НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.04.2019)

ИЗДИРЕНИ СА НАД 7000 ДЕЦА БЕЗ ВАКСИНА СРЕЩУ МОРБИЛИ

Над 7000 деца без ваксина срещу морбили са издирени и имунизирани. Акцията за извънредна ваксинация започна малко след като шарката плъзна у нас през февруари тази година. Оттогава случаите вече са около 500. Тревожно е, че заболеваемостта се увеличава в София-град и София-област, информира Сlinica. bg.
Единични случаи на морбили има в няколко области, като в някои от тях става дума за вносни вируси. Така например в Бургас заразата е дошла от Украйна, а във Велико Търново – от Румъния. При около 7% от децата липсва първата имунизация за морбили, която се прави на 13 месеца, а при 13% липсва втората имунизация, която се извършва, когато детето е на 12 години. У нас обаче са засегнати не само деца, но и възрастни. Затова страната ни е в процес на преговори за внос на около 200 допълнителни ваксини срещу морбили.

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА СЕ СРЕЩНА С ЧУЖДЕСТРАННИ СТУДЕНТИ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
Две постановления на Министерството на образованието трябва да бъдат променени, за да се подобрят условията, по които българските младежи от историческите ни диаспори, кандидатстват за висше образование у нас. Това стана ясно по време на срещата на чуждестранните студенти от български произход в МУ-София с вицепрезидента Илияна Йотова, съобщиха от пресцентъра на Президенството. Срещата беше част от поредицата Студентски лаборатории „Перспектива за развитие с българска диплома“, която вицепрезидентът организира със студенти от българските исторически диаспори.
Разширяване на възможностите за висше образование в България, облекчаване на процедурите по уреждане на пребиваване в страната, по-сериозна подготовка по български език, бяха сред основните въпроси, поставени по време на срещата в Медицинския университет.
„Образованието е съществена част от концепцията на президентския екип за политиката с българите зад граница“, посочи пред студентите Илияна Йотова и ги насърчи за откровен разговор, в който да изложат своите проблеми, както и да споделят за своето обучение в България. Вицепрезидентът подчерта, че целта на кампанията, която провежда е да бъдат разгледани техните виждания на големия форум, който планира в края на месец май. На него ще присъстват всички ангажирани институции, представители на ръководствата на университетите, на студентите, на работодателските организации. Целта е да бъдат чути ръководствата на университетите и студентите за условията за кандидатстване и обучение и да се промени нормативната база така, че да мотивира тези млади хора да се обучават и развиват в България. 166 са студентите, които се обучават в МУ-София по двете постановления, а общо в българските висши учебни заведения са 2000, съобщиха от учебното заведение.

НАД 31 МЛН. ЛЕВА АВАНСОВИ СУБСИДИИ ЗА БОЛНИЦИТЕ ИЗПЛАТИ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
Министерство на здравеопазването е изплатило авансови субсидии в размер на 31 618 000 лв. за дейност на лечебните заведения за болнична помощ, за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на пресцентъра на МЗ.
Субсидията е за извършена дейност в периода м. януари – м. април  2019 г. и е изплатена на лечебните заведения, подали заявления и сключили индивидуални договори за субсидиране. Общият размер на субсидията е 31 618 000 лв. за: осигуряване на спешна медицинска помощ; държавни и общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване; осигуряване на лечение на пациенти с активна туберкулоза и с неспецифични белодробни заболявания; осигуряване на амбулаторно проследяване и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН; осигуряване на лечение на пациенти с психични заболявания; осигуряване на субституиращи и поддържащи програми с метадон; осигуряване на дневна психорехабилитационна програма психични заболявания; осигуряване на дневна психорехабилитационна програма рак на млечната жлеза; осигуряване на медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК; осигуряване на отдих и лечение на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали; осигуряване на лечение на ветерани от войните.

С БЛИЗО 396 МЛН. ЛЕВА РАЗПОЛАГА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Фармацевтичните компании няма да връщат пари на НЗОК, ако през 2019 г. надвишат заплатените от Здравната каса суми спрямо сумите, платени от МЗ през 2018 г. за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени заболявания на кръвта, водещи до проблеми с кръвосъсирването. Всички разходи за тези продукти ще остават за сметка на НЗОК. Това се казва в проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №10 от 2009 г., публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
От тази година в Наредба №10 е регламентирано притежателите на разрешенията за употреба да възстановяват чрез директни плащания парите, които Касата е дала за техни продукти, в случай, че са надвишили разходите, платени през предходната година.
Тази година НЗОК е определила 396 249 542 лв. за  лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. От тях от резерва се отпускат 11 249 542 лв., а от здравноосигурителни плащания – 385 млн. лв. Условният бюджет на тримесечие е 99 062 386 лв.

