НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.09.2019)

БАПЗГ: ЧУВСТВОТО ЗА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ Е ЗАВЛАДЯЛО СЪСЛОВИЕТО
Медицински сестри от две болници в страната – столичната “Токуда” и общинската в Карлово подадоха колективни оставки. Основни причини са пренатоварване и ниски заплати. В тази връзка от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпратиха отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев и медиите, информира Clinica.bg и публикува писмото без редакторска намеса:
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за пореден път издига своя глас в подкрепа на колеги, подложени на унизително отношение и дискриминационно заплащане на труда. Свидетели сме отново на подадени колективни предизвестия на медицински сестри от отделение на голяма столична болница и от общинска болница в страната, които водят трудни преговори за достойни заплати и уважение. Заедно с медицинските сестри са акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти. Вече за цялото общество е ясно, че в здравеопазната ни система има сериозен проблем.
Вече седми месец не стихват протестите на медицински сестри в цялата страна. Всички те, независимо от тяхната масовост, настояват за достойно заплащане за положен висококвалифициран труд, за кариерно развитие, за професионална удовлетвореност и уважение. Чувството за несправедливост, безперспективност и непосилна умора е завладяло съсловието ни. След протестите ни през м. май 2018 г. очаквахме няколко стъпки за решаване на най-наболелите проблеми и да се очертае поне краткосрочен план за решаването им. За период от шестнадесет месеца видяхме подзаконови нормативни актове на МЗ, които обаче не оказаха съществено влияние върху най-важните за нас проблеми – ниските заплати и липсата на контрол при разпределението на средствата за здравеопазване, които са основната причина за критичния недостиг на специалисти по здравни грижи, а това от своя страна води до критично ниско качество на здравните грижи за пациентите у нас.
БАПЗГ заявява, че се унищожава цяло едно съсловие, без което здравеопазването не може да функционира. Затова ние предупреждаваме, че ако в разумен срок не се очертаят конкретни стъпки за спасяване на професионалистите по здравни грижи, изразени в цифри, с конкретни срокове и отговорници, ще организираме ефективни протести или други действия, позволени от Закона, като последна мярка за професионалното ни оцеляване, от което зависи здравето на цялата нация.
Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ

Министър Кирил Ананиев: ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЩЕ БЪДАТ ПОВЕЧЕ
„Имаме добър диалог със съсловните организации, дискутираме заедно проблемите и се надявам да продължим разговорите. През следващата година парите за здравеопазване ще бъдат повече, но все още е рано да се каже с колко ще бъдат увеличени те”. Това каза днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на представянето на нова НАТ технология в Националния център за трансфузионна хематология в София, информира Zdrave.net. Той допълни, че повече средства ще има за трансплантации, за въвеждане на иновативни технологии и други дейности.
Министърът коментира и подадените колективни оставки на медицински сестри в две болници – МБАЛ Карлово и частната „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда”. Той заяви, че те са притеснителни и изрази намерение в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения. Ананиев каза още, че до края на месеца ще получи информация за възнагражденията в болниците.
Относно новата NAT технологията за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система в България, министърът заяви: „За мен е от изключително значение, че въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранно им откриване”.
Закупени са шест апарата от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв с необходимите реактиви и софтуерно осигуряване, като два от апаратите са за Националния център по трансфузионна хематология, а за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ) е осигурен по един апарат.

УВЕЛИЧАВАТ СЪС 100 ЛЕВА ЗАПЛАТИТЕ В КАРЛОВО
100 лв. увеличение на заплатите на сестри и лекари и ДМС всеки месец. Това обеща шефът на МБАЛ-Карлово д-р Христо Пелев, след като медицински специалисти от Детското отделение подадоха колективна оставка, именно заради ниските възнаграждения. Те бяха извикани на спешна среща за решаване на проблема , на която присъстваха и кмета на града, председателя на Общинския съвет, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на БНР.
Подадените предизвестия за напускане са от страна на 6 медицински сестри и 3-ма лекари от Детско отделение. Срокът на подадените предизвестия изтича на 13 октомври.
„Веднага събрах на спешна среща всички медицински сестри, лекарите, кмета и председателя на ОбС, за да решим проблема. Обещах, че от 1 октомври ще увелича заплатите на сестрите средно с по 100 лв. и всеки месец, при интензивна работа, ще получат ДМС. Лекарите се съгласиха да изчакат до декември, когато ще бъде подписан новият Национален рамков договор”, допълни директорът на карловската болница.

ОБМУДСМАНЪТ ДИАНА КОВАЧЕВА СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ОТ БОЛНИЧНИЯ ОТПУСК ДА СЕ ПЛАЩАТ ОТ РАБОТНИКА
“Решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент”. Това се казва в позиция на националния омбудсман Диана Ковачева, информира Zdrave.net. Според нея предложението първите три дни да бъдат за сметка на работещите граждани ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност, което оценявам като неприемлива възможност.
Ковачева заяви, че неправомерното използване на болнични листове натоварва неоснователно както работодателите, така и осигурителната система и води до значителни загуби за тях и за държавата и решението следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол както при издаването на болничните листове, така и по отношение спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.
„Като омбудсман и защитник на правата и интересите на гражданите, призовавам към конструктивен, експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани, предназначени за обезпечаването им в трудни за тях моменти”, пише още в позицията на Ковачева.

ДОБРОТВОРЦИ ОТ “КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ” И УЧЕНИЦИ ДАРИХА ТРАНСПОРТЕН КУВЬОЗ НА МБАЛ- ВЕЛИНГРАД
МБАЛ-Велинград се сдоби с транспортен кувьоз, с който в кризисни ситуации да се превозват недоносените бебета. Кувьозът ще бъде използван в спешни случаи не само от велинградската болница, а и от съседните общини, съобщи БГНЕС.
Апаратурата е закупена с помощта на дарители и на благородната инициатива „Капачки за бъдеще”. Активно в кампанията се включиха и ученици от велинградските училища. Сред тях са и възпитаниците на Иновативно средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”.
Кувьозът ще бъде използван в спешни случаи от специалистите не само на велинградската болница, а и от съседните общини. Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев лично изказа благодарността си към ангажираните с тази кампания.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА СЪРЦЕ И БЪБРЕЦИ
Информационна кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка” започва в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в София от 30 септември 2019 г., като тя включва и безплатни прегледи, съобщи Clinica.bg. Акцията е по повод Световния ден на сърцето, който ще отбележим в неделя, а целта е да се повиши информираността за т.нар. кардиоренален синдром (КРС). Заболяването е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания.
Лекарите са категорични, че между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност. При здрави хора това помага да се поддържа хармонията в организма, но при заболяване на единия орган може да се предаде вредно влияние и на другия. Кардиореналният синдром представлява състояние при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди с рязко влошаване на прогнозата.
Безплатните нефрологични и кардиологични прегледи ще се провеждат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” от 30 септември до 4 октомври (вкл.) между 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология.