НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.02.2019)

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НАСТОЯВАТ ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ И ПРАВИЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФИНАНСОВИЯ РЕСУРС В СИСТЕМАТА
Медицински сестри се разписват в подписка за достойно заплащане, дългосрочна стратегия за здравните грижи, план за действие. В петък (1 март) те ще излязат през министерство на здравеопазването, а други ще сложат протестни лентички пред лечебните заведения. Макар да е организиран в социалните мрежи, протестът се подкрепя от БАПЗГ, съобщи програма “Хоризонт” на БНР.
“Близо 20 години продължава реформата в системата на здравеопазването – ниско заплащане, лоши условия на труд, много специалисти заминаха в чужбина или въобще се отказаха от професиите си. Лечебните заведения не могат да функционират без сестри и лаборанти, акушерки… Работим на 2-3 места. От прекалена умора нашето здраве се губи, а за да лекуваме, трябва и ние да сме здрави. в един момент се стига до прегаряне, което води до лоши грижи, които рефлектират в пациентите”, казва Лора Маринова, старша сестра в Операционния блок на Пета градска болница. Тя се позова на статистика, според която средната възраст на професионалистите по здравни грижи е около 55 години. По думите ѝ млади хора не искат да учат за тези професии не само заради ниското заплащане, но и заради дефицита на уважение и признание от обществото.
Петя Недкова, член на ръководството на БАПЗГ: “Това е последния вик на хората, които искат да бъдат по някакъв начин задържани в България и да бъде спасена професията. Ние от БАПЗГ искаме достойни заплати и правилно разпределяне на финансовия ресурс така, че да стигат пари и за професионалистите по здравни грижи… Трябва да дадем шанс на хората, които работят да имат добро заплащане, да работят на едно място, да могат да имат социален живот, да имат кариерно развитие и да имат някаква перспектива, хоризонт за развитието си – тук на място, а не извън България”.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ОГЛАВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Председател на Националния съвет за хората с увреждания става вицепремиерът Томислав Дончев. Това реши на днешното си заседание правителството, информира Zdrave. net. Негови заместници ще са министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В състава на съвета ще влязат и по един заместник-министър от всички министерства.
Националният съвет за хората с увреждания е консултативен орган, който участва в разработването и провеждането на държавната политика за правата на хората с увреждания. Той дава становища по проектите на нормативни актове, стратегии, програми, планове и други актове, които засягат правата на хората с увреждания, сътрудничи с органите по координация и наблюдение съгласно Закона за хората с увреждания, съобщава правителствената пресслужба.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОТЧЕТА НА НЗОК ЗА 2017 Г.
С 91 гласа „за“ и 5 „въздържали се“ парламентът прие отчета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г., информира Zdrave. net като се позовава на Агенция „Фокус“ . От документа става ясно, че през 2017 г. 18 на брой, или 64.3% от Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), са договорили повече клинични пътеки. Сключените договори по клинични пътеки към 31 декември 2017 г. са 18 920 броя, или с 453 повече спрямо сключените договори към същия период на 2016 г.
За календарната 2017 г. са извършени 32 одитни ангажимента, от които 30 планови за даване на увереност и 2 извънпланови за консултиране. По време на изпълнението на одитните ангажименти са направени 231 съществени консултации с положителен и отрицателен ефект върху целите на НЗОК. В резултат на извършените одити са дадени 26 броя препоръки, е записано в отчета.
Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начев обясни, че в момента се работи за преодоляване на част от проблема с недостига на общопрактикуващите лекари и по въвеждане на изисквания и критерии за проследяване качеството на лечение.
“В областта на лекарствата – от 2017 г. започва ръст на разходите за редки заболявания и онкологично лечение. Въвеждаме фармако-терапевтични ръководства, които до този момент не съществуваха по всички медицински направления и дейности за работа. Променя се и механизмът за оценка на здравните технологии, където ще се дава предвидимост и устойчивост в тригодишен период на навлизането на нови технологии и методи на лечение без това да създава риск за бюджета на касата”, каза още Начева.

РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА МОРБИЛИ У НАС СТАНАХА 55
55 случая на морбили вече са регистрирани у нас. 28 от тях са доказани в Националната референтна лаборатория. Това съобщи за Clinica.bg проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.
Не всички проби, обаче се оказват положителни, изрично уточни той. Така например при мъж от Хасково, който бил със симптоми наподобяващи морбили, се оказало, че всъщност не е болен от дребната шарка. Последният потвърден случай е при дете на 10 месеца от село Годлево в Разложко. Проф. Тодор Кантарджиев призовава майките и татковците на деца под 13 месеца да бъдат особено внимателно при контакти с други подрастващи,за да не се заразят. Също така предвид предстоящите празници, не е препоръчително децата под една година да пътуват в държави, където има разпространение на морбили. Също така хората, които се завръщат от чужбина, да не общуват с деца по една година поне една седмица.
Изпълнението на Националния имунизационен календар по закон е задължително. За изминалата година регионалните здравни инспекции са извършили 16 хиляди проверки за изпълнението на календара и са издадени 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си, съобщиха от министерство на здравеопазването.

БЪЛГАРСКИ ЕКИП СПАСИ ЖИВОТА НА МЪЖ С АНЕВРИЗМА С УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ
За първи път в България е извършена сложна операция на руптурирала торакоабдоминална аортна аневризма на мъж в крайно критично състояние. Екипите на д-р Стефан Стефанов, началник на отделението по Съдова хирургия и д-р Асен Келчев, завеждащ Кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, повече от седем часа са се борили за живота на 57-годишния пациент, информира Redmedia.bg.
От лечебното заведение уточняват, че торакоабдоминалните аневризми на аортата, усложнени с руптура, са най-тежкото сърдечно-съдово заболяване, чието оперативно лечение е изключително трудно и се извършва само в единични аортни центрове по света. Прогнозата за нелекувани пациенти е ужасяваща – 100% смъртност в рамките на няколко часа.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ГАРАНТИРА СТУДЕНТСКИ ЗАЕМИ С 50 МЛН. ЛВ.
50 млн. лв. ще гарантира държавата за студентски заеми, реши Министерския съвет. Кредитите за висше образование се отпускат на студентите без поръчители. В случай че длъжниците изпаднат в несъстоятелност да погасят заема си, парите се изплащат от държавата. Голяма част от кредитите, които теглят студентите, са за следване на медицина, информира Clinica.bg.
Заемите за висше образование се отпускат от шест банки у нас -„Банка ДСК”, „Райфайзенбанк (България)”, „Алианц Банк България”, „Юробанк България”, „Първа инвестиционна банка” и „Българо-американска кредитна банка”.