НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.05.2018)

БОЛНИЧНИТЕ НА ХАРТИЯ В НОИ ОСТАВАТ В ИСТОРИЯТА

Работодателите вече подават информацията за болничните почти изцяло по електронен път, информира Zdrave.net като се позовава на Националния осигурителен институт.

Близо 90% от приетите през 2017 г. в териториалните поделения на института основни документи за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО) от осигурителите и самоосигуряващите се лица са подадени по електронен път. Това показва справка от Интегрираната система за електронен обмен на документи и данни, която се администрира от осигурителната институция, поясняват от НОИ. Тази система съдържа работодателската част от документацията, която се подава към НОИ след издаването на болничните листове или след подаване на заявления за майчинство, и на базата на която се преценява правото на парично обезщетение.

Електронизацията на подаването на работодателската част на документацията е вторият етап от дигитализацията на процеса по изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО. Тя е внедрена в средата на 2015 г. и функционира от началото на 2016 г.

 

БОЛНИЦИ СИГНАЛИЗИРАТ ЗА НИСКИ БЮДЖЕТИ
Националната здравноосигурителна касаотново превежда по-малко пари на лечебните заведения и така създава предпоставки за нови изблици на недоволство сред медицинското съсловие. За това алармира председателят на Българския лекарски съюз в писмо до управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, информира Clinica.bg.

Д-р Грозев изтъква, че до Управителния съвет на БЛС са били отправени редица сигнали от изпълнители на болнична медицинска помощ, предимно общински болници, че за дейността им през април 2018 г. са им разпределени занижени и недостатъчни месечни стойности.
“Считаме, че с действията си НЗОК отново създава условия за проява на недоволство от изпълнителите, въпреки постигнатите договорености в рамковия договор”, се казва в писмото на БЛС и се уточнява, че са увеличени цените на някои клинични пътеки и дейности, което би трябвало да доведе до увеличаване на болничните бюджети, а не обратното. От съсловната организация настояват за преразглеждане и увеличаване на определените от НС на НЗОК месечни стойности на лечебните заведения в болничната помощ.

 

120 000 СА НЕОБХОДИМИ ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В МБАЛ ПОМОРИЕ

Близо 120 000 лева са необходими, за да може да се изплатят заплатите за януари и февруари на работещите 100 лекари и медицински сестри в МБАЛ – Поморие. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Женя Караилиева, информира Zdrave.net, позовавайки се на Dariknews.

По думите й заплатите за март са платени.

„Не мога да оправдая очакванията на общината да задържим болницата, медицинският персонал напуска”, алармира д-р Караилиева. Тя припомни, че миналата година в болницата е било закрито педиатричното отделение, а сега има пряка опасност от закриване на неврологичното отделение поради липса на медицински сестри.

Караилиева посочи, че лечебното заведение има надлимитна дейност, която не е платена от Здравната каса и е в размер на близо 90 хиляди лева.

НСОПЛБ алармира:
НУЖНИ СА ОБЛЕКЧЕНИЯ зА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ,
КОИТО РАБОТЯТ В ГРУПОВИ ПРАКТИКИ
За облекчения в работата на личните лекари, които желаят да създадат или да работят в групови практики, настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, заместник-здравния министър Жени Начева и председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев,  информира Zdrave.net.

От там посочват, че в централния офис на НСОПЛБ са постъпили множество сигнали от цялата страна за възникнали сериозни проблеми в груповите практики за първичната извънболнична помощ, свързани с усложнения в обработката на получената от здравната каса информация. Тя касае одобрени и отхвърлени прегледи, актуална пациентска листа, одобрени/отхвърлени лица, за които трябва да се изплати разлика в потребителска такса и точни данни, въз основа на които да се разпределят средствата между участниците в груповите практики.

ДАРИХА “ЧУВАЛЧЕТА С КАУЗА” ЗА БЕБЕТАТА В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ”

Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на новородените деца в Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, информира Zdrave.net. Те са подарък като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето. Чрез нея ще се информират родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън с цел минимализиране на риска от Синдрома на внезапната детска смърт. Инициатор на кампанията е Angel Baby – българска компания производител на бебешки дрешки и спални чувалчета.

Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 според данни на Евростат), като най-застрашени са децата между 4-6 месеца.