НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.10.2018)

Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова:
ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ ОБЩЕСТВЕН КОНСУНСУС ЗА ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ У НАС
„Резултатът от вота на недоверие беше предизвестен наистина и заявката на колегите от опозицията беше, че искат дебат. Само че, част от аргументите, които изложихте сега не бяха аргументи на опозицията, те са аргументи на много хора ангажирани с търсене на по-голяма ефективност в сектор здравеопазване.“ Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пред БНТ, информира Zdrave.net.
Д-р Дариткова подчерта, че е съгласна с аргумента, че няма реално остойностяване на труда на специалистите лекари, медицински сестри, акушери и всички останали, които работят в системата. „Има значителни дисбаланси и те са резултат от заплащането на цената на труда чрез клинични пътеки, говоря за лечебните заведения за болнична помощ. Смятам наистина, че трябва да се намери обществен консенсус, приемлив за всички, за това как трябва да бъдат овъзмездени чрез заплати всички тези специалисти, защото рискуваме най-много да пострада нашата система от кадровия дефицит. Съгласна съм, че трябва да се търси решение“, подчерта д-р Дариткова.
Тя допълни, че за тази година цените на най-ниските пътеки, основно в педиатрията, са били увеличени с около 10%. „Има пътеки, които са предпочитани, по-доходоносни, от тях евентуално се образуват по-добри показатели за работещите. Затова младите предпочитат тези специалности, за които знаят предварително, че ще бъдат с по-добър финансов резултат. От тук идва и дефицитът на педиатри, патоанатоми, анестезиолози – хора, които по един или друг начин останаха малко необлагодетелствани от ситуацията в съвременната българска медицина“, изтъкна председателят на Здравната комисия.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА ВДИГНЕМ ЦЕНИТЕ НА НЯКОИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ
“Не може да очакваме нещо качествено ново през следващата година. Само ще напомня, че голяма част от тези допълнителни средства – около 160 млн. лева, ще отидат да заплатим дейности, извършени от чужди болници, които са лекували български граждани. Тази голяма сума ни кара още по-силно да желаем повече диагнози да се лекуват в България. Да се направи всичко възможно тези пациенти да бъдат лекувани в български болници, за да не изтича такъв обем средства навън”, това каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net.
“Със 180 млн. лв. е увеличен бюджетът за цялото болнично здравеопазване в България, а със 160 млн. лв. плащаме дейностите в Европа. Не мисля, че бихме могли да се надяваме на коренни промени в здравеопазването през 2019 г., а по-скоро ще компенсираме увеличени цени. Все пак ще се опитаме да вдигнем цените на някои клинични пътеки, защото твърде ниско са заплатени педиатричните, АГ, неврологични консервативни пътеки”, изтъква още лидерът на лекарите.

Председателят на Български пациентски форум Иван Димитров: ЛЕКАРИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИЗПИСВАТ НАЙ-ЕВТИНИТЕ ЛЕКАРСТВА
В проектобюджета на НЗОК за 2019 г. се въвежда принципът лекарите за изписват най-евтиното лекарство, заплащано от Касата за всяко едно заболяване. Това ще принуди пациентите да доплащат за скъпоструващи терапии или въобще да не се лекуват, заяви Иван Димитров, председател на Федерация “Български пациентски форум”, информира БНР.
“Ще се наложи на пациенти с псориазис, които са до 80 килограма да доплащат примерно около 15 000 лева. Ако са над 80 килограма, ще доплащат 20 000 лева на година. Ние сме най-бедни в ЕС и дори 5000 лева доплащане означава, че ще има български граждани, които няма да се лекуват. Това ще ги обрече на тежки увреждания”, изтъкна още Димитров.
Според председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов промяната се въвежда, с цел да се обвържат резултатите от лечението с вложените ресурси в него:
“Здравната каса няма как да изписва най-евтиното лекарство, Здравната каса може да въведе някакъв праг на разходите за дадено заболяване, защото тя е плащащата институция. Но лекарите при всички положения ще имат правото на избор от наличните в позитивния лекарствен списък и в националните фармако-терапевтични ръководства. Тук по-скоро, според мен, се касае за това да се проследява ефектът на терапията и да бъдат обвързани резултатите от лечението на пациентите с вложените ресурси”.

НЗОК СЕ РАЗБРА С АВСТРИЯ ЗА ПЛАЩАНЕТО НА ДЪЛГОВЕТЕ КЪМ ЗДРАВНИТЕ ФОНДОВЕ В СТРАНАТА
В рамките на три години Националната здравноосигурителна каса ще изплати дълговете си към чуждите здравни фондове. Това са съобщили представителите на НЗОК на среща с представители на Австрия, която се е състояла на 24 октомври 2018 г., информира Zdrave.net. По време на срещата са разисквани параметрите за 2019 г. на Плана за разплащане на исковете за лечение на български граждани в австрийски лечебни заведения съгласно европейските регламенти. По австрийските искове е постигнато споразумение, според което към края на следващата година просрочени ще останат само искове, които са получени през първото полугодие на 2018 г.
Тригодишната средносрочна бюджетна рамка предвижда НЗОК да получава по 160 млн. лв. до 2021 г. включително, като в бюджета на фонда за 2019 г. сумата вече фигурира. След изтичането на тригодишния период се планира плащанията да се извършват ритмично в рамките на европейските регламенти, информираха от пресцентъра на НЗОК.

ВИРТУАЛНА ЛАПАРОСКОПСКА ОПЕРАЦИОННА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Една от новите придобивки на Медицинския симулационен тренировъчен център на Медицински университет – Пловдив е Виртуалната операционна за LAP Mentor VR, информира Zdrave.net.
Използването на удивителната Виртуална операционна зала, която се нарежда сред най-авангардните технологии на нашето съвремие, определя новата концепция за лапароскопско обучение. Обучаващият се носи шлем за виртуална реалност и е напълно потопен в работна среда, включваща виртуален екип, пациент и оборудване.
Това осигурява усещане за истинска работна среда и дава възможност на студентите да се учат как да се справят със стресиращата, а понякога и разсейваща атмосфера в операционната зала. Предстои да стартират първите курсове, които ще бъдат водени от
обучени хирурзи.

ВМА ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПСОРИАЗИС
Във връзка със Световния ден за борба с псориазиса – 29 октомври, медицински специалисти от Военномедицинска академия организират безплатни профилактични прегледи, съобщиха от лечебното заведение.
Консултациите ще се проведат от 29 до 31 октомври 2018 г. от 10:00 до 13:00 часа в кабинет 218, който се намира в поликлиниката на ВМА. Прегледите ще стават след
предварително записване на тел. 02/92 26 181 и 02/92 25 002.
В рамките на кампанията пациентите ще имат възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение на заболяването, прилагани в клиниката, която е национален център за борба с псориазиса.