НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.09.2018)

НОВ ХАРДУЕР ЩЕ ПОЗВОЛИ ТЕЛЕФОН 112 ДА ИЗПРАЩА СИГНАЛИТЕ НА БЪРЗА ПОМОЩ ДО 15 СЕКУНДИ
Промяна в работата на телефон 112 ще гарантира спешните обаждания да стигат до Центровете за спешна помощ за 10-15 секунди, а не както досега за 3 минути. Това заяви зам.-здравният министър Бойко Пенков при тържественото отбелязване на 10-годишния юбилей на спешния телефон, информира Clinica.bg
Нововъведенията ще позволят още един пост на телефона да приема до 3 000 обаждания. Това ще се случи чрез въвеждането на нов хардуер в спешния телефон.
“Няма да се губят минути за два разговора. Те ще се прехвърлят директно към диспечер на болниците, който веднага ще преценява какъв екип да прати”, обясни д-р Пенков.
Системата между линейките и спешните приемни отделения на болниците ще позволи екипът от линейката, която е на мястото на инцидента, да подаде информация към конкретното спешно отделение, за да е ясно там екипът какъв пациент ще посрещне.
Обмисля се също да има и неотложни звена в някои лечебни заведения, които също да са интегрирани в тази система.
От създаването на телефон 112 са приети над 44 милиона обаждания

Проф. Илко Гетов: ТРЯБВА ДА СЕ РАЗШИРИ РОЛЯТА НА ФАРМАЦЕВТИТЕ В ПРЕВЕНЦИЯТА И ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА РЕЗУЛТАТА ОТ ТЕРАПИЯТА
“Българският фармацевтичен съюз има три принципни неща, които иска да види преди да подкрепи новия модел”. Това каза председателя на БФС проф. Илко Гетов по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“, информира Zdrave.net.
„На първо място това е запазване на трипартитния модел на здравно осигуряване или застраховане, т.е. отделни фондове, отделни изпълнители и осигурени лица, с цел недопускане на интеграция, вертикални структури и концентрация. На второ място това е наследяване и прехвърляемост на здравноосигурителните вноски, които ще се събират допълнително. На трето място – задължение на фондовете да работят с всички изпълнители, ако те пожелаят“, обясни проф. Гетов. Той посочи и трите предложения на БФС за подобряване на лекарствената политика у нас: „На първо място въвеждане на бюджети за лекарствена терапия и стимули за изпълнителите за стойностно ефективна терапия и достигнати крайни резултати, като в болничната помощ това е максимален дял на разходите за лекарства и медицински изделия. На второ място – разширяване на ролята на фармацевтите в превенцията и проследяването на резултата от терапията. На трето място – гарантиране на достъпа до лекарства, включително и до иновативни молекули.“

Доц. д-р Любомир Киров: НУЖНО Е ДА СЕ ОЦЕНИ ТРУДА НА МЕДИЦИТЕ У НАС
„Преди да вървим към всякакви дискусии за модели, МЗ, подкрепено от всички нас, да изиска следните неща. Първо – да се реши проблемът с над 700 000 души, които са здравнонеосигурени. Второ – да започнат да се изплащат в пълен, 8% размер, здравните осигуровки за деца и хора в пенсионна възраст. Трето – тези държавни служители, тази категория хора, на които пак държавата поема техните осигуровки, да си ги поемат самостоятелно. Всичко това, ако се събере, ще бъде над 1 млрд. лева годишно. Няма да се връща онзи 1,5 млрд. лв., който замина някъде“. Това каза доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“, информира Zdrave.net.
„Когато говорим за средства, дали ще е един, втори, трети модел, каквото и да се случи, първо трябва да се определи цената на труда на лекарите и нашите сътрудници. Това трябва да бъде абсолютната стойност на този труд, консумативите са отделно. Когато постигнем консенсус колко струва един час труд, тогава може да се седне и да се каже: трябват толкова и толкова средства“, подчерта доц. Киров.

