НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.05.2018)

ПАЦИЕНТИ НАГРАДИХА СПЕШНИ МЕДИЦИ  ЗА ДЕНЯ НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНА
За първи път тази година Пациентски организации „Заедно с теб“ отличиха с награди спешни медици от цялата страна. Поводът е  27-ми май, обявен официално от Европейската асоциация по спешна медицина за Световен ден на спешната медицина, информира Zdrave.net.
Сред отличените с грамота „Спешен медицински специалист от ЦСМП“ са фелдшер Румен Чиев от ЦСМП Кърджали; акушерка Катя Пеева от ЦСМП Сливен; медицинска сестра Маргарита Спасова, в ЦСМП Добрич; медицинска сестра Мая Ланзова от ЦСМП София

Същото отличие в категория “Спешно приемно отделение” получават Маргарита Танева – старша медицинска сестра Спешно отделение, която работи в УМБАЛСМ „Пирогов“ от 1985 г.; Христина Спасова – дългогодишна сестра в Спешно отделение УМБАЛ Пловдив, Цанка Василева – 10 години медицинска сестра в Спешно отделение на МБАЛ Ямбол и Неджмие Ибрахимова – Исмайлова – медицинска сестра в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” Варна.
С грамота „Спешен долекарски екип“ пък са отличени Вили Батакчиева – дългогодишен фелдшер в ЦСМП Пловдив и Иван Конакчиев, шофьор от ФСМП Куклен към ЦСМП Пловдив, който се обучава за парамедик.
Награди получиха и лекари от различни градове.

 

От МЗ успокояват: РАБОТЕЩИТЕ В МБАЛ – ЛОВЕЧ ЩЕ ПОЛУЧАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА СИ
В изпълнение на решението на Правителството МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч ще получи 1 022 985 лв. безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персонал за февруари, март и април 2018 г. До края на седмицата ще бъдат изплатени възнагражденията на персонала и по този начин ще се преодолее изоставането, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В инвестиционната програма на министерството са предвидени допълнително 175 хил. лв. за оборудване, което е предпоставка за подобряване дейността на водещи структури в болницата.

От МЗ уточняват още, че след трудни преговори министерството е постигнало споразумение за разсрочване на задълженията на лечебното заведение към основните кредитори, като най-големият кредитор е опростил лихвите и 300 хил. лв. от задълженията на болницата, а останалите са приели периоди на погашения, които позволяват оптимално реализиране на дейността на МБАЛ – Ловеч. Търсят се  подходящи механизми за реализиране и спазване на оздравителния план за лечебното заведение.

 

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК УВЕЛИЧИ БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ В ЛОВЕЧ И ВРАЦА

Бюджетите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч и на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца да бъдат коригирани. Това е решил Надзорният съвет на НЗОК на последното си заседание от 23 май т. г., информира Zdrave.net.

Бюджетите на двете лечебни заведения ще бъдат увеличени за периода май – ноември 2018 г. чрез увеличаване на средствата, предоставени на съответните РЗОК, става ясно от решението.

 

Експертите на МЗ: НЯМА БЕЗОПАСНА ДОЗА КАНАБИС

Няма безопасна доза канабис. Това обявиха за здравния сайт Clinica.bg от Министерството на здравеопазването по повод дебата за декриминализирането на притежанието на “трева в малки количества”.  Както всяка дрога, така и канабисът е психоактивно вещество, което променя функциите на мозъка и именно това крие рискове и опасности. Пристрастяването към тревата пък зависи от психическата податливост на човека затова въпросът кога и при каква доза настъпва зависимост е индивидуален.

„Всяка доза крие риск, тъй като организмът на всеки, който приема наркотик, реагира различно”, категорични са от МЗ.

Като високорискова или редовна е определена употребата на марихуана поне 20 дни в месеца. Проучванията показват, че около 1% от възрастните европейци достигат тази летва и дори прибягват до марихуаната всекидневно. Броят на постъпилите за първи път на лечение, заради канабис, пък е нараснал с 33 хил. за девет години – от 43 000 през 2006 г. до 76 000 през 2015 г.

Изводът на последните научни изследвания е, че честата и продължителна употреба на канабис, например всеки ден в продължение на години, води до привикване на мозъка, абстиненция и съответно физическа зависимост.