НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.11.2018)

ВНЕСОХА В ПАРЛАМЕНТА ПРОМЕНИТЕ ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ” В ДЕТСКА БОЛНИЦА
Законовите промени, които ще дадат възможност правителствената университетска болница „Лозенец“ да се превърне в първото у нас детско многопрофилно лечебно заведение, вече са внесени в парламента, информира Zdrave.net.
На последното си заседание Министерският съвет одобри промени в Закона за лечебните заведения, с които УБ „Лозенец“ губи статута си на правителствена. Според правителството, отмяната на този статут ще създаде възможност за МС да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца. „По този начин ще превърнем в реалност мечтите на няколко поколения българи, на родителите и на работещите в системата на детското здравеопазване“, посочва здравният министър Кирил Ананиев по време на заседанието на правителството, на което бе взето това решение.
Премиерът Борисов пък на свой ред посочва: „В България нямаме изцяло педиатрична, детска болница, която да затваря целия цикъл по отношение на детското здравеопазване. Има различни педиатрични отделения в различни болници, но на едно място няма. И затова нашето предложение е § 5 да се отмени, защото там в закона е казано, че болница „Лозенец“ е второстепенен разпоредител с бюджета и отговаря за нея Министерският съвет. С това предложение всъщност искаме парламентът да даде санкции да отпадне този § 5 и след това Ананиев да я преструктурира в педиатрична болница“.
От думите на здравния министър пък става ясно, че след преструктурирането на болницата тя ще бъде към Министерството на здравеопазването.

ЗАМ.-ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР БОЙКО ПЕНКОВ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СДРУЖЕНИЕ “РОДИЛНИЦА” ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНИТЕ ДЕЙНОСТИ У НАС
На среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, националния консултант по акушерство и гинекология проф. Асен Николов и националния консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева представители на Сдружение „Родилница“ са изложили предложенията си, внесени по-рано днес в Министерството на здравеопазването с петиция, във връзка с подобряването на акушеро-гинекологичната помощ в страната, съобщиха от здравното ведомство.
Основните аспекти, които са били обсъдени са интегрирането на препоръките на Световната здравна организация в медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, зачитането на основните човешки права на родилките, самостоятелно водене раждането от акушерки и други.
„Поемам ангажимент ваш представител да участва в работната група по създаването на новия медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, категоричен беше зам.-министър Пенков. Той обясни, че след 1 януари 2018 г. медицинските стандарти ще бъдат разработвани по нова процедура. Те ще съдържат административните изисквания за осъществяване на съответната медицинска дейност, а отделно от тях ще бъдат изготвени алгоритми за медицинско поведение по специалности, основани на правила за медицинска практика.

РОДНИЯТ БИЗНЕС ЩЕ ПОЛУЧИ ДОПЪЛНИТЕЛНО СРЕДСТВА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Осем нови схеми на стойност 58 милиона лева ще се изпълняват през 2019 г. по Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, ще продължи изпълнението и на вече стартиралите. Допълнителен ресурс се заделя за субсидирана заетост на хора с увреждания, информира БНР.
Заради изключителния интерес от бизнеса към схемата за субсидирана заетост на хората с увреждания, тя получава допълнително средства. До края на годината поне 1000 души ще започнат работа. Интересът е насочен към възрастовата група над 29 години. С европарите се плащат заплатите на хората с увреждания за 24 месеца на база минимални осигурителни прагове. Ако след това работодателят задържи наетия още 6 месеца, получава допълнителен бонус от още 6 заплати:
“Считаме, че регистрираните близо 13 000 човека с увреждания, които са в бюрата по труда, до голяма степен ще могат да бъдат подкрепени с тези мерки. Към момента са сключени над 300 договора за работа на хора с увреждания. Заявките, които имаме, са за близо 20 000 работни места с повече административни дейности. Има добро териториално разпределение”, каза зам.-социалният министър Зорница Русинова.
С финансовата подкрепа на оперативната програма ще продължи закриването на домовете за деца, както и на домовете за възрастни с психични разстройства и деменция. Специална схема догодина ще подкрепи завършващите образование младежи.

СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦАТА В СТОЛИЧНИТЕ ЯСЛИ
От следващия месец започват профилактични прегледи на децата в яслите в Столичната община. Те ще се извършват от шест екипа от специалисти от общинските болници и от УМБАЛСМ “Пирогов”, съобщи БНР.
Програмата “Детско здраве” се осъществява от Столичната лекарска колегия и Столична община и е насочена и към децата в детските градини и училищата в София.
“Специалистите, които ще преглеждат са детски отоларинголог, детски офталмолог, детски ортопед-травматолог, детски кардиолог и педиатър. Целта на профилактирането е да се хванат, ако има някакви отклонения, в самото начало, когато проблемът може да бъде решен много по-леко за тези дечица“, обясни д-р Асен Меджидиев, – началник на УНГ отделението в УМБАЛСМ “Пирогов” и председател на Столичната лекарска колегия.
„Тази година ще започнем с детските ясли в София, като преди това проведохме срещи с директорките им, които приеха много радушно идеята. Дори вече имаме събрано информирано съгласие от родителите“, допълни д-р Меджидиев.

ОБЩИНА ДУПНИЦА ПОДПОМАГА ДВОЙКИ С РЕПРОКУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
11 семейни двойки с репродуктивни проблеми подпомогна през 2018 г. общинският фонд „Ин витро“ в Дупница, информира БНР като се позова на докладна записка на експертната комисия одобрила кандидатите до общинския съвет. Семействата ще получат по 1500 лв. за финансиране на медицински изследвания и за други процедури, съпътстващи опита им за асистирана репродукция. Одобрените семейства вече са направили разходите, затова средствата бъдат преведени по личните им банкови сметки.
В общинския фонд „Ин витро“ остават неусвоени 3 500 лв., за които експертната комисия предлага прехвърляне за същата цел в бюджета за 2019 г.
През последните 5-6 години община Дупница е подпомогнала ин витро процедурите на над 50 семейства, от които около 30 са се сдобили с деца.
Само преди месеци, по друга кампания съвместно с фондация „Искам бебе“ – „За повече деца в Дупница“, бяха одобрени за финансиране 3 двойки от града.
Общината е от четирите в страната с най-високо като размер подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.