НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.01.2019)

ФОНДАЦИЯ “НАШИТЕ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА” НАСТОЯВА ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
От спешна необходимост е изработването на национален план за задържане на здравните специалисти (педиатри, акушерки, акушер-гинеколози, неонатолози, офталмолози, медицински сестри) в България и създаване на достойни условия за труда им не само в София, но и изключително в населените места извън столицата. Това се посочва в позиция на Фондация „Нашите недоносени деца“ във връзка с изнесените данни за липса на специалисти в Деня на родилната помощ, информира Zdrave.net.
„Все по-чести са случаите на отделения с дарена апаратура, която не се използва активно, тъй като на здравните специалисти не е предоставено необходимото обучение за боравене с нея. В този смисъл, смятаме, че е крайно наложително осигуряването на необходимите надграждащи обучения, даващи на здравните специалисти увереност за работа с нова за тях апаратура“, казват от Фондацията.
Според тях от неотложна необходимост е и въвеждането на семейно-ориентиран подход на грижа за новородените и техните семейства. В контекста на семейно-ориентираната грижа е препоръчително регламентирането на акушерския модел на грижа, което предполага и законовото уреждане на патронажните грижи и грижите за бременните жени, родилките и новородените деца, смятат от Фондацията. От там настояват още МЗ да вземе спешни мерки по финализиране и иницииране на обществено обсъждане на Медицинския стандарт по акушерство и гинекология.

ПОДАВАТ МАСОВИ ОСТАВКИ ВЪВ ФИЛИАЛА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА
Спешните медици от Филиала за спешна помощ в Горна Оряховица изпълниха заканата си и започнаха масово подаване на оставки. До момента предизвестия за напускане са подали над 20 души от персонала, информира Zdrave.net.
Капката, която преля чашата на тяхното търпение – нападението над фелдшерката Наталия Армянова. След случая миналата седмица тя подаде предизвестие за напускане, а колегите й заплашиха, че ще подадат колективна оставка. В петък решение за тази стъпка взе близо половината от персонала на Филиала.
Освен града, заплашени да останат без спешна медицинска помощ са още три общини, или около 80 хиляди жители.
След реакцията на медиците последва и реакция на гражданите. Граждански патрули започнаха да дават дежурства в Центъра в Горна Оряховица, за да подкрепят медиците и предотвратят агресията срещу тях. Медиците настояват за среща със здравния министър Кирил Ананиев и искат ефективни мерки за защита срещу агресията – паник бутони и непрекъсната охрана.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР РАЗПОРЕДИ 24-ЧАСОВА ОХРАНА НА РАБОТЕШИНЕ ВЪВ ФИЛИАЛА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА
“Изключително съм възмутен и притеснен от това, което се случва в центровете за спешна медицинска помощ. Не мога да си обясня как може да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и какво е нощ, които са първи до хората, изпаднали в тежко здравословно състояние. Това е нещо, което не трябва да съществува”, коментира по БНТ последните случаи на агресия министър Кирил Ананиев и посочи, че Министерството на здравеопазването работи изключително добре с прокуратурата и че докладите за инцидентите са изпратени до Главна прокуратура, информира БНР.
“Специално за филиала в Горна Оряховица, понеже той е рисков, още в петък дадох разрешение да се постави 24-часова физическа охрана”, каза още Кирил Ананиев.
Министърът на здравеопазването каза още, че до края на тази или в началото на следващата година ще бъде готова националната здравна информационна система за 13 дейности като за повечето от тях има обявени обществени поръчки. Ананиев информира, че с проекта за Спешната помощ у нас ще има 237 точки към спешни центрове и филиали, в които ще работят само парамедици.

ЛЕКАРСКАТА КОЛЕГИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАСТОЯВА НЕСПЕШНИТЕ ПАЦИЕНТИ ДА ЗАПЛАЩАТ ДОМАШНИТЕ ПОСЕЩЕНИЯ НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ
Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново настоява за обществена дискусия и законодателни промени за заплащане на посещенията на спешните медици на домашни адреси на пациенти, които не са в животозастрашаващо състояние. Според лекарите тази мярка ще ограничи агресията срещу медиците, информира Zdrave.net.
Районната лекарска колегия ще осигури безплатна правна помощ на медиците, станали жертва на посегателство, посочи председателят на структурата във Велико Търново д-р Христо Димитров. „Всеки наш член, получил физическа или вербална заплаха, насилие или друго въздействие, ще получи нашата защита в рамките на правото“, заяви той пред БНР. По думите му, ако обществото ни продължава да боледува от агресия, след няколко месеца няма да има специалисти в лекарските кабинети.

ЦСМП-СОФИЯ РАБОТИ С 4 ПЪТИ ПО-МАЛКО ЛЕКАРИ
Софийският център за спешна помощ работи с четири пъти по-малко лекари от необходимото. За това алармираха от центъра по програма „Хоризонт“ на БНР.
В същото време младите лекари, които завършват тази година Медицинския университет в София масово не са склонни да започнат кариерата си в системата на Бърза помощ.
Абсолвенти споделиха през „Хоризонт“:
„Не бих отишла в спешно отделение. Това ми е много болна тема, тъй като седем години учим медицина, много труд положихме и накрая някои слагат всички под общ знаменател, недоволни постоянно от лекари“.
„Честно казано спешната помощ не е моята специалност. Шапка свалям на всички, които работят в спешните отделения“.
Подобно е положението в цялата страна. Началната заплата на млад лекар в системата на спешната помощ е малко над 1 200 лева, фелдшерите започват с 950, а медицинските сестри с 866 лева възнаграждение.

