НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.06.2018)

ДАДОХА 5-ДНЕВЕН СРОК ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

С точно 5 дни ще разполагат депутатите от различните парламентарни групи, за да внесат предложенията си за бъдещ управител на Националната здравноосигурителна каса, информира Clinica.bg. Срокът започна да тече днес след като мнозинството в пленарната зала процедурните правила, по които ще бъде избран наследникът на предсрочно освободения от длъжност проф. д-р Камен Плочев. Народното събрание разполага с 30 дни, за да пресее всички кандидати и да се спре на най-добрия от тях.

Процедурата по избор на нов управител на здравната каса тръгна официално с гласовете на 96 народни представители. Други 30 се въздържаха, а 6-ма депутати от БСП гласуваха “против”, защото правилата не са променяни от години. Според проф. Георги Михайлов от левицата това запазва статуквото и не дава гаранции, че следващият шеф на НЗОК ще се задържи на поста. Той изтъкна, че през последните 18 г. публичният фонд е сменил около 17 директора и почти нито един от тях не е изкарал пълния си мандат.

 

СДРУЖЕНИЕТО НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВА ЗА ПРОМЯНА В ПРОЕКТОСТАНДАРТА ПО КАРДИОЛОГИЯ

Първичната профилактика на сърдечносъдовите заболявания да остане преобладаващо в рамките на отговорностите на общопрактикуващите лекари. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в свое становище за проектостандарта по кардиология, изпратено до Министерство на здравеопазването, информира Zdrave.net.

В мотивите си от сдружението отбелязват, че дейностите, свързани с първична профилактика на сърдечносъдовите заболявания, са приоритет на общопрактикуващите лекари в ПИМП и са ясно разписани на редица места в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, както и в Националния рамков договор.

 

ПАЦИЕНТИ С ПСОРИАЗИС ИСКАТ ОЩЕ ДВЕ ЕКСПЕРТНИ КОМИСИИ
Разкриване на още две експертни комисии в страната поиска Асоциацията на хората с псориазис. Те са поставили този въпрос на среща в НЗОК, информира Clinica.bg. Повод за обсъждането беше недоволството на пациенти заради въведените от здравната каса изисквания, според които всеки новооткрит пациент с псориазис, както и пациент, на когото се сменя терапията, трябва да преминава през Постоянно действащ съвет (ПЕС) в София.

В момента в страната действат четири експертни комисии в Плевен, Стара Загора и две в София. Пациентите поискаха да се разкрият още две комисии – във Варна, и в Кърджали. Решение в полза на болните ще се вземе на втора среша в началото на юли, на която са поканени водещи лекари дерматолози, обявиха от НЗОК.

 

10 МЛН. ЛЕВА ИЗЛИШЪК ЗА 2017 Г. ОТЧЕТЕ НЗОК

10 162 100 лв. е излишъкът, отчетен в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г, Това е записано в годишния отчет за изпълнението на бюджета за миналата година, одобрен днес от правителството, информира Zdrave.net.

В резултат на отчетените към 31.12.2017 г. разходи и трансфери – всичко в общ размер на 3 571 333,3 хил. лв., спрямо отчетените приходи и трансфери – всичко в общ размер на 3 581 495,3 хил. лв. се формира положително бюджетно салдо (излишък) за годината в размер на 10 162,1 хил. лева, гласи отчетът.

Излишъкът е отчетен на фона на постоянно алармиране за недостиг на средства по едно или друго перо, неизплащане на „надлимитна“ дейност на болниците, прехвърляне на суми за лекарства към бюджета за 2018 г. и нарастващи дългове към чужди здравни фондове за лечение на български граждани в чужбина. Въпреки всичко това 10 млн. лв., предназначени за здравни дейности, са върнати в държавния бюджет, каквато е процедурата по закон при формиране на излишък.

 

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ГОДИШНИЯ ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА НЗОК

„Осигурена е предвидима финансова среда и са създадени условия за изпълнение на финансовите ангажименти на институцията“. Това се твърди в годишния отчет за дейността на НЗОК за 2017 г., одобрен днес от правителството, информира Zdrave.net. Постигната е висока надеждност и сигурност на комуникационната инфраструктура, позволяваща контролиран достъп до системите, боравещи с пациентска информация и информация за договорните партньори на НЗОК, посочва се още в отчета.

През отчетния период дейностите в областта на извънболничната медицинска и дентална помощ са осъществявани в условията на често променяща се нормативна уредба. В областта на болничната медицинска помощ дейностите са осъществявани в динамична среда, характеризираща се с многобройни промени в нормативната уредба и издаването на нови нормативни актове. Предвид промените в ЗЗО, контролната дейност в системата на НЗОК е осъществена в благоприятна правно-нормативна среда, свързана с механизмите за проверка на договорните партньори на институцията.

 

ЗАКОНОПРОЕКТЪТ ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ ВЛИЗА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Националният омбудсман Мая Манолова ще внесе този петък в Народното събрание своя проектозакон за лична помощ. Това съобщи самата тя в началото на свиканата от нея дискусия за обсъждане на документа, информира Clinica.bg.

Манолова припомни, че законопроектът предвижда лична помощ за 77 хил. души, а в момента от нея се възползвали 11 158. Затова ще са необходими 105 млн. лв. допълнително. Тя подчерта, че хората ще имат избор дали да получават добавка от 90 лв. или да ползват лична помощ. Манолова разказа как имало “листа на чакащи” за услугата “личен асистент”, а в община Бургас тя се предлагала само по 2 часа на ден, защото такъв бил бюджетът. Реформата на Манолова предвижда 14 000 души да ползват личен асистент по 8 часа дневно, 18 000 – по 4 часа и 45 000 – по два часа. Според омбудсмана най-удачно е доставчици на услугата да бъдат общините.

 

РЕХАБИЛИТАЦИЯ С ТАНЦИ ЗА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА

Рехабилитация с танци за жени с рак на гърдата започва на територията на Студентска поликлиника, информира Clinica.bg. За целта танцьори от MVJ dance studio са преминали успешно обучение в централата на Италианския олимпийски комитет в Рим, където са разучили специфичен танцов протокол, разработен за рехабилитация и повишаване качеството на живота на пациенти с рак на гърдата чрез адаптирани танцови движения. В проекта участват 5 държави, като дейностите в България са координирани от “Асоциацията за развитие на българския спорт”, а локален партньор в танцовите дейности е MVJ dance studio.

Целта на международния проект е да популяризира физическата активност под формата на танц за жени, преборили се с рак на гърдата и за такива, които все още са на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена физическа активност.

 

12 ОРГАНИЗАЦИИ ПОИСКАХА ОФИЦИАЛИЗИРАНЕ НА ЖЕСТОВИЯ ЕЗИК

12 организации на хора с увреден слух искат официализиране на жестовия език. Това съобщи председателят на Фондация “Глухи без граници“ Митко Якимов в интервю за БНР. Днес се отбелязва Международният ден на сляпо-глухите.

Единственият начин ние да бъдем контакти с всички хора е те да знаят този наш език. Ние, глухите, изразяваме нашата мисъл чрез жестове и разбираме абсолютно всичко, но искаме да преодолеем тази преграда в начина на изразяване“, заяви Якимов.

Основната цел, посочи той, е жестовият език да бъде признат за официален чрез Конституцията. „Жестовият език е едно богатство не само за глухите хора, но и за цялото общество – той е много красив, много естетичен език, наподобяващ рисунка от художници“, коментира Якимов. Фондацията е изпълнител на национално изследване, в резултат на което е изготвен речник на българския жестов език, както и научно описание на граматиката му.