НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.09.2018)

ФАРМАЦЕВТИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК
Във връзка със Световния ден на фармацевтите, който се отбелязва на 25 сетпември, Регионална фармацевтична колегия София-столична изразява надежда електронните рецепти и електронното здравеопазване, за които се говори повече от десетилетие и отдавна се използват в много други страни – най-сетне да станат реалност, информира Redmedia.bg. Е-рецептите ще бъдат в полза и улеснение на пациентите, ще намалят възможните грешки на лекари и фармацевти и ще спрат неправомерното използване на здравната каса. РФК София-столична отбелязва Световния ден и като изпраща до всички столични магистър-фармацевти и до всички други регионални колегии в страната плакати, с които да се подчертае значимостта на професията на фармацевта. В плакатите се изтъква, че магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и че фармацевтите се грижат най-подходящото лекарство да достигне до точния пациент в правилната доза.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ОПРОСТИ ИЗДАВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ
Да бъде облекчен редът за предписване на лекарства по протокол, като се преустанови практиката в тези случаи личните лекари да издават рецепта на пациентите. Това е едно от предложенията, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) за промени в Наредба № 4 от 2009 г. на здравното министерство за реда на предписване и отпускане на скъпоструващи лекарствени продукти, информира Redmedia.bg.
Според сдружението не е необходимо пациенти и лични лекари да губят допълнително време след като на практика протоколите, издадени от специализирани клиники и комисии съдържат всички данни, необходими за отчетността, а рецептите само ги дублират. Това е така, защото при действащата в момента нормативна уредба след като получи протокола си и го завери в РЗОК, пациентът е длъжен до отиде с него при общопрактикуващия лекар, който му издава рецепта със същото съдържание.
Личните лекари и пациентите ще бъдат сериозно улеснени, ако бъде променен и редът на изписване на лекарства при хронични заболявания. НСОПЛБ предлага срокът на издаване на рецептите в този случай да бъде удължен на 6 месеца. От сдружението са на мнение, че след като диспансеризираните болни имат право на два прегледа при специалист годишно – през 6 месеца, то е напълно логично и оправдано лекарствата за домашно лечение също да се изписват за шестмесечен срок. Друго предложение на джипитата е да бъде удължен срокът на валидност на зелените рецепти на 30 дни, който в момента е 7 дни.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ВЪПРЕКИ НАПРЕДЪКА, ВСЕ ОЩЕ НЯМАМЕ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА АНТИБИОТИЧНА РЕЗИСТЕНТНОСТ
През последните 15 години страната ни е постигнала немалко по отношение на борбата с антибиотичната резистентност. Това стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
„Първо, самият факт, че рязко намалява самолечението с антибиотици, второ, контролът на изписването на антибиотиците се подобри значително. И ако в момента в нашата страна правим някакви грешки по антибиотичната употреба, това не е в извънболничната помощ. Общопрактикуващите лекари и особено педиатрите се научиха да разчитат на микробиологичните изследвания и да преценяват клиниката на пациентите, така че при вирусни инфекции да избягват или отлагат даването на антибиотик“, коментира той пред БНР.
България обаче е от малкото страни в ЕС, които нямат национална програма в тази посока. Такава е била изготвена и предложена от НЦЗПБ през 2016 г., но впоследствие не е подкрепена от Министерството на здравеопазването, стана ясно от думите на проф. Кантарджиев, според когото приемането на подобна програма е изключително важно, информира Zdrave.net.

БАЛНЕОЛОЗИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪВЕДАТ ВАУЧЕРИ ЗА ЗДРАВЕ
Ваучерите за здраве са един много добър подход за превенция и е редно да помислим сериозно за въвеждането им и у нас. Това заяви пред Redmedia.bg Сийка Кацарова, председател на Българския съюз за балнеология и СПА. Темата ще бъде един от основните фокуси в програмата на Петия годишен конгрес на БСБСПА, който се открива утре в гр. Гоце Делчев.
По думите на Кацарова моделът от дълги години се прилага успешно в Унгария, там той носи наименованието „Кафетерия“ и обхваща както публичната администрация, така и частния бизнес.
“В годишен план там един служител на държавната администрация получава ваучер на стойност 800 евро, който той може да ползва за своето здраве – било то за здравословна храна, за рехабилитация или за друг тип превенция, която е включена в тяхната холидей карта. В частния сектор стойността на ваучер в годишен план е 1 500 евро”, обясни Сийка Кацарова.
Идеята е ваучерите за здравна превенция да бъдат въведени на базата на ваучерите за храна, с които в момента много фирми поощряват своите служители, като в същото време ползват данъчни облекчения.
“За да бъдат въведени ваучерите за здравна превенция е необходимо изменението на Наредба 7 на Министерство на финансите, като към ваучерите за храна се добави и здравна превенция”, уточни Кацарова.
По нейните думи, ако тази промяна стане факт, здравните ваучери ще се използват от служителите в дадена фирма за възстановяващи здравето почивки, които ще могат да се осъществяват само в обекти, сертифицирани от държавата в лицето на Министерството на туризма.

УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” НАБИРА СРЕДСТВА ЗА МОДЕРЕН РЕНТГЕНОВ АПАРАТ ЗА ДЕЦА
Над 1500 деца годишно минават през спешната детска травматология на УМБАЛСМ „Пирогов“. В клиниката се приемат средно по 150 пациенти месечно, а операциите са между 3 до 5 на ден. Това обясни в ефира на Нова телевизия д-р Николай Цуцумански, началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в Спешната болница. Той подчерта, че клиниката е обновена, но е необходимо да се закупи нов рентгенов апарат с по-висока резолюция, тъй като детските кости са много фини и не всички детайли се виждат с обикновена апаратура.
„Искаме да закупим нов, модерен рентгенов апарат, който е с минимално облъчване на пациентите. С ДДС неговата цена е около 150 000 лева“, уточни изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.
Ако желаете да помогнете, можете да го направите по банков път.
Дарителска сметка:
Централна кооперативна банка
BG08 CECB 9790 1045 1599 07