Зам.-министър Жени Начева: ПОДГОТВЯМЕ ПРОМЕНИ В НОРМАТИВНАТА УРЕДБА ЗА ТЕЛК
„Това, което може да направим, е да намалим обхвата на нарушенията, които сме констатирали със съдействието на прокуратурата и МВР. Подготвяме промени в нормативната уредба, които са свързани със задълбочаване и засилване контрола при издаване на медицински документи за явяване пред ТЕЛК комисия. Пътят на пациента преди освидетелстването трябва да бъде много внимателно контролиран и наблюдаван. В тази посока следваме и съветите на редица организации, неправителствени и пациентски, на базата на техния опит.“ Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНТ по повод констатираните от прокуратурата нарушения в издаването на медицински експертизи, информира Zdrave.net.
Тя допълни, че в момента в системата на ТЕЛК информация съществува единствено и само за медицинските документи, с които лицето се е явило пред комисията, които могат да бъдат издадени от последното лечебно заведение, в което лицето е било. „Сега искаме цялата налична документация за лицето от явяването му при общопрактикуващ лекар да бъде въведена в системата, както и етапите на проследяване на състоянието му след явяване пред ТЕЛК комисия. По този начин ще знаем цялото здравно досие на пациента и ще е наистина ясно и безспорен факт от какво той боледува и как се лекува и наблюдава“, каза Жени Начева.Тя беше категорична, че това може да се случи, когато заработи Националната здравноинформационна система.

ОЩЕ ЕДНА БОЛНИЦА ОСЪДИ НЗОК ЗА НЕПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Поредна болница осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност. Този път става въпрос за столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, чийто иск към Здравната каса е за дейността на болницата през 2016 и 2017 г., информира Zdrave.net като се позовава на Центъра за защита правата в здравеопазването.
Делото е спечелено от болницата на първа инстанция. Общата сума, която НЗОК е осъдена да изплати на УМБАЛ Св. Иван Рилски ЕАД, е 213 577 лв. главница плюс лихвите и разноските за една инстанция. Според съда решението не би трябвало да се обжалва. В мотивите на решението се казва: „В рамките обаче на вече сключени договори за предоставяне на медицински услуги по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, настоящата съдебна инстанция намира, че е недопустимо да се предприемат такива последващи действия от възложителя (НЗОК), които чрез ограничаване на свободата на избор на здравноосигурените лица да се обезпечава достатъчността на обществения финансов ресурс.”Решението може да се обжалва пред Апелативния съд.

ОТКРИХА ЦЕНТЪР ЗА ИНТЕРВЕНЦИОНАЛНА РЕНТГЕНОЛОГИЯ В УМБАЛ “СВ. МАРИНА”
С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе открит Център по интервенционална рентгенология, който разполага с последно поколение ангиографска апаратура, закупена от Медицински университет – Варна, информира Zdrave.net. Лентата при откриването прерязаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних, съобщиха от лечебното заведение.
„Това е една модерна лаборатория, която ще спаси живота на много хора. Тук ще се обучават и много студенти. С подобна апаратура ще можем да задържаме и младите лекари в страната. В МУ-Варна се обучават студенти от 48 държави в света. Трябва да се гордеем с това, което се прави, защото това е бъдещето“, заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов.
Чрез новата ендоскопска и лапароскопска апаратура от последно поколение, както и чрез новия апарат за ултразвуково изследване, ще може да се получава необходимата диагностика и лечение. Апаратурата е на стойност близо 500 000 лв., като средствата са осигурени изцяло от община Варна. В лечебното заведение вече функционира и система за мониторинг и контрол на радиационните параметри в отделението по лъчелечение. Нейната стойност е над 374 000 лв., които са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, като проектът е реализиран изцяло от екипа на болницата. С изпълнението му в лечебното заведение са осигурени безопасни и здравословни условия на труд за работещите и пациентите.

УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ “ПИРОГОВ” ОТКРИ ДЕТСКИ ПРОТИВОГРИПЕН КАБИНЕТ
След като разкри протигрипен кабинет за възрастни УМБАЛСМ “Н. И. ПИРОГОВ” откри и детски противогрипен кабинет, съобщиха от лечебното заведение. В него пациентите до 18-годишна възраст преминават преглед, който не се заплаща и не изисква направление от личния лекар, обясни д-р Ирен Цочева, завеждащ Педиатричното отделение на “Пирогов”. Необходимо е да се направи регистрация на Детската регистратура, откъдето пациентите ще бъдат насочени към специалния кабинет.
За пациентите над 18-годишна възраст е необходимо да се направи регистрация на Регистратура – възрастни, откъдето ще бъдат насочени към противогрипния кабинет за възрастни.