НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.05.2019)

ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ЗДРАВЕН КОНТРОЛ СПРЯХА КОЗМЕТИКА ОТ ТРЕТИ СТРАНИ ПОРАДИ НЕПЪЛНА ДОКУМЕНТАЦИЯ, ЕТИКЕТИ И ЛИПСА НА НОТИФИКАЦИЯ В ПОРТАЛА ЗА КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

В периода 11 февруари – 31 март 2019 г. органите на държавния здравен контрол, в изпълнение на Инструкция за сътрудничество и взаимодействие между Агенция „Митници” и органите на държавния здравен контрол на Министерство на здравеопазването, проведоха засилен контрол на козметични продукти с произход от трети страни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Целта на проведения засилен контрол е недопускане на територията на Република България, респ. на територията на Европейския съюз, на продукти, които не отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно козметичните продукти, респ. Закона за здравето и установяване съответствието им с нормативните изисквания.
Декларирани за внос са 1 351 688 броя, 153 585,49 кг, 16 902 кашона и 1 723 комплекта козметични продукти от различни категории: кремове, емулсии, лосиони, гелове и масла, маски за разкрасяване, парфюми, тоалетни води, дезодоранти, почистващи и кондициониращи продукти за коса (лосиони, шампоани, лакове за коса), тоалетни сапуни, продукти за вана и душ, продукти за зъбите и устната кухина, продукти за грим, продукти за грижа и лакиране на нокти, мокри кърпи и др. От тях 358 486 броя, 1 751,82 кг и 2 531 кашона/комплекта не съответстват на разпоредбите на действащото национално законодателство по отношение на отговорно лице, досие с информация за продуктите, нотификация в Нотификационния портал за козметични продукти на Европейската комисия (CPNP) и етикетиране. От страна на органите на държавния здравен контрол са предприети необходимите административно-наказателни мерки.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КУПУВА СПЕШНО МЕТАДОН
Министерството на здравеопазването обяви процедура за доставка на лекарствени продукти за 2019 г., отпускани по реда на Наредба № 34 за заплащане от държавния бюджет за лечение на пациенти с психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, синдром на зависимост, с международно непатентно наименование Methadone, информира Zdrave.net.
Лекарственият продукт Methadone е опиоиден аналгетик, който се прилага за лечение на опиоидна зависимост при детоксикиращи процедури като супресор на абстинентния синдром и като поддържаща терапия в програмите за преодоляване на хероинова и морфинова зависимости, както и за предотвратяване на повторната употреба на други опиатни медикаменти. Медикаментът се използва в 23 програми за лечение на лица, зависими към опиоиди.
„Прекратяването на терапията с метадон при зависимите пациенти води задължително до развитие на абстинентен синдром, който представлява съвкупност от физически и психични разстройства и застрашава тяхното здраве. За преодоляване на този синдром при липса на Methadone единствената възможност за пациентите е набавянето му по криминогенен път или връщане към употребата на хероин със съответните последствия за психическото, физическо и социално развитие на личността. Прекратяването на лечението с метадон се извършва постепенно през етап на детоксикация чрез намаляващи дози за облекчаване на физиологичните и психологичните симптоми на абстиненция“, пише в мотивите към поръчката от МЗ.

ОТБЕЛЯЗАХМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНА
Днес, на 27-ми май отбелязахме Световния ден на спешната медицина.
Медицинските специалисти от ЦСМП-София поднесоха венец пред Докторския паметник в столицата, а после почетоха с минута мълчание паметта на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния им дълг.
Европейската асоциация по спешната медицина се обърна с апел 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия към спешна помощ и важността й за системата, съобщиха от Българския лекарски съюз.
„Тази година мотото на кампанията на EUSEM e “Компетентността има значение”, защото е безспорно, че спешната медицинска помощ се осъществява по-добре с компетентни специалисти, лекари  по спешна медицина, медицински сестри, които са  обучени в спешни и неотложни  грижи, както и парамедици, помощен персонал, компетентен и работещ в организирани структури и системи за спешна медицинска помощ.“ Това казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в писмо, адресирано до спешните медици по повод Деня на спешната медицина, който се отбелязва днес по решение на Европейската асоциация по спешна медицина /EUSEM/.
„Основната мисия на Деня на спешната медицина е да повиши нивото на компетентност по целия свят. Компетентността означава и достъп до хората в отдалечени и слабо развити райони. Спешната медицина е специалност, която изисква интензитет на работата, бързина на реакциите, скоростно вземане на решения“, пише още в поздравлението на БЛС.

