НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.06.2019)

ЩЕ ОПТИМИЗИРАТ СТРУКТУРИТЕ В НЯКОИ БОЛНИЦИ
„Различно е състоянието на четирите болници, с които днес се срещнах – лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана, както и столичната „Св. Анна“. В „Св. Анна“ е създадена необходимата организация и с направеното увеличение се постигат нивата на работни заплати, заложени в Колективния трудов договор. В Монтана размерите на възнагражденията максимално ще се приближат до записаното в КТД“. Това посочи Кирил Ананиев пред журналисти след срещата в Окръжна болница, в рамките на която той запозна ръководителите на четирите лечебни заведения с Методиката за формиране на разходите за персонал, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Състоянието на болниците във Видин и Враца здравният министър определи като по-тежко. Той подчерта, че държавата в лицето на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването е осигурила необходимия финансов ресурс за увеличение на възнагражденията. Проблемът обаче е, че този ресурс трябва да бъде заработен. Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, липсата на човешки ресурс, който да работи в системата на здравеопазването, така и задълженията на лечебните заведения.
За да ги подпомогне министерството е в непрекъснати преговори с кредиторите, като успоредно с това се водят разговори с почти всички банки в страната. Освен оздравителните планове, само по този начин, чрез намаляване на високите лихви, могат да се създадат по-добри финансови условия и болниците да бъдат стабилизирани.
По отношение на демографската картина и човешкия ресурс Кирил Ананиев посочи, че трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия Северозападен регион, а не на ниво отделни области. Министър Ананиев срещна подкрепата на представителите на регионалните здравни инспекции, регионалните здравноосигурителни каси и директорите на болници от Враца, Видин и Монтана за оптимизиране на медицинското обслужване на територията на региона.
„Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, обясни още здравният министър. Пред медиите той поднесе своето извинение към фелдшерите във връзка с допуснатия през седмицата лапсус.

КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ САМИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ ПРЕЗ ЛЯТОТО
Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомниха от Националната агенция за приходите. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка. Причината за това е, че те не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. В тези случаи завършилите своето средно образование трябва да подадат декларация Образец №7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.
При допуснати пропуски във вноските за здраве, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП.

ОБУЧАВАТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА УМБАЛСМ “ПИРИГОВ” ДА РАЗПОЗНАВАТ ЖЕРТВИТЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ
„При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин. Всичко това нещо ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути от подготвени хора, които ще бъдат буквално на разположение 24 часа 7 дни в седмицата“. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов при стартирането на съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“. Проектът е в помощ на жертвите на домашно насилие, а срокът му на изпълнение е 6 месеца, съобщиха от лечебното заведение, информира Zdrave.net. Целта е чрез проекта “Координиран мултисекторен отговор към домашното насилие чрез въвеждане на основен пакет от услуги”, обединените усилия на Асоциация “Деметра”, УМБАЛСМ „Пирогов“ и други институции да направят един координиран отговор към домашното насилие чрез въвеждане на пакет от услуги. Дългосрочната цел на проекта е да се обучат служителите на болницата, които първи се срещат в Спешното отделение с жертви на домашно насилие, как да разпознават тези хора. По този начин ще се постигне увеличаване на докладването и повишаване ефективността на услугите за жертви на домашно насилие, чрез изграждане на единен междуинституционален отговор. Краткосрочни цели са повишаване и осигуряване на безопастността за жертвите на домашно насилие чрез предоставяне на комплексна професионална услуга на едно място и поемане на отговорност у извършителите за проблема домашно и основано на пола насилие, както и чрез включването им в специализирана програма за редуциране на агресивно поведение.

50% ОТ НАРУШЕНИЯТА, КОНСТАТИРАНИ ОТ “МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР”, СА В СПЕШНАТА МЕДИЦИНА
За по-малко от три месеца експертите на ИА „Медицински надзор“ са влезли на проверка в 124 лечебни заведения. Някои от тях са проверявани по няколко сигнала за нарушения, затова и броят на извършените проверки е 202, показва справка на агенцията, направена за Zdrave.net..
Преобладаващата част от инспекциите са извънредни и са извършени по сигнали на физически и юридически лица. Почти всички жалби са свързани с неудовлетвореност от качеството на медицинското обслужване, както и заради съмнения за искано нерегламентирано заплащане на медицинските дейности.
Контролните органи на ИАМН са установили, че почти 50% от нарушенията през този период са пряко и косвено свързани с качеството на диагностично лечебния процес – спазването на медицинските стандарти, които не са отменени, и най-вече на медицинския стандарт „Спешна медицина“. Втората голяма част от нарушенията са за неспазване на правата на пациентите и с издаване на медицински документи.

