НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.06.2018)

УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” ОБЯВИ СТИПЕНДИАТСКА ПРОГРАМА ЗА СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ “МЕДИЦИНСКА СЕСТРА”

За втора поредна година УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив обяви старта за кандидатстване за Стипендиантска програма за студенти от II и III курс в специалност „Медицинска сестра“. През новата учебна 2018/2019 година болницата ще отпусне 10 стипендии за студенти след завършен II курс и 10 стипендии за студенти след завършен III курс на обучение по специалност „Медицинска сестра“, ОКС „Бакалавър“, информира Zdrave.net.

Определената парична сума е в размер от 150 до 200 лв. месечно за срок от една или две години, в зависимост от условията, на които отговарят студентите. Завършилите II курс с успех не по-нисък от „Много добър“ (над 4,50) ще получават по 150 лв. месечно в продължение на 24 месеца. За същия период студентите с успех „Отличен“, но над 5,50, ще получават 170 лв. на месец. Тези, които са завършили III курс с успех не по-нисък от „Много добър“, отново над 4,50, ще имат стипендия в размер на 180 лв. месечно за срок от 12 месеца. Най-високата стипендия – 200 лв. месечно в продължение на 12 месеца, ще получават одобрените кандидати след завършен III курс с успех по-висок от „Отличен – 5,50“.

С всички стипендианти УМБАЛ „Свети Георги“ ще сключи договори за постъпване на работа на трудов договор в болницата. Срокът на договорите е различен в зависимост от продължителността на получаване на стипендията. За тези, които са получавали стипендия 24 месеца, трудовият договор е 5-годишен, а за тези, които са вземали стипендия 12 месеца – 3-годишен.

 

Премиерът Бойко Борисов: ЧАКАМ ДА МИ ДАДАТ РЕШЕНИЕ ЗА МАЙКИТЕ

„Чакам да ми дадат решение за майките на деца с увреждания, които протестират. Нека стане готова сметката, още се карат кой на кого и как”, коментира премиерът Бойко Борисов, информира Clinica.bg, позовавайки се на Нова телевизия. Той обясни, е имал обещанието на социалния министър Бисер Петков и на вицепремиера Валери Симеонов, че работят по въпроса.

От днес Враца се присъедини към националния протест на хора с увреждания

под мотото “Системата ни убива”,  съобщи Дарик. В града, срещу сградата на общинската администрация, бе направен палатков лагер. С черни тениски и черни балони протестиращите бяха единодушни, че ще останат там докато не бъде приет Законът за личната помощ. Към националния протест се присъединиха и недоволни в Хасково.

 

УВЕЛИЧАВАТ СЕ БОЛНИТЕ ОТ СИФИЛИС В ПЛОВДИВ

От началото на годината в центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив са открити 40 болни, в това число деца и бременни. Според лекарите реално заболеваемостта от сифилис е много по-голяма, тъй като липсват сериозни мерки за диагностициране на нови случаи, информира Българската национална телевизия

“Някога при всяко постъпване на работа беше задължително да се изследва пациентът за сифилис. Това отпадна. В много лечебни заведения не изследват болните при постъпването им. Скринингът е значително занижен, а заболеваемостта е доста висока. Ако не се лекува навреме, започва да уврежда сърцето, нервната система. За щастие все още няма чак толкова напреднали случаи на сифилис, но ако продължават така нещата, и такива пациенти ще се появят, както и ще зачести сифилисът сред новородените”, коментира управителят на Кожно-венерическия център в Пловдив д-р Боян Костов.

Заради липсата на пеницилинови препарати е затруднено и лечението на болните. Проблемите са най-вече при бременните и децата, за които пеницилинът е основно лекарствено средство.

 

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ СЪЗДАДЕ ЕДИНЕН ПОРТАЛ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ

Европейската комисия ще създаде портал за имунизациите с доказателства за ползите ваксините. ЕК препоръчва и мерки, насочени към най-уязвимите групи от обществото, подобряване на доставките на ваксини, а също и насърчаване на изследователската дейност в сферата на ваксините, информира Zdrave.net.