НАД 400 000 ДУШИ У НАС СТРАДАТ ОТ ОСТЕОПОРОЗА
В България 336 425 жени над 50-годишна възраст са диагностицирани с остеопороза. 81 482 мъже у нас също страдат от това заболяване. Близо 420 000 пък са хората у нас, които са в риск да развият болестта на чупливите кости. Това става ясно от доклад, изготвен в сътрудничество с Международната фондация за остеопороза (IOF) и Европейска федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA), информира Zdrave.net.
Според прогнозата, направена в доклада, населението над 50-годишна възраст до 2025 г. в България ще бъде 2,9 млн. души, а общият брой на очакваните фрактури ще се увеличи с 4%.
Остеопорозата засяга много жени след настъпването на менопаузата, тъй като тогава се наблюдава нарушаване на баланса между процесите на образуване и разграждане на костно вещество. Това води до отслабване на костите с течение на времето и увеличаване на риска от фрактури. Смята се, че една от три жени над 50 години ще претърпи остеопорозна фрактура.
Световната здравна организация официално обяви остеопорозата за здравна заплаха за обществото, а Международната фондация за остепороза призова правителствата по цял свят да поставят заболяването като основен здравен приоритет.

МБАЛ “СВ. МИНА” В ПЛОВДИВ Е ПРЕД ФАЛИТ
Първа градска МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив е приключила 2018 г. със загуба от 960 000 лв. Заедно с натрупаните в предишните години задължения непокритите разходи на лечебното заведение стават общо 2 857 665 лв. Същевременно всички активи на болницата, включително и сградата, са на стойност 3 079 000 лв. Това става ясно от годишните финансови отчети на търговските дружества на община Пловдив, които влизат в дневния ред на сесията общинския съвет на 30 май, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на информационния портал Plovdiv-Press.bg.
Планът за финансово оздравяване на МБАЛ „Св. Мина“ чрез сливането й с МБАЛ „Св. Пантелеймон“ засега е замразен. Данните от годишните финансови отчети показват, че болница „Св. Пантелеймон“ има печалба от 49 763 лв. през 2018 г., но и стари дългове в размер на 146 600 лв. Другите общински здравни заведения в Пловдив са с минимални загуби или минимални печалби. Единствено Комплексният онкологичен център е реализирал рекордната печалба от 1 927 000 лв.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПОКАЗВА ЕКСПОЗИЦИЯ “МЕДИЦИНАТА ПО ТРАКИЙСКИТЕ ЗЕМИ”
Временна музейна експозиция „Медицината по тракийските земи” бе открита в Информационния център на Медицински университет – Пловдив, съобщиха от учебното заведение.
„Вярваме, че специфичното и неповторимо излъчване на музейната ни сбирка ще докосне всеки посетител и ще го обогати със знания за най-благородната професия”, сподели доц. Георги Томов, който е един от активните медици, участвали в събирането на експонатите за експозицията.
Идеята за създаване на Музей на медицината в Пловдив възниква сред пловдивската медицинска общност по време на честването на 25-ата годишнина от основаването на МУ- Пловдив. Историческите факти за древния Филипополис показват богатата традиция на медицински школи през вековете, паметни събития и изтъкнати медици, с които изобилства градът.
Задачата по създаването на Музей по история на медицината е възложена на инициативен комитет, който определя концепцията за музейното изложение и координира дейността на екипите от специалисти. Заедно работят археолози, антрополози, историци на медицината, библиотекари. В резултат от общите им усилия се оформя музейна сбирка с уникален облик. Към нея има и библиотека, която разполага с богатата колекция от специализирана стара медицинска и историческа книжнина на различни езици.

УМБАЛ “ПЛОВДИВ” ПОДАРИ ПЪТЕШЕСТВИЕ НА СТУДЕНТИ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ
Изненадващ подарък – ваучери за пътуване в страната или в чужбина, получиха шестима абитуриенти в неравностойно положение. Благородният жест е на екипа на УМБАЛ “Пловдив”, който събра лични средства и реши да изненада младежите по случай завършването на средното им образование, информира Puls.bg.
След консултация с г-жа Веселина Ботева – директора на отдел „Социална политика“ в община Пловдив, медицинския персонал избра ваучерите за пътуване като най-подходящия подарък за повода. Те бяха връчени от изпълнителния директор на УМБАЛ-Пловдив д-р Аргир Аргиров на специална среща с младежите. Пет от зрелостниците са от Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“, а един – от Център за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“.
„Завършването на средното образование е един от най-важните моменти в живота на всеки човек. Следващите са свързани със създаването на семейство и раждането на децата му. Продължавайте да пътувате – в духовен план, като продължите да учите и да се образовате, а във физически – като опознавате нови места в страната и извън нея“, пожелаха от лечебното заведение на абитуриентите. От своя страна, те увериха, че са положили много усилия, за да се представят добре на зрелостните изпити. Някои от тях заявиха, че ще кандидатстват във висши учебни заведения, а едно от момчетата е решило да завърши за социален работник и да помага на деца с неговата съдба.