НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.02.2019)

Д-р Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация: ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ НИ ЦЕЛИ Е ДА СПРЕМ ДЕЦАТА ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПУШАТ
СЗО ще оказва необходимата подкрепа на правителството на България, за да промотира здраве. Целта ни е да няма нито един изоставен човек. Това каза д-р Скендер Сила, представител на СЗО и ръководител на българския офис на организацията, информира Zdrave.net. Д-р Сила направи презентация на тема „Здраве през целия живот в светлината на стратегия „Хоризонт 2020“ на СЗО и целите за устойчиво развитие“ по време на Шести национален бизнес форум Фарма стратегия „Здраве за всички“, който се провежда днес.
По думите на д-р Сила здравният сектор има ключова роля, заедно с образованието за качествен и по-дълъг живот. „Когато се взимат предвид рисковите фактори като тютюнопушене и околна среда, не трябва да се пропуска и финансовото състояние на семейството, в което е родено детето, както и мястото, на което живее. Дете, родено близо до депо за токсични отпадъци има много по-голяма вероятност да развие хронично заболяване“, каза д-р Сила. Той допълни, че да си роден в бедно семейство крие много по-големи рискове от бъдеща инвалидизация, психическа дисфункционалност, тежки инфекции.
„Една от най-важните ни цели е да спрем децата да започнат да пушат или да ползват тютюневи изделия. За да се реализира тази цел трябва да има високи цени на цигарените продукти, така че децата да не могат да си ги купуват, да не се позволява пушенето в никакви затворени пространства, детски площадки, паркове, обществен транспорт. Да се забрани изцяло рекламата на цигарени продукти, промотирането и спонсорирането им, както и да се повиши информираността за последствията от употребата им“, изтъкна д-р Сила.
„Четири са основните стълба, на които се крепи здравеопзването в държавите – правителственото управление на здравния сектор, адекватна система на финансиране, адекватна система на човешките ресурси и постоянно подобряване на качеството. Във всички тези сфери има нужда от подобрение, включително и в България. Това не е спринт, това е маратон“, каза още д-р Сила.

ВСЕКИ ВТОРИ БЪЛГАРИН НЕ Е ПОСЕЩАВАЛ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР В РАМКИТЕ НА ГОДИНА
Над 52% от българите не са ходили на посещение при личния си лекар в рамките на една година. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, съобщи БНР.
На първо място е Гърция – с 61% от населението, а България е на второ място.
Средният показател за всички граждани на Европейския съюз е 24%, тоест един от всеки петима европейци не е посетил джипито си в последните 12 месеца. Около 20% от българите са направили визита при личния си лекар между един и два пъти в годината, докато само 5% от сънародниците ни са посетили своето джипи повече от 10 пъти годишно.
Още по-тревожна е ситуацията с посещението на сънародниците ни при зъболекар: над 80% от българите въобще не са били при стоматолог през 12-те месеца на 2017 г., докато 18% са направили това един – два пъти и едва 2% – повече от 5 пъти за една година.
Според данни на НСИ у нас през 2017 г. е имало повече от 4 500 общопрактикуващи лекари и над 8 000 стоматолози. По брой на общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души население страната ни заема едно от последните места в ЕС – 64 джипита на 100 000 българи.
Положението със стоматолозите е малко по-добро – падат се по 112 зъболекари на 100 000 българи, с което страната ни е една от трите страни в ЕС с над 100 стоматолози на 100 000 души население. Останалите две са Гърция – 123 зъболекари на 100 хиляди души население и Кипър – 104 на 100 хиляди души.
Дания е страната, в която жителите са посещавали най-редовно личния си лекар и то над 10 пъти в годината – близо 30% от датчаните са били на визита при семейния си лекар почти всеки месец през 2017 г. Други страни с редовно посещение на личен лекар са Австрия – 13%, Люксембург, Хърватия и Унгария – по 10% и др.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА МОРБИЛИ У НАС СА 45
Първи случай на морбили е регистриран във Варна – съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Заболялата е жена на 40-годишна възраст, която е приета в Инфекциозната клиника към МБАЛ ”Света Марина”, информира БНР.
“Към момента у нас официално са регистрирани 45 случая на морбили. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27, като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от София и трима – от София област” .Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net като се позовава на Dariknews.bg.
„Към 25 февруари в Референтната лаборатория има три нови потвърдени случая на заразени с морбили – две са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, посочи проф. Кантарджиев, като уточни, че всички те са хоспитализирани в софийски болници.
По думите му към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични взривове. „За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, заяви епидемиологът.

