НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.09.2018)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПРЕДСТАВИ ОФИЦИАЛНО ДВАТА МОДЕЛА НА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ
“Ако искаме да имаме качествено здравеопазване, трябва да имаме поглед върху развитието му не в близките една-две години, а в следващите 10-15 години напред.” Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при представянето на вариантите за промяна на здравноосигурителния модел по време на Национална кръгла маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“, която се проведе днес в зала 3 на НДК, информира Zdrave.net.
Модел А въвежда конкуренция между НЗОК и застрахователни дружества. Лекарите от извънболничната помощ, могат да изпращат за лечение пациенти само в лечебни заведения, сключили договор със застраховател. НЗОК и застрахователят ще се договарят пряко с изпълнителните на медицински услуги, като НЗОК ще получи статут на застраховател. НАП ще превежда вноските към НЗОК или застрахователя, а превеждането на средства ще се извършва непосредствено на месечна база.
Всички осигурители трябва да са лицензирани и ще формират осигурителен пул. Застрахователите ще бъдат задължени да записват всички желаещи и ще се конкурират помежду си чрез предлагане на здравни пакети с допълнителни услуги. Ще бъде създаден гаранционен фонд, който ще се формира от средства от здравни вноски през първата година.
При модел Б най-съществената промяна е преминаване от солидарен към персонализиран модел. Промяната ще става поетапно от съвместно участие до пълна демонополизация на НЗОК (модел А) и включва три стълба на финансиране, обясни здравният министър. Първият стълб – това е 8% задължителна здравна вноска на пациентите. Вторият е задължително здравно застраховане с фиксирана премия, която би могла да бъде около 12 лева. Третият е доброволна здравна застраховка, чийто размер ще зависи от допълнителния пакет услуги, избран от пациента.
Размерът от премията ще се договаря на базата на Национално рамково договаряне за цените на медицинските услуги, според което ще е и цената на основния пакет. Срокът на валидност също ще бъде предмет на договаряне, но не по-кратък от една година.
В преговорния процес застрахователите ще се присъединяват към договорите на НЗОК. От друга страна, всяко лечебно заведение може да избира на какви цени да работи и е длъжно да ги обяви. Разликата ще се доплаща от пациента или от застрахователя.

Д-р Станимир Хасърджиев: НЕОБХОДИМ Е ЕКСПЕРТЕН И ОБЩЕСТВЕН КОНСЕНСУС НАКЪДЕ ДА ВЪРВИ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
“Трябва да бъде постигнат експертен и обществен консенсус накъде да върви здравната система. Доплащане в момента има и всички знаем, че то е огромно – 50%. Всичко, което се предложи и което би довело до намаляване на този процент на 20%, на 15%, колкото е в Европа, бихме го подкрепили.” Тази позиция изрази д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация в предаването “Преди всички” на БНР. Той коментира вариантите на нови здравноосигурителни модели на МЗ.
“За да се намали доплащането от джоба на хората, трябва да се забранят всякакви форми на изнудване – дайте за избор на екип, дайте еди-какво си. Трябва да се намери начин тези средства пак от хората да се събират, но от всички хора, а не от онкоболните, когато станат онкоболни, не от болните деца, когато се родят с увреждане. Това е смисълът на солидарния модел – да се събират средства в различни здравноосигурителни, застрахователни, както и да ги наричаме фондове, с цел, когато човек се разболее, той да има финансова протекция, тоест тези фондове тогава да вадят пари, а не човек да си продава имота”, коментира д-р Хасърджиев.

