НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.03.2019)

ОСИГУРЯВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ ЗА 6000 ДУШИ, КОИТО РАБОТЯТ В СПЕШНАТА ПОМОЩ
6000 души – лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори ще получат допълнително обучение до 31 декември 2019 г. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на пресконференция, на която беше представен проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП), информира Zdrave.net.
„С този проект вече говорим за надграждане на придобити знания, възможности и умения, които ежедневно, всички вие работещите в системата на спешната помощ, прилагат в дейността си и благодарение на които често пъти спасяват човешки животи“, каза д-р Пенков. Той подчерта, че за МЗ е изключително важно да подпомага кариерното развитие на работещите в системата, както и да съдейства за подобряването на професионалните умения.
Всички спешни медици от лечебните заведения с над 50% държавно участие в капитала и от центровете за спешна медицинска помощ вече имат нов оборудван Национален учебен център. Предстои закупуването на 30 високотехнологични медицински манекена и специализиран софтуер за обучения. Зам.-министър Пенков коментира, че обученията ще бъдат финансирани изцяло със средства на проекта и всички заети в спешната медицинска помощ ще преминат през курсове за практическа и теоретична квалификация – лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори. Предстои да бъде изградена онлайн платформа, която да позволи обучение да се води и чрез неприсъствени занятия.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ФЕЛДШЕРИ
Министър Ананиев ще проведе разговори с народните представители по отношение на искането на фелдшерите да се отделят от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и да сформират независима съсловна организация. Това обясни здравният министър по време на среща с представители на протестиращите фелдшери, които му връчиха декларацията с техните искания, информираха от пресцентъра на МЗ.
Фелдшерите настояват най-вече за промяна в Закона за съсловните организации, която да даде възможност различните направления специалисти по здравни грижи да имат отделни съсловни организации. Кирил Ананиев заяви, че безкрайно уважава труда на фелдшерите, които са ангажирани най-вече в системата на спешната помощ и в спешните отделения на лечебните заведения, и посочи, че ще търси консенсус по поставените от тях проблеми и в Министерския съвет.

ЛЕКАР ОТ КАЗАНЛЪК ОБЯВИ ТРИДНЕВНА ГЛАДНА СТАЧКА ЗАРАДИ НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Акушер-гинеколог от Казанлък обяви тридневна гладна стачка заради ниското заплащане в здравеопазването. 73-годишният доктор Захари Стойчев обясни пред БНР: “Причините за протеста са трагичното положение на здравеопазването в България. Професионалистите по здравни грижи работят почти на минимални заплати, санитарите ни работят абсолютно на минимална заплата. В момента е 560 лева. Току-що започващ работа лекар започва с 650 лева. Това е лекар, който е учил шест години!”.
“За мен здравеопазването в България достигна дъното. Не вярвам да дълбаем под това ниво, на което сме. Здравеопазване в България могат да получат предимно хората, които имат пари – дотам докарахме нещата”, каза д-р Стойчев в интервю за предаването “12+3”. Той попита къде са санкциите за хората, които не внасят здравните си осигуровки. Лекарят смята, че гладната стачка не е решение, но тя трябва да е сигнал, че има нещо “гнило” в българското здравеопазване.

МЗ ПУБЛИКУВА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ОЩЕ 5 ФАРМАКО-ТЕРАПЕВТИЧНИ РЪКОВОДСТВА
Проекти на още пет фармако-терапевтични ръководства публикува днес за обществено обсъждане на сайта си Министерството на здравеопазването. Миналата седмица министерството публикува проекти за ръководства по „Кожни и венерически заболявания“ и по „Детска клинична хематология и онкология“, информира Zdrave.net.
Ръководствата са за лечение на урологични заболявания, по нуклеарна медицина, по нефрология и диализа, по анестезиология и интензивно лечение и за лечение на алергичните болести.
Фармако-терапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с цел прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи.
Проектите съдържат терапевтични схеми и алгоритми на лечение с лекарствени продукти. Изградени са на базата на най-новите теоретични познания за биологията на патологичния процес при отделните нозологични единици, съвременните диагностични възможности и терапевтични подходи.
„Основна цел е гарантиране достъп на пациентите до съответстващи на европейските стандарти лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги. Проектът цели да осигури високо качество на дейностите в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми“, пише в мотивите към проекти по Фармако-терапевтичните ръководства.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ Е ОБЖАЛВАЛ 9000 БОЛНИЧНИ ЛИСТА ПРЕЗ 2018 Г.
Националният осигурителен институт е обжалвал през миналата година 9000 болнични листа. Фалшиви са се оказали две хиляди от тях, обяви пред БНР управителят на НОИ Ивайло Иванов.
Над 200 са подадените сигнали от НОИ до правоохранителните органи през последните години, предимно свързани със съмнения за измами в ТЕЛК системата. Управителят на Института Ивайло Иванов обясни, че от предоставените 400 досиета, прокуратурата е установила за 200, че са с фалшиви диагнози.
Статистиката до момента сочи, че 20% повече са и болничните листове за първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. Има вероятност завишението да е заради тежката грипна епидемия, но според Иванов има необходимост от дебати в обществото за промени, свързани с изплащането на болничните. Той цитира опита на други европейски държави: “Първите три дни да не ги изплаща нито работодателят, нито осигурителят. Не казвам, че това е най-правилната методика, казвам, че трябва всички да участваме в този процес за ограничаване на тези болнични листове”.

