НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.08.2018)

ПУБЛИКУВАХА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НОВИЯ ЗАКОН ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Проектът на новия закон за хората с увреждания вече е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на труда и социалната политика, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на БТА. В работата по проекта участваха майки на деца с увреждания, национално представителните организации на хора с увреждания и експерти от различни министерства.
В законопроекта се предвижда от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването, в натурално измерение и в съответствие с утвърдени стандарти за качество.
В тримесечен срок от влизането в сила на закона министърът на здравеопазването и управителят на Националната здравноосигурителна каса трябва да изработят и утвърдят стандарти за качество на медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания. Въвежда се и нов вид оценка на потребностите на хората с увреждания, съобразена с индивидуалните потребности. Заключенията от индивидуалната оценка ще са задължителни за всички органи. Предвижда се да се създаде нов специализиран орган за хората с увреждания на бюджетна издръжка към Министерския съвет, който ще отговаря за индивидуалната оценка от 1 януари 2021 година. До тази дата задълженията му ще се изпълняват от Агенцията за социално подпомагане и Агенцията на хората с увреждания.

ЧЕТИРИ ЖЕНИ ОТ КАТАСТРОФАТА ПРИ СВОГЕ СА С ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА
Четири жени от пострадалите при катастрофата край Своге все още са с опасност за живота. Става дума за три жени приети в УМБАЛСМ “Пирогов” и една в УМБАЛ “Св. Анна”. Пациентките в спешната болница са с гръдни контузии и травми и са на апаратна вентилация, информира Clinica.bg.
„Засега не се предприемат никакви оперативни интервенции”, обясни изпълнителният директор на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. Той уточни, че жените първо трябва да бъдат стабилизирани и да бъде преодоляна гръдната травма. Останалите пациенти, които са в по-стабилно състояние, ще останат в „Пирогов” поне още една седмица.

ОРГАНИЗИРАХА КРЪВОДАРИТЕЛСКИ АКЦИИ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ
Столична община организира днес кръводарителска акция в Първа МБАЛ-София. Акцията започна в 10:00 часа сутринта, а първите пациенти бяха зам.-кметът Дончо Барбалов и председателят на комисията по здравеопазване в общината д-р Веселин Милев, съобщи Zdrave.net.
Акцията бе организирана съвместно с Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) с подкрепата на Министерството на здравеопазването заради всекидневната необходимост от кръв и кръвни биопродукти за пострадалите в тежката катастрофа край Своге. УМБАЛ Бургас също организира кръводарителска акция за ранените в катастрофата край Своге. Кръв може да се дари всеки ден и в Националния център по трансфузионна хематология. Работното време там е от 08:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 16:30 ч., а в събота и неделя – от 09:00 до 15:00 ч.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТПУСНА БЛИЗО 6 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕМОНТИ И НОВА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА
Столична община отпусна близо 6 млн. лева за ремонтни дейности и апаратура на общинските лечебни заведения. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев и директорът на дирекция „Здравеопазване“ към СО д-р Моника Чеуз проверяват лечебните заведения, за чиито ремонти вече са преведени парите и има подписани договори. „Поне три пъти ще бъде проверено всяко едно лечебно заведение, за което общината е отпуснала пари“, каза за Zdrave.net д-р Милев.
„Някои неща са на съвсем начален етап, други вече са готови. Ремонтът на покрива на Първа АГ болница „Св. София“ вече е почти завършен, но там предстои да бъде обновено отделението по хирургия на млечната жлеза и родилните зали. Приоритетен е мамологичния център, в който освен ремонта предстои да бъдат закупени нов мамограф, ехограф и лапароскопско оборудване. В неонатологичното отделение пък вече са доставени 10 легла за новородени в ранния адаптационен период“, уточни той.

БРОЯТ НА КОСТНО-МОЗЪЧНИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ У НАС СЕ УВЕЛИЧАВА
Броят на костно-мозъчните трансплантации у нас се увеличава. Това показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации за 2017 и 2018 г., информира Clinica.bg.
101 са вземанията на периферна кръв и костен мозък за първите седем месеца на тази година, показва справка на ИАТ. В същото време за цялата миналата година тази цифра е 132. Вземанията се осъществяват само в 4 болници в страната – Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, УМБАЛ „Св. Георги” и УМБАЛ „Св. Марина”. На практика там се извършват и самите присаждания след това.
Костно-мозъчните трансплантации се използват най-вече за лечение на левкемии. Може да се търси и допълнителен ефект за голям брой заболявания, включително и генетични.

СТОЛИЧНИ ЕКСПЕРТИ СЪВЕТВАТ РОДИТЕЛИТЕ КАКВИ МЕРКИ ДА ВЗЕМАТ ЗА БЕЗОПАСНОТО ПРИДВИЖВАНЕ НА ДЕЦАТА ИМ ДО УЧИЛИЩЕ
Децата да се обличат в цветни дрехи, а на раниците си да имат светлоотразителни ленти. Това са част от инструкциите, които публикува Столичната здравна инспекция (СРЗИ), предвид новата учебна година, която чука на вратата, информира Clinica.bg. Същевременно образователното министерство е публикувало актуализирани учебни програми за часовете по безопасност на движението на пътя от детската градина до гимназията. В образователните дейности в градини и училища участва и СРЗИ.
Децата са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми, заради малкия социален опит и техните възрастови, физиологични и психологични особености, гласят инструкциите. Експертите съветват родителите да научат децата да се движат по тротоара, да пресичат правилно, да не тичат по улиците. Родителите да покажат най-безопасния маршрут от училище и обратно със спокоен трафик и малко пресичане, гласят още съветите.

В СМОЛЯН ОТКРИВАТ “СИНЯ СТАЯ” ЗА ДЕЦА С ПРОБЛЕМИ
В Смолян ще бъде открита “Синя стая” за изслушване на деца, жертви и извършители на престъпления, съобщи БНР.
„Тази „Синя стая“ е изградена по проект на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, с нейно финансиране, като самото изграждане е станало благодарение на усилията на Министерството на правосъдието, община Смолян, Районен съд-Смолян и Окръжен съд-Смолян“, заяви за „Хоризонт“ председателят на Районния съд Петър Маргаритов.
„Самата „Синя стая“ представлява съвкупност от три стаи, предоставени безвъзмездно от община Смолян.