НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.03.2019)

Д-р Ангел Кунчев: НЗОК ЩЕ РАЗВАЛЯ ДОГОВОРИ С ЛИЧНИ ЛЕКАРИ, КОИТО СА ИЗДАВАЛИ ФАЛШИВИ БЕЛЕЖКИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ИМУНИЗАЦИИ
“Както винаги в България намираме начин да заобиколим закона, а той е издаването от личните лекари на фалшиви бележки за извършени имунизации на деца. Където намерим системно нарушение, НЗОК ще си вземе парите обратно и после ще развали договора с тези лични лекари“, каза в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
„Бележката за направена имунизация на едно дете се изисква веднъж годишно. След това в целия период на същата година, ако детето е във възраст 1-2 години, (когато са масово имунизациите) – детето може да не бъде ваксинирано и въпреки това да има бележката, че е. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца, вместо да е година. Така искаме да предотвратим заобикалянето на закона с издаването на фалшиви бележки“, посочи той.
Главният държавен инспектор смята, че когато един лекар има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи. Кунчев увери, че никога няма да бъде санкциониран такъв лекар. „Предпочитайки обаче да излъжеш системата, себе си и детето, правиш много лоша услуга на обществото – ние приемаме за предпазени деца такива, които реално не са”, допълни той.
Д-р Кунчев сподели, че се прави проучване на деца, заболели от морбили в областите Благоевград и София, които на документи би трябвало да имат имунизации. Но изследването на антитела в кръвта за въпросните заболявания е доказвало липсата на такива, което означава, че тези деца реално не са имунизирани.

БЛС НАСТОЯВА ЗА МЕХАНИЗЪМ, ПО КОЙТО ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР ДА МОЖЕ ДА ОТПИСВА ПАЦИЕНТИ ОТ ЛИСТАТА СИ
Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова, която беше нападната от свой пациент на 22 март 2019 г., докато е изпълнявала професионалните си задължения, информира Zdrave.net.
“Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание”, пише в позицията на БЛС.
От Лекарския съюз припомнят, че регистрационната форма за избор на ОПЛ е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато даден пациент представлява реална опасност за живота на лекаря, категорични са от съсловната организация.
“БЛС настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал. Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване”, допълват от организацията.

ЕКИПИ НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ ПРОВЕДОХА ТРЕНИРОВЪЧНО ЗАНЯТИЕ
Екипи на ВМА проведоха тренировъчно занятие по активиране на военномедицинския кризисен щаб при бедствие с голям брой пострадали, информира Zdrave.net. Разиграна бе ситуация, която се развива в ранни зори в столичен квартал, където е рухнала многофункционална сграда, включваща търговски център, административна и хотелска част. В момента на инцидента в сградата са се намирали между 150 и 200 души. Много малка част от тях са успели да се спасят. На мястото на инцидента работят екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна и спасители.
За овладяване на ситуацията се включват и шест екипа на ВМА – сред които хирурзи, травматолози, анестезиолози, инфекционисти, епидемиолози и психолози.
“В случай на бедствие – сценарий, който разиграваме днес, най-важната ни задача като военни медици е да докараме живи ранените до модерните болници с огромни възможности. Само в модерен тренинг център колегите могат да придобият подобни умения”, коментира началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
Изграждайки модерна симулационна база, имаме потенциала да се превърнем в регионален тренировъчен център, какъвто на Балканите няма, допълни от своя страна полковник доц. д-р Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА. В симулационния център ще могат да се обучават не само бойни санитари, а и цивилни лекари и медицински сестри от ВМА.
Част от днешните демонстрации бяха наблюдавани и от секретаря по сигурност и отбрана на президента Стефан Янев, както и гости от американска военна делегация, които споделиха добрите си впечатления от видените умения и техники на екипите.

НОИ СТАРТИРА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ
От 28 март започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2019 г. За нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. са предвидени 20 103 061 лв. Очаква се около 45 000 лица да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация през тази година, съобщиха от НОИ, информира Zdrave.net.
Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 20 юридически лица за общо 51 заведения, изпълнители на програмата.
Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност.

ОБУЧАВАТ ХОРА С УВРЕДЕН СЛУХ И ЗРЕНИЕ КАК ДА ИЗПОЛЗВАТ СПЕШНИЯ ТЕЛЕФОН 112
Хора с увреден слух и зрение ще бъдат обучавани как да използват спешния телефон 112. Той вече е достъпен за тях през интернет, благодарение на специално мобилно приложение за Android, iOS и Windows Mobile, което е внедрено от Министерството на вътрешните работи, информира Clinica.bg.
Услугата е факт от края на януари и се използва както от телефони, така и чрез компютри. Адресът е 112.mvr.bg. Обучителните срещи на експерти от районните центрове 112 и регионалните структури на Съюза на глухите в България започнаха. Ще бъде оказвана методическа помощ и съдействие при регистрация и работа с мобилното приложение.
Услугата е в изпълнение на транспонираната в българското законодателство Директива 2002/22/ЕО и изискването достъпът до спешния телефон 112 да бъде предназначен за крайни ползватели с увреждания, независимо дали техните специални нужди са предизвикани от някакви инциденти или са свързани с напреднала възраст.

БЧК ПОДКРЕПЯ ГЛОБАЛНА КРЪВОДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ
Българският Червен кръст призовава феновете на „Игра на тронове“ в София да се включат в кръводарителска акция на 28 и 29 март 2019 г. Акцията е организирана от БЧК, Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Park Center Sofia, които подкрепят представителите на НВО България, които поканиха феновете на „Игра на тронове“ да отпразнуват финалния сезон на сериала, като покажат своята отдаденост като дарят кръв, съобщиха от БЧК.
Кръводарителската акция се провежда днес и утре между 10:00 и 14:00 часа в Park Center Sofia (бул. “Арсеналски” №2). Тя е част от глобална кампания на HBO, която се провежда през месец март в различни градове в САЩ и Европа и е подкрепена от националните дружества на Червения кръст.