ВОДИМ ПО ХОСПИТАЛИЗАЦИИ В ЕС
На първо място сме в ЕС по хоспитализации на 1000 души население, в същото време липсва специализираност и ефективност на лечението. Това показват данните от националното представително проучване на „Алфа рисърч“, представено на Националната кръгла маса „Дискусия за бъдещето в здравеопазването“, информира информира Zdrave.net. Според изследването е скъсана връзката между резултата, достъпа, икономическите стимули и солидарността.
Пет са проблемните характеристики на сегашния здравноосигурителен модел. 75% от анкетираните смятат, че липсва добро качество на здравеопазването и равен достъп, както и че липсва стимул хората да се осигуряват върху реалните си доходи. 76% смятат, че няма равен достъп на всички граждани до качествено здравеопазване. 62% от анкетираните са категорични, че здравната система не осигурява достойни доходи на медицинските специалисти, а 69% – че тя не е солидарна.
С 2 млрд. лева пациентите дофинансират здравната система, сочат още данните на „Алфа Рисърч“. Около 30% е прякото финансиране. Въпреки огромни преки плащания, едва 35% знаят върху каква сума се осигуряват, а 21% знаят колко точно отделят месечно за здравеопазване. Само 7% пък са проверили здравното си досие. Изводът на социолозите е, че липсва икономическа заинтересованост у хората да проверяват здравното си досие.
51% от анкетираните смятат, че е възможен нов модел, 81% настояват за силен контрол и са склонни да приемат втора здравна застраховка, но при гарантирано премахване на доплащането.

НАД 22 000 ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ СЕ ОБУЧАВАТ В МАСОВИТЕ УЧИЛИЩА И ЗАБАВАЧКИ
18 198 деца със специални образователни потребности (СОП) се обучават в масовите училища в страната. В забавачките пък има 4065 със СОП, съобщиха от МОН за здравния сайт Clinica.bg.
Ресурсно подпомагане за хлапетата със СОП се осъществява и в 28-те регионални центрове за приобщаващото образование. Те на практика оказват подкрепа, там, където училищата и детските градини все още не успяват сами да го направят. В тях са включени общо 7583 деца и ученици. Именно регионалните звена насочват подрастващите към центровете за образователни подкрепа или бившите помощни школа. Броят на децата там напрекъснато обаче намалява, заради политиката на приобщаване, коментираха от МОН.
Ежегодно по Националната програма „Създаване на достъпна архитектурна среда” се отделят средства за изграждане на покрити рампи, адаптиране на санитарни възли, ремонти, монтаж на платформени съоръжения и др. През миналата година са финансирани 7 рампи, 2 асансьора, 12 ремонта на прилежаща инфраструктура, 15 адаптирани санитарни възли, 11 платформени съоръжения и др., обясниха още от МОН.

ЗДРАВНАТА КАСА ИЗПЛАТИ ДЪЛЖИМИТЕ СУМИ НА МБАЛ – КАРЛОВО
Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив изплати дължимите суми за месеците юли и август на болницата в Карлово, информира БНТ. Преведената сума е за извършени дейности по 11 клинични пътеки в отделението по акушерство и гинекология.
Zdrave.net припомня, че при сключването на индивидуални договори с лечебните заведения РЗОК отказа да сключи договор с болницата за АГ-клинични пътеки с аргумента, че МБАЛ „Д-р Киро Попов“ разполага само с един анестезиолог на пълен работен ден и трима – на половин ден, при нужни двама на пълен работен ден за работа по тези пътеки. Така отделението беше заплашено от затваряне. Казусът влезе и в съда, заседанието е насрочено за 2 октомври 2018 г.

ОРГАНИЗИРАТ БЛАГОТВОРИТЕЛНО БЯГАНЕ В ПОДКРЕПА НА ХОРА СЪС ЗРИТЕЛНИ УВРЕЖДАНИЯ
Софийският планински клуб организира благотворително бягане в подкрепа на хората със зрителни увреждания. Събитието е озаглавено „Светулки run“, информира БНР. Доброволците ще трябва да пробягат 5-километрово трасе с начало в Борисовата градина, край езерото „Ариана“. Хората със зрителни увреждания, които искат да участват, ще могат да направят това с помощта на доброволец, който да им помага при изминаването на разстоянието. Всички, които искат да се включат в бягането, трябва да разполагат с челници или с друга светлина, понеже стартът е днес в 20:00 часа. Целта е навън да бъде по-тъмно, за да може тичащите доброволци да приличат на светулки.
Всеки участник, желаещ да подкрепи каузата, трябва да направи дарение в размер на 10 лв. на мястото на събитието. Всеки е свободен да дари и сума в по-голям размер. Всички събрани средства от благотворителното бягане ще бъдат предоставени на Фондация ”Синергия” в подкрепа на незрящи хора. Идеята за благотворителното бягане идва от подобно събитие, организирано в Прага.