НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.06.2018)

1,3 МЛН. ДУШИ В ЕС СА ЛЕКУВАНИ ЗА УПОТРЕБА ЗА НАКРОТИЦИ В РАМКИТЕ НА ЕДНА ГОДИНА
Съгласно последния Европейски доклад за наркотиците през 2016 г. в Европейския съюз лечение за употреба на незаконни наркотици са получили 1,3 млн. души, информира Zdrave.net. Най-разпространената форма на лечение за опиоидна зависимост в Европа е субституиращата терапия, която често се съчетава с психосоциални мерки.
От доклада става ясно, че канабисът продължава да е най-широко употребяваният незаконен наркотик в Европа. През 2016 г. над 150 000 лица в Европа са постъпили за лечение на проблеми, свързани с употребата на канабис, като около 83 000 от тях са постъпили за лечение за първи път в живота си. В доклада се отбелязва още, че през последното десетилетие в няколко държави, сред които България, са налице възходящи тенденции за разпространението на канабис сред младите хора.
Кокаинът е посочен като основен наркотик от над 67 000 пациенти, постъпили на специализирано лечение за употреба на наркотици през 2016 г., и от 30 000 пациенти, постъпили за лечение за първи път, гласи още европейският доклад. В него се отбелязва още, че след период на спад, между 2014 г. и 2016 г. общият брой на постъпилите за лечение за първи път за употреба на кокаин е нараснал с повече от една пета.

ДАВАТ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА НА СЪД
“Националната здравна карта ще бъде оспорена в съда, юристите ни уточняват детайлите и ще предприемат необходимите действия от името на Националното сдружение на общинските болници, Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването.” Това заяви пред Redmedia.bg председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По неговите думи в този вид здравната карта поставя редица неприемливи изисквания, които силно затрудняват работата на общинските лечебници. Едно от тях е профилирането на леглата във вътрешните отделения.
“Така се оказва, че ще има кардиологични, нефрологични и пулмологични легла, като на всяко от тях ще могат да бъдат приемани и лекувани болни единствено пациенти със съответните диагнози. Какво ще се случиш обаче, ако в един момент се окаже, че повече болни със сърдечни заболявания се нуждаят от болнично лечение? Те няма да могат да бъдат приети, а леглата, определени за пациенти с бъбречни заболявания ще стоят празни, защото в този момент се е оказало, че такива болни няма”, обясни д-р Тотев. Друго сериозно притеснение за общинските болници са месечните лимити и техният размер, който е еднакъв за всички месеци на годината.

МБАЛ – СЕВЛИЕВО ОСЪДИ НЗОК ЗА НЕПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Общинската болница в Севлиево осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност и на втора инстанция, информираха от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Състав на Апелативен съд Велико Търново е постановил решение, с което потвърждава решението на Окръжния съд в Габрово, осъждащо НЗОК да заплати на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Стойчо Христов” ЕООД- гр. Севлиево сумата от 80 161 лв. Тя представлява стойността на извършено лечение на пациенти по клинични пътеки през май 2015 г. заедно със законната лихва, както и сумата от 9 886,44 лв. разноски по делото.
В мотивите на съда се посочва, че по силата на различни решения на НС на НЗОК месечната стойност за дейностите през същия месец май няколко пъти е променяна – на 05.05.2015 г. тя се намалява на 200 615 лв., след това на 18 май става 204 786 лв., после на 28 май става 196 613 лв., а на 9 юни – 208 385 лв.

ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ПО ХЕМАТОЛОГИЯ ОТРЕКОХА, ЧЕ ПРИЛАГАТ МЕДИКАМЕНТИ НА ПАЦИЕНТИ БЕЗ НУЖДА
Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания излезе със становище относно разследващо предаване по Нова телевизия, засягащо дейността й, информира Zdrave.net
От болницата посочват, че част от информацията и начинът, по който е предоставена тя, води до погрешни представи, страхове сред пациентите и накърнява честта и доброто име на лечебното заведение. Конкретно за твърденията, че СБАЛХЗБ закупува излишно лекарства за лечение на рак на гърдата, от там посочват, че става въпрос за липозомален доксорубицин с търговско име Myocet. От болницата уточняват, че доксорубицинът е отдавна утвърден лекарствен продукт от групата на антрациклините, който представлява основен компонент, включен в базисните лечебни схеми при педиатрични или възрастни пациенти с левкемии, лимфоми, множествен миелом още от средата на 60-те години на XX век.

МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОРГАНИЗИРАТ МЪЛЧАЛИВО ПРИСЪСТВИЕ ПРЕД НДК
Мълчаливо присъствие пред НДК организират майките на деца с увреждания тази сряда, 27 юни. Идеята на събитието е вместо шумни скандирания, да се раздават брошури и информационни материали, за да могат хората да се запознаят с проблемите и исканията им от първа ръка, информира Clinica.bg.
Денят не е избран случайно, защото съвпада с провеждането на международната конференция „Европейският стълб на социалните права: Да работим заедно за постигането на резултати”. Майките ще бъдат на площада от 8:30 до 17:00 ч.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН СВИКВА ДЕБАТ ЗА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ
Публично обсъждане на законопроекта за личната помощ организира националният омбудсман Мая Манолова в централата си утре, 27 юни. Идеята за индивидуално финансово подпомагане отново ще бъде подложена на дебат от всички заинтересовани страни, тъй като до момента в публичното пространство не са приведени сериозни аргументи “против” законопроекта, обясни Манолова по bTV, информира Clinica.bg.
„Вчера постъпи искане от протестиращите майки и от множество организации, които ги подкрепят, да внеса проекта за личната помощ в Народно събрание, за да бъде на разположение на депутатите, ако искат да го припознаят, да го обсъдят и да го приемат”, аргументира се омбудсманът. Тя акцентира, че за нея проблемът на майките стои над всичко и не може да бъде употребен за ничии политически, неполитически или други лични амбиции и цели.

НАЦИОНАЛНАТА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ ОТ 10 РЕАНИМАЦИОННИ ЛЕГЛА
МБАЛ – Национална кардиологична болница получи дарение от Швейцария 10 болнични реанимационни легла, съобщи Zdrave.net.
Ръководството на болницата изказва огромната си благодарност към дарителя -Фондация „Помощ и подкрепа” на швейцарския Малтийски орден и лично към нейния изпълнителен директор г-н Гуидо Щьокли, благодарност към българското посолството в Берн и лично към г-жа Плугчиева, която е съдействала за осъществяването на дарителската инициатива. От НКБ изказват благодарност и към проф. Валентин Джонов от Университетската болница InselSpital в Берн, който е организирал логистиката по изпращане на леглата към България, и на г-н Драгомир Даков – собственик на фирма „Булгарком” ООД, който безвъзмездно е предоставил механизация за разтоварването на реанимационните легла на територията на болничния комплекс.