НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.08.2018)

МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКИПИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТА НА ТЕЖКО ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ ИНЦИДЕНТА В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ
Медицинските екипи на столичните университетските болници “Пирогов”, “Св. Анна”, “Царица Йоанна – ИСУЛ” и ВМА продължават да се борят за живота на 21 тежко пострадали в катастрофата край Своге, в която загинаха 16 души. 27 август бе обявен за Ден на национален траур.
Председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева написа писмо до медицинските екипи, ангажирани със спасяването на ранените. В него се казва: “Уважаеми ръководители на лечебни звена, лекари и професионалисти по здравни грижи, Вие за пореден път доказахте своята хуманност и висок професионализъм в екстремни обстоятелства, отлична организация и перфектна екипна работа. Огромните усилия, които положихте в първите часове след катастрофата и продължавате да полагате и в тази минута, дават шанс за живот на приетите пациенти, които са с тежки физически и емоционални травми. Вашите действия доказват за пореден път, че медицинските професии могат да се практикуват само от хора, притежаващи висока отговорност, пълна всеотдайност, отлични знания и умения, които във всеки момент са готови да се притекат на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ”.
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров също се обърна с думи на благодарност към медиците. В него се казва: “Уважаеми колеги, изразявам своя дълбок респект за Вашата адекватна  и всеотдайна помощ при спасяване на пострадалите от тежката катастрофа край Искърското дефиле. В критични ситуации като тази, най-ясно се вижда не само професионалната подготовка на медика, но и качествата на личността му. При изпълнение на служебния си дълг, ясно изразявате голямата си хуманност и на дело показвате, че сте верни на своята клетва.”
Благодарност към лекарите отправиха и от Пациентски организации “Заедно с теб”.
Във всички храмове на Софийската епархия беше отслужена заупокойна литургия в памет на жертвите от трагичния пътен инцидент в Искърското дефиле. Богослужение в памет на загиналите беше отслужено и в Световрачене, откъдето са повечето жертви, както и в манастира „Седемте престола“, който в събота е бил посетен от пътувалите в катастрофиралия автобус. На много места в страната бяха отправени молитви за здравето на ранените, които продължават да се борят за живота си.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ ПОДАВА РЪКА НА БЛИЗКИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ
Националният осигурителен институт подава ръка на близките на загиналите при трагичната катастрофа край Своге на 25 август 2018 г..Експертите ще консултират роднините на жертвите по въпроси от компетенциите на НОИ, възникнали след инцидента, информира Clinica.bg.
Мобилен екип от териториалното поделение на НОИ-София-град ще посети Световрачене, откъдето са повечето загинали. Експертите са установили връзка с кмета на Световрачене г-жа Светла Николова. Първата стъпка е местното кметство да помогне в събирането на необходимите лични данни на близките и роднините на загиналите. Това ще помогне на специалистите да бъдат предварително ориентирани и да осъществят конструктивни консултации с хората.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Министерство на здравеопазването обяви обществена поръчка за изграждането на национална здравна информационна система, съобщи Zdrave.net. Прогнозната стойност на поръчката за всички обособени позиции възлиза на 4 125 000,01 лв., без включен ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е до 17:30 часа на 1 октомври 2018 г. Постъпилите предложения ще бъдат отворени на публично заседание  на следващия ден в 14:00 часа. От публикуваните преди седмица от Министерския съвет актуализирани мерки в рамките на Националната програма за реформи за 2018 г. стана ясно, че крайният срок за изграждането на национална здравна информационна система е декември 2018 г., а с въвеждането й се очаква повишаване на качеството и ефективността на здравеопазването и осъществяване на реален достъп на пациента до информация за собственото му здраве. Информационната система трябва да допринесе също така за съкращаване на времето за обслужване на пациенти и граждани, повишаване на качеството на административните услуги в здравеопазването и съкращаване на финансовите разходи.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ОБЯВИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ ЗА ФИЛИАЛИТЕ В СЛИВЕН И ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Медицински университет – Варна дава допълнителна възможност за кандидатстване в специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка” във филиалите в Сливен и Велико Търново. Всички желаещи могат да кандидатстват, като подадат документи за посочените специалности на място във филиалите на университета в Сливен и Велико Търново или на електронен адрес: kskinfo.mu-varna.bg не по-късно от 17:00 ч. на 11 септември 2018 г.  Приемният изпит е тест по биология, който обхваща материала от VIII, IX и X клас, и ще се проведе на 12 септември 2018 г. във филиалите в Сливен и Велико Търново.

МБАЛ-СИЛИСТРА СЕ НУЖДАЕ ОТ ФОНД “ЗДРАВЕ”
МБАЛ-Силистра има необходимост от фонд „Здраве”. Този въпрос е бил поставен пред областната управа от изпълнителния директор на болницата д-р Даниела Костадинова, информира Clinica.bg, позовавайки се на Дарик нюз. Идеята е чрез фонда да бъдат подпомагани лекари специализанти и пътуващи медици, живеещи града.
В момента в МБАЛ Силистра има 13 специализанти, трима от които са пред завършване, и други 10, които продължават своето обучение. От десетте половината са подписали договори след края на специализацията си да продължат 5 години да работят в Силистра. За тях има предложение за събиране на средства за формиране на определена месечна стипендия.
Отделно за 18 лекари и медицински сестри, които живеят извън Силистра, има нужда от покриване на транспортните им разходи в една посока, тъй като в другата това се извършва от бюджета на болницата.