Причина за тези мерки е ниското ниво на имунизациите в Европа. “Все повече европейци избягват ваксините”, заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис по време на заседанието на Съвета на здравните министри, което се проведе в Люксембург на 22 юни 2018 г. Андрюкайтис изтъкна нарастващото недоверие в имунизациите и най-вече страха от странични ефекти. “Става дума за дезинформация и увеличаване на общественото недоверие или колебливо отношение”, уточни той. Еврокомисарят подчерта, че ваксинацията е основно средство за превенция на редица болести и най-ефективното във финансово и здравословно отношение средство за предпазване на общественото здраве.

 

РЕМОНТИРАТ ТРИ ОТДЕЛЕНИЯ В БОЛНИЦАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПО ПРОГРАМАТА “КРАСИВА БЪЛГАРИЯ”

Три отделения в общинската болница “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица ще бъдат ремонтирани с финансиране от програмата “Красива България”. Обновяването на болничните стаи и санитарните възли в южното крило на лечебното заведение е за над 270 хиляди лева. Освен настилките, ще бъдат подменени дограмата и осветлението, информира Българското национално радио.

През последните няколко години МБАЛ – Горна Оряховица започна модернизация на медицинската база и апаратурата със средствата идват от общината и по проекти. За 7 години са инвестирани над 1 млн. лева. Последната голяма инвестиция от тази година е за 420 хиляди лева за модерен компютърен томограф. Апаратурата ще се изплаща от общината за период от 4 години.

 

ПОРЪЧКАТА ЗА НОВИ ЛИНЕЙКИ ПАК Е В ЗАСТОЙ

Обществената поръчка за нови линейки отново влиза в застой. Причината този път е жалба до Върховния административен съд (ВАС). Тя оспорва решението на Комисията за защита на конкуренцията да отхвърли исканията на частна фирма да спре търга за закупуване на 400 нови линейки, информира Clinica.bg.

Здравният сайт припомня, че поради липса на основателни мотиви КЗК не уважи претенциите на дружеството “Вайнман Технолоджи” да възпрепятства търга. Той все пак беше временно спрян до произнасяне на комисията. Решението на КЗК е от 14 юни, след което се очакваше поръчката да бъде възобновена. Осем дни по-късно, на 22 юни, обаче фирмата подава жалба във ВАС насочена срещу решението на КЗК. По този начин отново се възпрепятства възобновяването на поръчката за закупуване на 400 броя линейки до произнасянето на ВАС най-късно до средата на месец юли 2018 г.

 

1500 ДУШИ У НАС ГОДИШНО ЗАБОЛЯВАТ ОТ РАК НА КРЪВТА

Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на онкохематологични заболявания – различни видове рак на кръвта. Това съобщи на семинар за журналисти проф. д-р Маргарита Генова – председател на Българското медицинско сдружение по хематалогия (БМСХ) и ръководител на Лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ), информира Redmedia.bg. По думите на проф. Генова днес злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 в цял свят по честота както при мъжете, така и при жените. Тази многобройна и хетерогенна група злокачествени заболявания засяга хора от всички възрасти, а заболеваемостта нараства с увеличаването на възрастта, обясни специалистката.

 

Д-Р ЙОРДАНКА ПЕНКОВА ПОЕМА ВРЕМЕННО УПРАВЛЕНИЕТО НА НЗОК

На свое заседание днес, 25 юни 2018 г., Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса възложи на подуправителя на НЗОК – д-р Йорданка Пенкова, временно да изпълнява длъжността управител на институцията до приемане на решение на Народното събрание за избор на нов управител на НЗОК.

 

МЗ ОБЯВИ КОНКУРСИ ЗА ДИРЕКТОРИ В ОЩЕ ДВЕ БОЛНИЦИ

Министерството на здравеопазването търси нови директори за още две лечебни заведения по физикална терапия и рехабилитация, информира Clinica.bg. След като в края на миналата седмица обяви конкурс за ръководител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатрични заболявания „Света Петка Българска” във Велинград, такива последваха за “Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация” в София и “Специализираната болница по рехабилитация – Бургаски минерални бани” в морския град.