НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.08.2019)

ОСЕМ СЛУЧАЯ НА ЛИСТЕРИОЗА У НАС
„От началото на тази година са регистрирани 8 случая на листериоза у нас. Те са толкова за цялата минала година, а за 2017-а те са 12“, каза пред bTV доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозна болница, информира Zdrave.net.
Последният регистриран случай е от Стара Загора, където 56-годишен мъж се лекува вече повече от три месеца. При друг случай 18-годишен младеж от Благоевград се е заразил с бактерията в САЩ, където е бил на бригада. Близо 10 дни е бил в кома, но за щастие се е възстановил.
“Листериозата е микроб, който е много широко разпространен. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не много силна диария. Може обаче да доведе и до тежки състояния. Бактерията е опасна най-вече за бременните жени, защото може да зарази плода и да доведе до мъртво раждане”, обясни д-р Мангъров.
Той подчерта, че смъртността при листериозния менингоенцефалит достига до 70%. Предразположени към заболяването са възрастните хора с по-слаб имунитет, но не е изключено и млади хора да се заразят. Епидемичен взрив се получава когато има продукти, които са замърсени, дълго време са преседели някъде и не са били обработени термично преди да се консумират.