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Мая Стоицева – представител на родителите на деца с увреждания.

РАЖДАЕМОСТТА У НАС НАМАЛЯВА, СОЧИ ГОДИШНИЯ ЗДРАВЕН ДОКЛАД ЗА 2017 Г.
Правителството прие Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2017 г., информира Redmedia.bg, позовавайки се на съобщение на правителствената информационна служба.
Документът представя състоянието и тенденциите в динамиката на основните показатели, характеризиращи общественото здраве през 2017 г. Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението и демографското остаряване, но това е проблем, характерен и за другите страни-членки на Европейския съюз. През 2017 г. се наблюдава намаляване на раждаемостта (коефициентът на обща раждаемост е 9.0‰ при 9.1‰ за 2016 г.), като показателят се доближава до нивото в повечето европейски страни (10.0‰). Средната продължителност на живота се увеличава и през 2017 г. достига 74.76 г. (74.65 г. за 2016 г.), но все още е по-ниска от тази в ЕС – 80.9 г.
Достигнатото през 2017 г. равнище на детската смъртност от 6.4‰ е най-ниското в цялата история на демографската статистика на България. По отношение на този показател се наблюдава дълготрайна тенденция за намаляване – през 2000 г. детската смъртност е 13.3‰, 2010 г. – 9.4‰, а 2015 г. – 6.6‰, но все още нивото е по-високо отколкото в ЕС (3.6‰). Въпреки изразената тенденция за намаление на смъртността и в останалите възрастови групи, България все още е с по-висок коефициент за смъртност (15.5‰) в сравнение със страните от ЕС (10,2‰).
През 2017 г. намалява заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година, като най-висока е болестността от рак на млечната жлеза при жените и рак на женските полови органи. Запазва се структурата на умиранията по причини, като продължават да са водещи болестите на органите на кръвообращението и новообразуванията.

Министерството на здравеопазването алармира: ПОРЕДНОТО ОБЖАЛВАНЕ ЗАСТРАШАВА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
В изпълнение на проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) — етап 1 и етап 2“, на 12.10.2018 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за разработване на информационни системи и подсистеми, а именно: електронни административни услуги, здравно-информационен портал и регистри, като елементи на НЗИС.
Срещу процедурата е подадена жалба от ДЗЗД „СТEМО – ГАМА КОНСУЛТ”, в резултат на която Комисията за защита на конкуренцията образува производство и обществената поръчка е спряна, информираха от здравното министерство.
В позицията на ведомството се казва: “МЗ счита, че спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28.12.2019 г. Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в Република България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система.”

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ ПО ИНТЕРНЕТ СЪДЪРЖАТ ЛЕКАРСТВА
Хранителни добавки, които се продават в интернет съдържат лекарства. Това установиха изследвания на докторанта от Медицински университет – Пловдив Елина Георгиева. Анализите са направени съвместно с Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и проф. Асена Стоименова, а научни ръководители на проекта са проф. Илко Гетов и доц. Калин Иванов, информира Clinica.bg.
Целта на проучването е да се провери доколко безопасни са нашумелите продукти, които се предлагат онлайн и дали отговарят на изискванията за продажба. На сибутрамин, силденафил, тадалафил и анаболни стероиди са се натъкнали специалистите по време на проверките на добавките. Те са изследвали 108 продукта от три от най-атрактивните групи за хората – за редуциране на телесното тегло, повишаване на мускулната маса и такава при еректилна дисфункция.
„Закупихме 108 хранителни добавки от популярни интернет сайтове в България. Анализите бяха проведени съвместно с Изпълнителната агенция по лекарствата и други три сертифицирани лаборатории за изпитване на хранителни добавки и лекарствени продукти. Изпитваните проби бяха заслепени, кодирани, поставени всяка в отделен стерилен плик и така предоставени на лабораториите с приемно-предавателен протокол”, разказа Елина Георгиева.Именно в част от тези проби установили нарушенията.
Така например от 23 добавки за увеличаване на мускулната маса вместо протеини, аминокиселини, антиоксиданти и омега 3 мастни киселини се оказало, че половината от тях съдържат анаболи. При 26% от всичките 108 изследвани проби е установено наличие на необявени съставки. 59% пък не отговарят на изискванията за етикетиране, тъй като на тях няма етикет на български език с информация за състава и предназначението им, сочат още резултатите.

В СИЛИСТРА ОТКРИВАТ ЦЕНТЪР ЗА КОМПЛЕКСНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Министерският съвет прие Постановление, съгласно което от 03.12.2018 г. се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) – Силистра и на негово място се открива първият за България Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на правителствената информационна служба.
Функционалната необходимост от съществуването на ДМСГД – Силистра отпада поради факта, че провежданата активната политика за деинституционализация доведе до прогресивно намаляване на броя на децата, отглеждани в дома. При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в ДМСГД – Силистра са отглеждани 51 деца. В края 2017 г. са останали само 4 деца, за които също е осигурена семейна среда и към 2 май 2018 г. и те са изведени от дома. Към 31 август 201 8 г. в ДМСГД Силистра няма настанени деца, отчитат от Министерския съвет.
Със закриването на ДМСГД – Силистра в област Силистра ще бъде ограничено предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи за деца, което е и една от целите на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.