Проф. д-р Асен Николов: МАЙЧИНАТА И ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ У НАС НЕ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ
“Няма нарушения според документацията при случая на починалата родилка в Сливен. При другия смъртен случай на родилка в Плевен проблемът е настъпил при въвеждането на пациентката в интубация в хода на подготовката за Цезарово сечение.” Това каза националният консултант по акушерство и гинекология проф. д-р Асен Николов пред парламентарната Комисия по здравеопазването днес в отговор на въпрос на депутата от “БСП за България” проф. д-р Георги Михайлов, информира Redmedia.bg.
„През последните години, независимо от дадени лъкатушения и пропуски, като цяло нямаме увеличение на майчината смъртност, както и на детската. Общо като цяло няма увеличение на перинаталната смъртност, което аз отчитам като много добър показател за работата на медицинските специалисти за последните 20 години“, бе категоричен националният консултант.
„Обезпокоени сме от начина, по който се представят тези случаи в медиите и се наслагва едно негативно отношение към лекарите. Говори се за една некомпетентност и непрофесионализъм, което се отразява негативно на цялото здравеопазване, а оттам и на обществото“, посочи главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов.

ПРОМЕНИ В НАРЕДБА ПРЕДВИЖДАТ НЗОК ДА МОЖЕ ДА ПЛАЩА КЛАПИТЕ ЗА СЪРЦЕ И ОРТОПЕДИЧНИТЕ ПРОТЕЗИ ДИРЕКТНО НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
Здравната каса да има правото да плаща част от медицинските изделия за болниците като клапи за сърце и ортопедични протези директно на производителите и вносителите им. Това предвиждат промени в Наредба 10 за отстъпки на НЗОК. За да станат факт обаче, те първо трябва да одобрят от Надзорния съвет на фонда и здравното министерство, информира Clinica.bg
В момента здравната каса дава парите за всички медицински изделия, които реимбурсира, директно на болниците, а те се разплащат с фирмите. Идеята на специалистите е част от консумативите занапред да могат да се плащат директно на фирмите. За тази цел търговците или производителите ще сключват договор с НЗОК за доставка на определени медицински изделия. По този начин фондът ще може да договаря по-лесно цените и обемите им за година, както и да финансира най-разходоефективните предложения, се казва в мотивите към промените. Всички изделия, които ще се плащат директно на фирмите, ще са реимбурсирани 100%. Видът на медицинските изделия, които фондът ще финансира директно на фирмите и на болниците, както и стойността, до която ще става това, ще бъде описан в списък.
Промените са част и от намеренията на МЗ да затегне дисциплината и ценообразуването при медицинските изделия.

ТРИМА ОТ 10 НАШЕНЦИ СТРАДАТ ОТ ХИПЕРТОНИЯ
Десетки пациенти се прегледаха безплатно при кардиолозите на Военномедицинска академия (ВМА) в рамките на поредната превантивна кампания по повод Световния ден на сърцето – 29 септември, информира Redmedia.bg.
През тази година фокусът бе високото кръвно налягане, а пациентите имаха възможност да се консултират и да получат насоки за лечение от специалистите от Клиниката по кардиология.
30% от българите над 15 години са с хипертония, сочат данните на последното мащабно проучване, проведено в Европейския съюз в периода 2008-2017 г., коментира началникът на Клиниката по кардиология полковник проф. д-р Ивайло Даскалов. Високото кръвно има лек превес при жените – 32% срещу 28% при мъжете.
„Наричат хипертонията „тихия убиец”, защото често протича безсимптомно, но може директно да се прояви и с някои от тежките и смъртоносни усложнения – като инсулт, инфаркт, дисекация на аортата или бъбречна недостатъчност. Ето защо редовната профилактика е толкова е важна – преглед веднъж годишно – с измерване на артериалното налягане, холестерола и кръвната захар, може да ни предпази от появата на сърдечна болест”, изтъкна проф. Даскалов.

БЕЗПЛАТЕН СТОМАТОЛОГИЧЕН ПРЕГЛЕД ЗА 50 000 ДЕЦА
Над 50 000 деца в цялата страна ще получат безплатен стоматологичен преглед през октомври. Инициативата е част от кампанията за устна хигиена „Веселите зъбки”, която се организира за шеста поредна година с помощта на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ), информира Clinica.bg
Безплатните прегледи ще се осъществяват в повече от 250 кабинета срещу талон. Той може да се вземе от всеки магазин на веригага “dm – drogerie markt” след 4 октомври 2018 г.
България е на едно от първите места в ЕС по заболявания на зъбите при децата. Според последните проучвания 71% от децата на възраст 5-6 години и 79% от 12 годишните имат поне един кариес. Ето защо ранната грижа за устната хигиена и редовната профилактика са изключително важни, изтъкват от СБЗ.