ЗАБАВЯ СЕ ИЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАРТА
Издаването на Европейска здравноосигурителна карта ще се забави. Причините са технически и не зависят от НЗОК, информира Clinica.bg като се позовава на съобщение на осигурителната институция.
От Здравната каса уточниха, че заявленията за издаване на ЕЗОК не могат да се верифицират и процесът ще се затрудни. От там не дадоха обаче подробности точно какъв е проблемът.
От НЗОК поясняват само, че е създадена организация районните здравноосигурителни каси да обработват заявленията при пълен работен капацитет, за да се преодолее закъснението. При необходимост гражданите могат да се обърнат към РЗОК за издаване на удостоверение, временно заместващо ЕЗОК, което важи за срок от 2 месеца.
Верификацията на европейската здравноосигурителна карта се прави от НОИ. Институцията проверява дали данните са достоверни. Европейската здравна карта е документ, чрез който български граждани, ако са си плащали редовно здравните вноски у нас, могат да се лекуват в чужбина.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ЖЕНИ С МИОМА СТАРТИРА УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ
Безплатни прегледи на жени с миома започва УМБАЛ “Свети Геогри” в Пловдив. Скринингът стартира днес, 25 март и ще продължи до 10 май, информира Clinica.bg.
В рамките на кампанията жените ще бъдат консултирани и информирани за съвременните методи за лечение, възможностите за контрол на заболяването и подобряване на качеството на живот. Прегледите ще се извършват всяка сряда и петък от 12:00 до 13:00 ч. в Клиниката по акушерство и гинекология след предварително записан час на тел. 032/602 827.
Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. Характерни симптоми са обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране, безплодие.

БЕБЕТА, ЗАЧЕНАТИ ИНВИТРО, ПОЛУЧИХА ЮБИЛЕЙНИ МОНЕТИ С ЛИКА НА БОГОРОДИЦА
На Благовещение бебета получиха от кмета на Хасково Добри Беливанов юбилейни монети с лика на Света Богородица, надписани с имената им. Децата са родени след инвитро процедури, подпомогнати от общината.
През 2017 и 2018 година са финансирани 56 семейства с репродоктивни проблеми. Родени са 11 бебета, очакват се още шест, информира БНР.
Майки и бебета, заченати инвитро, гостуваха на кмета Добри Беливанов, който каза: “На този ден Света Богородица е получила благата вест, че ще роди Спасителя. Щастливи сте, че имате деца. Тази година са отделени 100 хиляди лева”.

Специалисти алармират: ХОРАТА СЪС СЛУХОВИ ПРОБЛЕМИ НЕ ТЪРСЯТ НАВРЕМЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Голяма част от хората със слухови проблеми у нас не търсят навреме медицинска помощ. “Една от причините е недостатъчната информация. Масово при нас идват хора, които смятат, че центърът за имплатнация е един. Или, че имплантът ще ги доведе до масова асоциализация “, обясни проф. д-р Венцислав Цветков от Военномедицинска академия. Той допълни: “Ранната диагностика на загубата на слух помага за по-ефективното лечение при децата, а кохлеарната имплантация при по-възрастните помага за интерграцията на тези хора и връщането им на трудовия пазар.”
Според данни на Световната здравна организация над 400 милиона души по света са засегнати дългосрочно от някакво слухово увреждане. В България хората с този проблем са около 400 хиляди души, от тях 40 000 са деца.