НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.02.2019)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КАЧИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПРОЕКТОНАРЕДБА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ И ДРУГИ УСЛУГИ, ИЗВЪН ОБХВАТА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ
Държавата ще плаща на децата медицинските изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба, диетични храни за специални медицински цели и лекарствени продукти, които не са включени в Позитивния лекарствен списък, но ще е нужно предварително одобрение. Това става ясно от проекта на Наредба за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, публикуван за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
С проекта се предлага услугите както за възрастни, така и за деца, за които ще се заплаща по реда на наредбата, да обхващат трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в лечебни заведения в чужбина, в случаите, когато не се извършва или не може да се извърши своевременно в България.
За децата услугите, които се предлага да бъдат заплащани, обхващат и възможности за лечение в чужбина с диагностични и лечебни процедури, за които няма условия за своевременното им извършване у нас.
В проекта на наредба е предвидено в обхвата на медицинските дейности за деца да бъде включено и заплащането на услуги, подпомагащи лечението им в страната. В тези дейности е включено лечението на редки заболявания, заплащане на медицински изделия, високоспециализирани уреди/ апарати за индивидуална употреба, диетични храни за специални медицински цели и лекарствени продукти.
Немедицинските услуги, които ще бъдат заплащани от държавата са заплащане за детето и един негов придружител на транспорт, престой и устен превод при необходимост. Предвижда се възможност за заплащане за транспорт и престой и на лекар-придружител при доказана медицинска необходимост. Предвидена е и възможност за финансиране на участието на чуждестранни медицински специалисти в диагностични и лечебни процедури и трансплантации в България.

Проф. д-р Йовчо Йовчев: КРИТЕРИИТЕ ЗА УНИВЕРСИТЕТСКИ БОЛНИЦИ СА НАПЪЛНО ИЗПЪЛНИМИ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
„В период на обществено обсъждане до 20-ти март е проект на постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за критериите за определяне на университетски болници. Тези критерии са напълно изпълними за държавните лечебни заведения, които са със статут университетски болници. Така изписани, правилата ще дадат възможност тези болници не само да бъдат база за обучение на студенти, но и за специализации и повишаване на квалификацията на лекарите, каквото е и намерението на БЛС да разшири обхвата на специализациите в чужбина“. Това коментира проф. д-р Йовчо Йовчев, член на УС на Асоциацията на университетските болници и директор на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” – Стара Загора, информира Zdrave.net. като се позова на интервю със специалиста в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР.
Той допълни, че университетските болници, така или иначе, са средища за развитие на наука. Оборудвани са с апаратура. Тя налага назначаването на кадри, които трябва да се обучат и да продължат да специализират и да работят.
„Нямам притеснения за държавните университетски болници по отношение на критериите, които са заложени за броя на специализантите, колко специалиста трябва да работят в клиниките, колко хабилитирани лица и т.н.“, каза проф. Йовчев.
Той уточни, че в Асоциацията на университетските болници има 29 лечебни заведения, а общо в страната с такъв статут са около 40.
Проф. Йовчев прогнозира, че няма да покрият критериите болници, които са добили статута на университетски, но не разполагат с клиники и необходимия брой хабилитирани лица и специализанти. Ползите за конкретна болница със статут университетска са, че се дава възможност да се обучават студенти. Но броят на студентите се контролира от МОН.
„Аз не съм запознат със случай, в който държавна болница да не разполага със съответния кадрови потенциал и обезпеченост с апаратура за обучение на студенти по медицина или по здравни грижи“, обобщи проф. Йовчев.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ЕПИДЕМИЯ ОТ МОРБИЛИ
„Мисля, че няма да допуснем епидемия от морбили“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
39 са случаите на морбили у нас. 24 от тях са доказани лабораторно. Последните два случая са на 2-годишно дете от Ихтиман и момче на 16 години от столичния квартал „Надежда“, съобщи проф. Кантарджиев.
“Министър Ананиев деблокира оперативния резерв на МЗ, всяко РЗИ също има резерв от ваксини. Ако трябва да се прави масова реимунизация на децата, моето мнение е, че младежите на 16, 17, 18 години може да бъдат малко отложени. Но тези, които са до 8-годишна възраст и не са ваксинирани веднъж, трябва да бъдат ваксинирани. Това, ако се направи, няма да имаме епидемично разпространение. Ваксините, с които разполагаме в момента, ще стигнат. Проблем с ваксини няма. В момента проблем е издирването на неваксинирани. Няма случай на човек да се разболее от морбили, ако е получил и двете дози ваксина“, допълни проф. Кантарджиев.
Той допълни, че в момента майките от ромското население активно търсят възможност да ваксинират децата си, които по различни причини не са били ваксинирани. Това според него е добър знак, че няма да се допусне развитие на епидемия от морбили у нас. Над 80% от заболелите са от ромски произход.
Първите случаи на заразяване са се получили при гостуване на хора от чужбина у нас или при пътуване зад граница на родители с деца под 13-месечна възраст.
Съседните ни държави също са засегнати сериозно от морбили. Има 5500 случая в Сърбия, 2500 – в Гърция, 1500 – в Румъния.

ДО 30 МЛН. ЛЕВА ЩЕ БЪДАТ НАМАЛЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА НЗОК КЪМ ЧУЖДИ ЗДРАВНИ КАСИ ДО КРАЯ НА 2019 Г.
“До 30 млн. лв. ще бъдат намалени просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни каси до края на годината.” Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в писмен отговор на питане на народния представител от БСП д-р Валентина Найденова, информира Zdrave.net.
“Общо неразплатените задължения към чужди каси към момента са 285 822 000 лв. от които 135 289 000 лв. са суми по искове, постъпили преди повече от 18 месеца.
Постигнати са договорености за поетапно погасяване на задълженията, а на база направените плащания за 2018 г. няма постъпили възражения от нито една европейска държава”, пише още в отговора на министъра.
За 2019 г. одобрените по Закона за бюджета на НЗОК плащания са в размер на 160 431 000 лв. Предвижда се от 2020 г. НЗОК да изплаща в срок извършените в чужбина медицинска помощ на български граждани.