НАД 1000 СЛУЧАИ НА МОРБИЛИ У НАС
Регистрираните болни от морбили у нас достигнаха 1008, съобщи за Clinica. bg проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Притеснителна е ситуацията в Кюстендилско, където случаите продължават да растат, както и в Благоевград и София-област, където вече след затишието вече има втора вълна на епидемичен взрив.
Регистрираните случаи в Софийско са 318, като заразата върлува основно в Самоков и Ихтиман. Случаите в Благоевград са вече 183. В София-град регистрираните болни също не са малко – 313, но въпреки това се забелязва тенденция за намаляване. Будят притеснение болните в Кюстендилско. Те са вече 133, като прогнозата е да се увеличават.

ВСЕКИ ТРЕТИ УЧЕНИК Е ПУШИЛ МАРИХУАНА
27% от учениците у нас са пушили марихуана поне веднъж в живота си. За последните 16 години делът им се е увеличил с 13%. Това показват данните на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, информира Clinica.bg. Канабисът (марихуана, хашиш) е най-често употребяваният наркотик в България. През последните години неговата употреба остава относително стабилна. Наблюдава се тенденция на увеличаване на броя и дела на жените, които пушат марихуана, както и сред младите хора. Сред тежките наркотици най-разпространен е хероинът, а амфетамините бележат най-сериозен ръст в употребата.
На 26 юни отбелязваме Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Тази дата е изпрана от наркотиците от Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.
Според официалната статистика, броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин у нас, е около 20-30 000 души. Повече от една трета от тях никога не са опитвали да се лекуват.
Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост, категорични са експертите. Още по-тежки могат да бъдат пораженията върху психиката.

120 НОВИ СЛУЧАЯ НА ХИВ У НАС
120 са новооткритите случаи на ХИВ серопозитивни души от началото на 2019 г. до 14 юни. Това става ясно от данните изнесени от д-р Тонка Върлева по време на семинара „„Иновации и напредък / за свят без HIV”. Най-много са новооткритите случаи в София-53. На второ място е Пловдив с 11 , а във Варна и Пазарджик са по 7. През изминалата година новооткритите ХИВ серопозитивни са били 311, информира Clinica.bg.
1599 са пациентите настанени в лечебни заведения за ХИВ/СПИН, а на антиретровирусна терапия (АРТ) са 1541. 59 души пък са на проследяване, става ясно още от данните.
България задържа ниското ниво на болестност от ХИВ в страната – под 1%. Въпреки това обаче страната ни е изправена пред няколко предизвикателства в борбата със заболяването. Така например 90% от регистрираните в лечебните заведения HIV+ лица се лекуват, но все още
закъсняват диагностицирането, регистрирането и най-вече стартирането на АРТ. Това се случва средно с 4 г. след инфекцията. Също така HIV+ популация остарява с ART. 47% са над 40 г., а 17% са на терапията повече от 5 г. Това изисква нови терапевтични режими и подходи за здравни грижи.

БЛИЗО 60 ДУШИ СЕ ВКЛЮЧИХА В КРЪВОДАРИТЕЛСКАТА АКЦИЯ НА “ПИРОГОВ”
Близо 60 медици, служители на фирми и доброволци се отзоваха на акцията по кръводаряване в УМБАЛСМ “Пирогов”. Благодарение на обединените усилия са осигурени необходими количества кръв за спешни пациенти на болницата.
Безвъзмездното кръводаряване се случи благодарение на шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов, на екипа на НЦТХ, на старшата на пироговската Кръвна банка Нина Альоски, на Мариан Колев, шеф на магазин за детски стоки. “Пирогов” изказва благодарност на всички, които се включиха в инициативата и дариха кръв, за да спасят живот!”

Д-р Иван Маджаров: НАДЯВАМЕ СЕ ДОГОДИНА ДА ДОГОВОРИМ ОТПАДАНЕ НА ЛИМИТИТЕ, КОИТО НАЛАГА НЗОК
Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод идеята на Лекарския съюз за отпадане на ограничението още тази година.
“Към този момент не се съгласиха да отпадне мониторинга върху леглата по отделения. Надявам се в преговорите, които предстоят за НРД 2019, да успеем да ги убедим, че тази мярка натоварва административно изпълнителите повече, отколкото да има някакъв позитивен ефект за системата. В крайна сметка всички работим за това пациентите, лекарите и изпълнителите на медицинска помощ да бъдат улеснени в работата. Когато една мярка не води до качествени резултати и значително поведение дори във фиска, не си струва да жертваме комфорта и достъпа на пациентите до системата с такива административни мерки”, каза той.
Искането за отмяна на лимитите по отделения е направено на базата на собствен анализ на БЛС като е взето мнението на лечебните заведения. Всеобщото мнение е, че опитът за въвеждане на ред чрез ограничаване на броя на леглата по отделения, всъщност създава по-голям хаос.