НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.06.2018)

ОТНОВО ЛИПСВА ИНСУЛИН В АПТЕКИТЕ
От известно време отново няма достатъчно инсулин в аптеките. За проблема съобщи председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова в ефира на Bulgaria ON AIR, съобщи Zdrave.net.
“Причината е известна на всички – рeeкспорт. Това е абсолютно престъпление – да правиш търговия на базата на живота на хората”, категорична бе Котова. Тя разказа, че е имала сигнал от родители в Свиленград, които алармирали, че и в трите аптеки в града няма инсулин. По думите й обаче проблемът съществува и в други градове, включително в София.

ЗЪБОТЕХНИЦИТЕ И ФАРМАЦЕВТИТЕ СЪС СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българската асоциация на зъботехниците и Българската асоциация на помощник-фармацевтите се признават нормативно за съсловни организации на тези професионалисти с приетите на първо четене промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. Те бяха предложени от председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова и група депутати от ГЕРБ и днес бяха одобрени с гласовете на 19 депутати. „Въздържал се“ гласува само един представител на ресорната комисия.

ОТ БЛС НАСТОЯВАТ ИЗЛИШЪКЪТ ОТ 10 МЛН. ЛВ. , КОЙТО ОТЧЕТЕ НЗОК ЗА 2017 Г., ДА ОТИДЕ ЗА НЕЗАПЛАТЕНИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ Отчетеният излишък от 10 млн. лева в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да отиде за покриване на сумите, които публичният фонд не е изплатил на договорните си партньори през 2017 година. Това поиска Българският лекарски съюз (БЛС) с писмо до временния управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова и председателя на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, информира Clinica.bg.
От съсловната организация настояват положителното бюджетно салдо да бъде приоритетно насочено към медиците, аптекарите и лечебните заведения, които все още чакат част от парите, които са изработили през миналата 2017 година.
“Моля, приоритетно да разгледате неразплатените към изпълнителите на медицинска помощ суми за календарната 2017 г., възлизащи на 51 млн. лв. и оперативно да организирате част от заплащането им”, пише председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. От съюза искат също така НЗОК да ги информира с разчети за какво планира да изхарчи формирания излишък в бюджета си.

ЗА 10 МЕСЕЦА НЗОК Е ПЛАТИЛА 69 МЛН. ЛВ. ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ
„За първите 10 месеца на 2017 г. НЗОК е платила 69 млн. лв. за лечение на хепатити на 3000 пациенти, като от тях 62 млн. лв. са били за лечение на хроничен хепатит С. За сравнение, за 369 000 болни от захарен диабет Касата е платила 107 млн. лв. за същия период“. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова по време на конференцията “Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, информира Zdrave.net.
„България е включила ваксината срещу хепатит В в имунизационния календар още през 1992 г. Това е добър пример за ангажимента на страната ни и даде големи възможности да елиминираме това заболяване. Сега е нужно да бъдат разработени ефективни скрининг програми за хепатит, които да откриват заразените с вируса и те да се подлагат на навременно лечение“, заяви от своя страна държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Конференцията събра на едно място представители на Европейската комисия, членове на Европейския парламент, Световната здравна организация, представители на държавни институции, здравните власти и експерти, пациентски организации и индустрия от десет държави от региона на Централна и Източна Европа.

ОСЪДИХА НЗОК ЗА ОЩЕ 72 ХИЛ. ЛЕВА
Присъда за още 72 335 лв. получи Националната здравноосигурителна каса по дело, заведено от МБАЛ “Хигия” в Пазарджик, информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на Центъра за защита правата в здравеопазването. Сумата е формирана от осчетоводената, но незаплатена надлимитна дейност на болницата за месец април 2015 г., лихви за забавянето в размер на 17 684 лв. и още 7 332 лв. съдебни разноски.
Това е втората болница в Пазарджик, която печели дело срещу публичния фонд. Само преди седмица МБАЛ Пазарджик осъди НЗОК за сумата от 113 735 лв., заедно с всички натрупани лихви за период от три години назад. В резултат загубените дела от НЗОК вече са десетина, а претенциите, които трябва да бъдат удовлетворени, надхвърлят половин милион лева. Парите си чакат болници в Габрово, Казанлък, Силистра, Шумен, Севлиево, Тутракан, Пловдив и София.

НАД 200 СЛУЧАЯ НА НЕДОСТЪПНА СРЕДА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
210 нови преписки за недостъпна среда за хора с увреждания са образувани в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за месеците април и май. Това отчетоха от институцията след обстойни проверки в цялата страна, информира Clinica.bg.
Прогнозата на КЗД е, че всеки месец ще има между 80 и 120 нови преписки. Контролът се осъществява в рамките на безсрочната кампания на Комисията “Достъпна среда”.
По всяка преписка, ако се установи, че има недостъпна среда за хора с увреждания, институцията има право да налага първоначална глоба в размер до 2000 лева, а ако нарушението не бъде отрано в срок, глобите могат да достигнат до 20 000 лева за всяка отделна преписка.

ИЗГРАДИХА НОВА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ЗА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ В ИСУЛ Нова детска площадка с люлки и пързалки е изградена за детската онкохематология в УМБАЛ “Царица Йоанна”-ИСУЛ, съобщи БНР. Средствата за изграждането й са събрани изцяло от дарения, а стойността на проекта е 16 000 лв., обясни Маргарита Борисова от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания. Повечето от дарителите за обновяването са частни лица.