НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.07.2018)

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОТМЕНИ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Истанбулската конвенция няма да бъде ратифицирана в България. Причината е, че не съответства на Конституцията на България. Това реши Конституционният съд (КС) днес, съобщи Clinica.bg.

Повод за делото стана желанието на правителството България да ратифицира конвенцията. Заради огромното обществено недоволство Министерският съвет изтегли конвенцията от парламента, а ГЕРБ сезира КС с питане дали в нея се съдържат текстове, които противоречат на основния закон на страната ни. Искането бе подписано от 75 народни представители от управляващата партия.

В конвенцията има текстове, които противоречат на Конституцията ни, категорични бяха днес магистратите. От 12-те членове на КС четирима са подписали решението “с особено мнение”. Срещу ратифицирането на конвенцията у нас се обявиха и много изтъкнати лекари и общественици, които изпратиха отворено писмо до управляващите, в които обясниха мотивите си.

 

БОЛНИЦИТЕ С БУФЕР НА ЛИМИТА ОТ 5% ЗА СПЕШНИТЕ СЛУЧАИ

Болниците да могат да увеличават лимита си за месеца с 5%, ако имат спешни случаи за сметка на следващия месец. Това предвиждат промени в правилата за разпределението на парите им от бюджета на здравната каса, които одобри Надзорният съвет на НЗОК днес, информира Clinica.bg.

Средствата, които ще могат да се прехвърлят, засягат само дейностите от Приложение 2, където има лимити. В тях не влизат онкологията, хемодиализата и интензивните грижи, за които по принцип няма ограничения. Идеята е с прехвърлянето на средствата да се даде възможност болниците по-гъвкаво да управляват бюджетите, които имат и да не връщат пациенти.

 

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД  ПАРЛАМЕНТА

Над сто души се събраха пред Народното събрание с искане за закони, които да защитят правата на хората с увреждания, информира Clinica.bg. Протестът бе подготвен от национално представителните организации, поводът за него е подготвяната реформа в социалната сфера, около която засега не може да се постигне консенсус. По-рано през деня пък от другия лагер на хората с увреждания – на майките, изпратиха със снимки на децата си депутатите във ваканция.

Ябълката на раздора са подготвяните нормативни промени. Преди няколко седмици националният омбудсман Мая Манолова даде проект на закон за личната помощ, а в четвъртък министър Бисер Петков представи два варианта на проект за нов закон за хората с увреждания. Отзивите към всички проекти засега обаче не са еднозначни.

Работата по реформата продължава в понеделник в социалното ведомство, където трябва да отидат представители на всички лагери. Успоредно с това няма да стихнат и протестите. Другата седмица палатки на хората с увреждания ще се появят в Търговище, Русе и Благоевград, а на 30 юли майките излизат на национален протест.

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ИНВЕСТИРА 6 МЛН. ЛВ. В ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

“Продължаваме подкрепата за общинските болници и започнахме инвестиции в доболничната помощ. Близо 6 млн. лева инвестираме тази година в общински болници и диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Общо 15 ДКЦ-та получават средства от Столична община за ремонт и закупуване на ново оборудване.” Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на новото оборудване за отделението по неонатология в общинската Първа АГ болница „Света София“, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на общината.

През последните години в общинската болница „Св. София“ са направени инвестиции за над 1.8 млн. лева. Ремонтирани са отделенията по неонатология, патологична бременност, регистратурата и централно фоайе, както и е закупено ново оборудване.

Тази година общината инвестира около 1 млн. лева в болницата. Закупени и доставени са 10 неонатологични легла за новородени деца, които са в ранния адаптационен период. В момента се извършва ремонт на покрива на сградата. Предвижда се и ремонт на родилните зали и отделението по хирургия на млечната жлеза, закупуване на ново оборудване – мамограф, ехограф и лапароскопско оборудване на операционния блок, отчитат от СО.

 

ТЪРСЯТ РЕШЕНИЕ ЗА СПЕШНАТА ПСИХИАТРИЧНА ПОМОЩ В СОФИЯ

“В момента базата на столичния Център за психично здраве “Проф. д-р Никола Шипковенски” е абсолютно недостатъчна, за да поеме всички нуждаещи се от спешна психиатрична помощ. Този недостиг често е подпоставка за напрежение и конфликти и е очевидно, че трябва да се намери решение“. Това заяви пред Redmedia председателят Комисията по здравеопазването към Столична община д-р Веселин Милев след заседанието на комисията, на който беше обсъден този проблем.

“За нас е ясно, че трябва да търсим изход, защото броят на пациентите, които пристигат в центъра нараства, а сред тях има и такива, които се довеждат от органите на реда със заповеди за принудително настаняване. Когато се окаже, че не могат да бъдат приети поради липса на легла, започват конфликтите”, обясни ситуацията д-р Милев. По неговите думи първата стъпка вече е направена, като Столична община е отправила покана до зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков за участие в обсъжданията по темата. “Предвид остротата на въпроса, той ще бъде поставен още на първото заседание на общинската здравна комисия след ваканцията, в началото на септември. Имаме уверението на зам.-министъра, че той ще участва в нея”, уточни д-р Милев.