СПАСЯВАТ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА
Общинският съвет във Варна отпусна 257 000 лв. на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, съобщи News.bg. С част от парите ще се погасят дълговете на здравното заведение към НАП и Енерго-Про. С останалите ще бъдат платени заплатите на персонала за ноември и декември 2018 г. Общинските съветниците решиха и че държавната субсидия, която белодробната болница предстои да получи, ще отиде целево за възнагражденията на лекарите и сестрите.
По време на заседанието бе заявено, че никой не иска лечебното заведение да бъде закрито, но е необходимо бързо решаване на проблемите, които са трупани с години. За целта беше създадена работна група, която да извърши проверка и да излезе с доклад за възможностите за оптимизиране на разходите в болницата. Лечебното заведение редовно получава допълнителна финансова помощ от общината. Въпреки това е със запорирани сметки, заради натрупани дългове, които към април са над 421 000 лева.

ЧЕТИРИ ПРОВЕРКИ В ПЕТА МБАЛ – СОФИЯ ЗАРАДИ ПАЦИЕНТ, ПОЧИНАЛ ПРИ ИЗПИСВАНЕ ОТ ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ
Четири проверки се извършват в Пета градска болница в София по случая с починалия 72-годишен мъж, съобщи БНР. Освен вътрешната проверка, която започна още снощи, обстоятелствата около инцидента проверяват и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към МЗ, дирекция „Здравеопазване“ на Столичната община и Регионалната здравна инспекция.
Публикация в социалните мрежи, че пациент на Пета градска болница е колабирал пред лечебното заведение малко след като е бил изписан и нито от болницата, нито от „Спешна помощ“ са реагирали своевременно на призивите на близките му, вследствие на което мъжът е починал, събуди общественото недоволство. Директорът на Пета градска болница в София д-р Борил Петров оцени пред БНР случая като „фрапиращ“: „Разпоредих проверка, която и днес ще продължи. Касае се за пациент на 72 години с множество заболявания. От 25-и февруари е приет в Пета градска болница и е бил лекуван в четири различни отделения. Вчера, някъде към обяд, е изписан в добро общо състояние, без оплаквания. Внезапно, след като е излязъл от болницата, му се е влошило състоянието. Досега проверката установи, че до лекаря и екипа в Спешния кабинет не е стигнала информация, че пред болницата има пациент, който се нуждае от спешна медицинска помощ“.
В близките дни се очаква да излязат резултатите от проверката.

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ ЗАМИНАВАТ ВЪВ ВИЕНА ЗА ОБУЧЕНИЕ В ОБЛАСТТА НА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
Български лекари ще бъдат обучавани в Медицинския университет във Виена за извършване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение на пациенти, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Обучението ще се извърши между 6-и и 10-и май 2019 г.
Това е първото обучение, договорено с подписаното в края на януари 2019 г. споразумение за обучение на лекари между България и Австрия по линия на Евротрансплант.
Към момента в страната ни не са извършвани белодробни трансплантации и липсват специалисти и специално обучение. Българският екип се състои от четирима специалисти от ВМА и от Университетска болница “Св. Екатерина”.
В рамките на споразумението са договорени две дългосрочни шестмесечни обучения на два български екипа, което е предпоставка за провеждане на дейности по белодробна трансплантация в България.
Договорено е също така екип трансплантолози от клиниката във Виена да окаже необходимото експертно съдействие при провеждане на първите трансплантации на бял дроб у нас. Очакванията са те да се случат през 2021 г.

ЗЕЛЕНИТЕ САЛАТИ СА ЗАМЪРСЕНИ С БАКТЕРИИ
Почти 90% от зелената салата на пазара е замърсена с бактерии, като повече от половината зеленчуци са с ешерихия коли. Това каза Богомил Николов, председател на Асоциация “Активни потребители”. Изводите са направени въз основа на изследване на 18 вида листни зеленчуци в търговските вериги, информира Clinica.bg.
Освен печено агнешко, козунаци и яйца на Великденската трапеза неизменно присъстват и зелените салати. И докато за качеството на месото и яйцата сме особено бдителни, сякаш недооценяваме каква салата си слагаме на трапезата. Изследване на Активни потребители е установило, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Организацията е провела изследване на 18 продукта. А резултатите сочат, че при 16 от тях или в 89% се откриват колиформи. Като в 61% се установяват и E.сoli.
Според директорa на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев това означава, че става дума за фекално замърсяване. Най-честата причина за което е водата, с която са поливани зеленчуците. Микробът ешерихия коли се намира навсякъде в природата, но е опасен когато попадне в стомаха на човек. Салатите могат да пренесат освен паразити, също и инфекции. Друго паразитно заболяване, от което можем да се заразим консумирайки салати е кучешката тения, припомни епидемиологът.
Всеки перест зеленчук трябва да бъде измиван лист по лист и то с течаща вода. Съветите към кухненските работници в ресторантите са, при наличие на епидемична заплаха да киснат листата на салатите във вода с разтворен калиев перменганат в нея. В никакъв случай не бива марулите и пресния лук да се държат в близост до месо и млечни произведения, поради опасност от замърсяване и получаване на салмонела.