НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.11.2018)

ЗДРАВНАТА ВНОСКА ОСТАВА 8% ПРЕЗ 2019 Г.
Здравната вноска ще остане 8% през 2019 г. Това решиха депутатите по време на второ четене бюджета на Националноосигурителната каса за 2019 г., съобщи БНР.
Депутатите отхвърлиха искането на БСП, ако се съберат повече от очакваните здравноосигурителни вноски, допълнителните средства да бъдат разпределяни от Народното събрание. Също така не беше прието предложението на левицата за създаване на фонд за лечение на здравнонеосигурените лица.
Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че за лечението на хората, които не са осигурени здравно, се заплаща от държавата, но не през бюджета на НЗОК:
“Категорично държавата плаща за спешна помощ, само че това ще го видите в големия бюджет, където са плащанията на Министерство на здравеопазването“, изтъкна д-р Дариткова.
Бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване бяха гласувани на второ четене на извънредно заседание на парламента. Управляващите се отказаха от идеята всички лечебни заведения да бъдат прелицензирани от новата агенция за медицински надзор. Вместо това ще се създадат стандарти, на които лечебните заведения трябва да отговорят в рамките на една година.

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ОТПАДАНЕ НА ЛИМИТИТЕ В БОЛНИЧНАТА И ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Лимитите в извънболничната и болничната помощ да отпаднат. Такива предложения направиха депутати от БСП и ДПС по време на второто четене на проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г., информира Zdrave.net.
„Трябва ясно и категорично да заявим дали приемаме лимитирането на дейността, когато хората се нуждаят от медицинска помощ и отидат при изпълнителите в извънболничната помощ. Това касае разпределението на направленията и стойностите по МДД. Аз мисля, че няма нормален човек, който да се съгласи да има лимит на това, което прави лекаря, когато пациент отиде при него и има нужда от диагностика, от лечение. Ние сме категорично против и аз призовавам да не подкрепим лимитирането на медицинската дейност в извънболничната помощ“, заяви по време на обсъждането на текстовете депутатът от БСП доц. Георги Йорданов.
Д-р Хасан Адемов от ДПС пък предложи да отпадне текстът, който лимитира дейността в болничната помощ. „Тази регулация аз я наричам свръхрегулация, защото е до ниво легло на болния в лечебните заведения“, заяви той. По думите му, вместо да има лимити в болничната помощ, регулацията трябва да се прави на тримесечие, като ако в едно тримесечие има превишение на обемите на дейността, Надзорният съвет на НЗОК заедно с БЛС да вземат решение за намаляване на цените на съответните клинични пътеки в следващото тримесечие. „Това може да бъде договорено. И ще видите тогава как няма да се увеличават обемите“, коментира д-р Адемов.
При гласуването болшинството в залата отхвърли идеята лимитите в сектора да отпаднат.

АГЕНЦИЯТА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИ И АГЕНЦИЯ “МЕДИЦИНСКИ ОДИТ” СЕ ОБЕДИНЯВАТ
Агенцията за трансплантации и Агенция “Медицински одит” се обединяват в една нова структура, реши окончателно парламентът. Новата структура ще се казва Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, информира БНР.
Текстовете са част от преходните и заключителните разпоредби на бюджета на НЗОК за 2019 г.
Подобно обединяване на две структури, които имат твърде различни функции, няма да доведе до подобряване в здравната система, категоричен е депутатът от БСП Георги Михайлов. От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че е напълно логично Агенцията по трансплантации и по медицински одит да са в една обща структура:
“Кажете сега: трасплантациите не са ли една част от дейността на даденото лечебно заведение? Ние ще лицензираме едно лечебно заведение за всичката останала дейност и ще го лицензираме отделно за дейностите по трансплантациите?”, попита риторично министър Ананиев.

ЛИЧНИТЕ АСИСТЕНТИ ЩЕ ПОРУЧАВАТ МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА
Възнагражденията на личните асистенти, които ще бъдат наемани по Закона за личната помощ, ще бъдат в размер на минималната работна заплата за страната при 8-часов работен ден. Това одобриха депутатите от социалната парламентарна комисия преди окончателното гласуване на законопроекта в пленарната зала, информира БНР.
От 1-ви септември 2019 г. личните асистенти ще получават възнаграждения по този закон, а дотогава ще им бъде плащано по настоящите асистентски програми.
Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че ако тези промени бъдат приети, ще сезира Конституционния съд. Според нея осигурените 70 милиона лева за целта в бюджета на социалното министерство няма да са достатъчни и помощта отново ще бъде лимитирана, което обезсмисля индивидуалната оценка.
Според омбудсмана отпуснатите от правителството допълнителни 150 милиона лева ще обезпечат дейностите единствено по другия законопроект – този за хората с увреждания. Същата позиция изразиха и представители на протестиращите майки на деца с увреждания.
Социалният министър Бисер Петков отхвърли опасенията и обясни, че отпуснатите 150 милиона лева ще покрият увеличения размер на месечните помощи за хората с увреждания и предвидените национални програми.

Д-р Александър Заимов: АНАБОЛИТЕ СА БИЧ ЗА СЕКСУАЛНОТО ЗДРАВЕ
Улисани да трупат мускули, младите мъже прибягват до прием на препарати производни на тестостерона, така наречените анаболни стероиди. Анаболните стероиди, въпреки че нямат всички ефекти на тестостерона подтискат производството му в организма. Те водят до сериозно натрупване на мускули, но разстройват ендокринната система. И могат да доведат до частични или трайни увреждания на хормоналната функция и от там съответно на еректилната функция. И не само това, но и наоплодителната способност на мъжа. Това обяснява за Clinica.bg д-р Александър Заимов от УМБАЛ “Александровска”.
„Имам такива пациенти и винаги ги съветвам да не ползват такива препарати, защото те влияят много лошо върху половата система на мъжа”, изтъква специалистът.