ЩЕ ПРАВЯТ СТРАТЕГИЯ ЗА ЛЕКАРСТВЕНИЯ СЕКТОР
Нова стратегия ще чертае развитието на лекарствения сектор в България. Това стана ясно след среща на зам.-здравния министър с представители на сдружение „Национална аптечна камара”, информира Clinica.bg. Те бяха официално поканени в работната група, която ще изготвя стратегията. Участници в нея ще бъдат още представители на МЗ, НЗОК, ИАЛ, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, ARPharM, БГФармА, Българския фармацевтичен съюз, пациентски организации и др.
Тема на разговор беше и системата за верификация, която действа официално от 9 февруари 2019 г. Магистър-фармацевтите декларираха, че не са срещу верификацията и определиха внедряването ѝ като полезно и в интерес на българските пациенти. Поне шест месеца няма да бъдат налагани глоби и санкции във връзка със системата за верификация. Представители на „Национална аптечна камара” внесоха в МЗ предложения за промени в нормативната уредба, касаеща дейността на аптечния пазар в България.
“Протестът със зелените жилетки остава, докато не видим иницииране на работни групи, които да започнат работа върху обсъждане на мерките, които предложихме на Министерството на здравеопазването. Към момента работим, защото трябва да дадем възможност на министерството да си свърши работата, но си запазваме правото да затворим, ако видим, че няма съществена промяна”, заяви. каза председателят на Национална аптечна камара след днешната среща в МЗ, информира Zdrave.net.

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТИ НОВИТЕ ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ НА АПТЕКИТЕ
Държавата трябва да заплати за новите електронни системи в аптеките. Това каза по БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев по повод изискването на Брюксел за въвеждане на няколко електронни системи в работата на фармацевтите: „За нас е важно да започне един разговор с правителството, в който да се поставят на масата всички проблеми, които съществуват. Ние ще настояваме не за отсрочка по принцип, а ще настояваме за споразумение с министерството, в което да разпишем какви точно ще бъдат държавническите мерки, така че снабдителната система да бъде поставен на правилното място като елемент на държавната грижа за пациента“.
Четирите нови електронни системи са: верификация или следене за фалшиви лекарства, да няма износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по системата към НАП и въвеждане на електронна рецепта.
„В малките населените места обикновено има население, което е или ниско платежоспособно, или трудно подвижно, или инфраструктурата, или комуникациите не са достатъчно добре изградени. Ние всъщност това казваме – първо държавата да си свърши домашното и да изгради инфраструктурата, тогава да включи системите”, изтъкна Вълев. От Националната аптечна камара настояват държавата да заплати въвеждането на системите, като се разгледат нуждите на всяко едно населено място.

Деян Денев, председател на Българската система за верификация: ЕЛЕКТРОНИЗАЦИЯТА НА АПТЕКИТЕ Е НЕИЗБЕЖНА
Проблемите на малка част от аптеките не може да спрат електронизацията, тъй като тя е неизбежна. Това заяви Деян Денев, председател на Българската система за верификация по БНР.
„В малките населени места със сигурност има аптеки, чието оцеляване и в момента е на ръба, а нови изисквания биха могли да ги затруднят. Дали аптеките в малките населени места трябва да бъдат подпомогнати е въпрос на държавна политика, но що се отнася до системата за верификация – тя е така направена, че да могат всички да се свържат максимално евтино с нея“.
Според д„Денев системата за верификация изисква само складовия софтуер, с който аптеката така и иначе вече работи, да бъде адаптиран, което става изключително лесно и изключително евтино.

МБАЛ – ПЛОВДИВ КЪМ ВМА ОТПРАЗНУВА СВОЯ 130-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
Най-старата военна болница в България – МБАЛ-Пловдив към Военномедицинска академия, отбеляза 130 години от създаването си, информира Redmedia.bg.
Началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски подчерта, че въпреки трудната конкурентна среда, в която се намира, МБАЛ-Пловдив успява да задържи позициите си. Доказателство за това са не само ръстът на пациентите за изминалата година, но и интересът на лекари и специализанти, които през последните месеци са се присъединили към колектива на болницата.
През тази година се предвижда закупуване на нов модерен рентген за лечебното заведение. Още в началото на март болницата ще получи и нови стерилизатори. Планирано е да бъде доставена и нова реанимационна апаратура.
По случай юбилея са наградени и служители на МБАЛ-Пловдив за дългогодишната им служба и висок професионализъм.