НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.09.2018)

Проф. Соня Тончева: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ НАПРАВЯТ СТЪПКИ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
“На този етап в страната разполагаме с нормативна рамка за дейностите, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните професионалисти могат да изпълняват. Трябва да се подготви остойностен пакет, съобразно придобитите компетенции и тези дейности да се обвържат със здравноосигурителната каса, защото лицата, които се осигуряват, пенсионерите, децата трябва да получават здравни грижи, заплатени от касата, а и труда на сестрите и акушерките трябва да е заплатен. Не е достатъчно да има платени частни хосписи, разкрити от сестри и платени училища за бременни, разкрити от акушерки”. Това мнение изрази пред Clinica.bg. проф. Соня Тончева, д. оз.н., национален консултант по здравни грижи.
По думите ѝ недопускането на медицинските сестри и акушерките до самостоятелна, ясно регламентирана и заплатена дейност от НЗОК практически лишава пациентите от един сериозен ресурс, с който разполага здравната система.
“Няма страна в Европа, където сестрите да не полагат грижи в дома, било за стари хора или деца – ние също можем да го правим. От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) повече от 10 години настояваме за това и имаме основание”, изтъкна проф. Тончева.Според нея супервизията в сестринството също е модел, който можем да приложим при оказване на грижи в извънболнични условия и дома: “Тези грижи изискват интегриран подход, необходими са екипи с различни специалисти и много добра координация. Това можем да го направим, защото сме направили успешни крачки в тази посока.”

Пациентски организации: НУЖНИ СА ЯСНИ ГАРАНЦИИ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ГРАЖДАНИТЕ СРЕЩУ ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗДРАВНА ВНОСКА
“Необходимостта от реформа е ясна, но реформа само в частта финанси не би решила нашите проблеми.” Това каза председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“.
„От години ежегодните препоръки на ЕК винаги включват стабилизиране на финансирането с цел намаляване преките плащания от джоба на хората, когато се разболеят. Идеята да се генерира допълнително публично ресурс е добра и заслужава да бъде обмислена“, изтъкна д-р Хасърджиев. Той обаче постави и много въпроси: „Въвеждането на втори стълб на здравно застраховане в единия случай е солидарно, в другия – не. Основният недостатък, който виждаме е, че нямаме ясни гаранции какво допълнително ще получат гражданите срещу втората здравна вноска. Ще бъде много трудно да бъде обяснено на българските граждани как ще им гарантираме, че ще намалим този голям процент доплащане – близо 50%, при положение, че ще дадем възможност на изпълнителите на медицинска помощ да си определят сами цените над национално определените?“
„На сегашния етап вторият модел следва да бъде обсъждан, за първия няма условия“, заяви Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите.
„Фактът е, че ние като пациенти сме на дъното. Нашето решение е да направим информационни кампании в страната, за да могат пациентите да разберат, че целта на малкото доплащане е да регламентира нерегламентираните плащания. Това, което ни притеснява, е цената на медицинските изделия. В качеството ми член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца виждам големи аномалии при обществените поръчки на университетски болници при едни растящи цени. Факт е и че съществува организирана мрежа за манипулиране на пациентите при лечение с едни или други лекарства“, заяви на свой ред председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

Д-р Бойко Пенков: ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ЗАСТРАХОВКА МОЖЕ ДА ПОКРИЕ РАЗХОДИТЕ ЗА КОНСУМАТИВИ И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
“С допълнителните средства от задължителната здравна застраховка могат да се покрият средствата за консумативи и медицински изделия, които в момента се плащат изцяло от джоба на пациентите. В момента някъде около между 500 и 600 милиона се харчат в болничната помощ за консумативи и медицински изделия. Ето, това е нещото, за което ние няма да бъдем изправени пред финансов риск, да поемаме такива разходи, когато ги нямаме. Събирайки средства в рамките на 850-900 милиона допълнително, ние може да покрием този тип разходи“, коментира по БНТ зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, информира Zdrave.net.
Според него при варианта с допълнителното застраховане един от големите плюсове е „тройният контрол“, който ще се упражнява едновременно от пациента, от застрахователното му дружество и от НЗОК. Така ще се избегнат злоупотреби и нерегламентирани плащания, смята зам.-министърът.
По отношение на болниците, които са в лошо финансово състояние д-р Пенков смята, че те трябва да се обединяват: „Във всяка област знаете, че има една голяма областна болница, която е силна, тя е многопрофилна, тя дава комплексна услуга, решава проблема на човека, но има и малки болници – нека се обединят. Така ще могат да ползват мощта на голямата болница като гръбнак и да си вършите работата… Според мен това е един естествен път и трябва да се разбере и да се тръгне по него.“
Зам.-министърът припомни, че ще бъдат направени работни групи и там, които ще започнат изработването на текстове за законови промени, където има пълен консенсус какво трябва да се случи.

ЗАТЯГАТ РЕЖИМА ЗА РЕЕКСПОРТ НА ЛЕКАРСТВА
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предвиждат затягане на режима за реекспорт на лекарства, от които има недостиг на българския пазар. Идеята е електронна система да показва има ли риск от недостиг за определен медикамент. Ако има такъв, реекспортът му ще се забранява за срок от един месец, информира Clinica.bg.
“До 4 месеца системата ще бъде изградена като Министерство на здравеопазването има достатъчен бюджет за това”, увери председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Новата система ще се управлява от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Всички играчи на лекарствения пазар, включени в системата, ще се задължават да подават информация за наличните медикаменти и за тяхното движение в потребителската мрежа. Отчетите на фармацевтите ще показват какъв и на кои медикаменти има недостиг. За недостиг ще се счита, когато даден медикамент е по-малко от 65 % от необходимите количества за месец. Изчислението ще се прави въз основа на средномесечното потребление за предходните 6 месеца.
При установен недостиг на даден медикамент, той ще се вписва в забранителен списък и няма да бъде разрешен за износ за срок от един месец. Забранителният списък ще се обновява ежемесечно. Производителите на лекарства пък ще трябва да пазят задължителен 10-процентов резерв от всеки медикамент. За нарушителите са предвидени солени глоби: при първо нарушение – до 100 хиляди лева, а при второ – до 150 хил. лв.

Доц. Маргарита Станкова: ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ОБУЧИТЕЛНА СРЕДА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
На международна конференция в София ще бъдат представени модели на електронното здравеопазване в Русия, Германия, Норвегия и Румъния.
“Като че ли няма място, където в пълен аспект всички форми на електронното здравеопазване да са благоприятно и много добре развити, така че да функционират в максимална степен”, коментира в предаването “Преди всички” по БНР доц. д-р Маргарита Станкова, която е част от мултидисциплинарен екип, разработващ проект за електронно здравеопазване у нас и ще бъде водещ на конференцията.
Подготвянето на проекта за електронно здравеопазване, в който участва доц. Станкова, поставя акцент върху работата с хора с увреждания:
“Това, което ние бихме искали, е да направим една обучителна среда за хора със специфични проблеми. Няма как да покрием целия спектър на всички нарушения, но това, към което искаме да се концентрираме, са някои нарушения в развитието –например аутизъм, хиперактивност и дефицит на вниманието и др. Чрез една обучителна среда, която ще бъде достъпна за всички, които биха искали да я ползват, искаме да разработим самообучителни курсове. Хората ще имат възможност да получат информация, да зададат въпроси, да получат отговори, да попълнят кратки анкети за самотестуване.”