НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.01.2019)

Медицински сестри от МБАЛ “Св. Наум” – Пловдив: ЗАПЛАЩАНЕТО НИ Е УНИЗИТЕЛНО ЗА ХОРА С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

„Не се издържа, защото заплатите ни са никакви. Това е толкова унизително. Искат от нас да работим, а в същото време ние не получаваме това, което заслужаваме. Това е унизително за хора с висше образование.“
„От 1 януари минималната работна заплата стана 560 лв., нашата сега с увеличението става 600 лв. Хората смятат, че за този висококвалифициран труд, който полагаме, това са малко пари. Но управата на болницата казва – това са възможностите. Ние сме търговско дружество, разполагаме с парите, които печелим.“
„Този труд е неоценен от нашите ръководители на всички нива. Това не е само в Пловдив. Положението е бедствено в цялата страна.“
„Моята заплата – за последния месец съм взела чисто 580 лв. Имам 22 години стаж и съм старша сестра.“
Така протестиращи медицински сестри от МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив обясниха пред БНР причините за недоволството си. Протестът им се проведе днес от 12:00 часа пред лечебното заведение, информира Zdrave.net.
Над 30 медицински сестри от болницата са подали предизвестия за  напускане, лекари също подават молби за напускане.
„В момента работя с девет сестри по-малко, напуснали през тези две години поради ниското заплащане, в същото време не е назначена нито една нова медицинска сестра“, изтъкна д-р Цветан Деведжиев, завеждащ Отделението по кардиология в лечебното заведение.
От ръководството на болницата заявиха, че не могат да осигурят увеличението поради наложените лимити от ВЗОК и лошото финансово състояние на здравното заведение, информира БНР. Протестиращите искат община Пловдив да им съдейства за преговори със здравната институция и за предоговаряне на лимитите. Те бяха приети от секретаря на община Пловдив Ангелина Топчиева, която ги увери, че в понеделник на тристранен съвет ще бъдат обсъдени проблемите на болницата  и ще се търси решение. По думите ѝ обаче, Община Пловдив не може да осигури средства за заплатите на персонала и припомни, че през последните години на болницата от бюджета са отпуснати над 5 милиона лева.

СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗАПОЧНАХА МАСОВО ДА ПОДАВАТ ОСТАВКИ
Медиците от Спешната помощ в Горна Оряховица започнаха масово да подават оставките си в знак на протест срещу увеличаващата се агресия срещу здравните работници, съобщи БНР. След няколкочасово събрание на екипа с областното ръководство на “Спешна помощ” решение за повишаване на сигурността не беше постигнато и за няколко минути бяха депозирани 10 заявления за напускане. От работа си тръгват 20% от екипа. След февруари няма яснота как ще се оказва спешната медицинска помощ за 80 хиляди жители.
Поводът за масовите оставки стана последното нападение от началото на тази седмица, когато млада жена разби с мобилния си телефон устата на фелдшера Наталия Армянова по време на нощно дежурство. Тогава спешните медици от Горна Оряховица заявиха, че масово ще напуснат работа, ако не се намери начин за гарантиране на сигурността им.
След 19 години в системата от работа си тръгва фелдшерът Стела Маркова:
“Не се чувствам защитена, идвам със страх на работа. Особено нощно време не зная какво ме чака и какво ще се случи и дали ще се върна”.
Оставката си депозира и старшият медицински фелдшер Иван Шишков с настояване за ефективни наказания за нападателите над здравни работници:
“Ще видим какви мерки ще се вземат от министерство, от Народно събрание, от прокуратура и тогава окончателно ще решаваме нашата съдба за този филиал. Жалко, че оставяме такова голямо население без медицинско обслужване заради такива случаи, които напоследък много зачестиха”.
Очертава се сериозна криза, защото 80 000 жители на Горна Оряховица, Лясковец и част от община Стражица ще останат без спешна помощ, коментира областният директор д-р Валентина Хаджирадева: “Февруари месец ще бъде критично и проблемно, ако не размислят колегите, както ги помолих. Ще направя втори доклад до Министерството на здравеопазването, ще направим усилия тук да променим начина на охрана. Те не са крепостни селяни и когато пожелаят да напуснат, аз освен да ги убеждавам, не мога насила да ги задържа”.
Няма нито един кандидат, който да заеме мястото на напускащите спешни медици.

Здравният министър Кирил Ананиев: ВНЕСЛИ СМЕ 40 000 ВАКСИНИ СРЕЩУ ГРИП ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ
“Тази година са внесени повече ваксини, отколкото миналата. Дори през последните няколко дни са внесени нови 40 000 ваксини, с което са осигурени потребностите на населението. Друг е въпросът доколко има търсене и дали населението ги иска.” Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос на доц. Георги Йорданов от БСП, информира Zdrave.net.
„Вече приехме национална програма, с която от следващата година да бъдат ваксинирани възрастните хора, защото последствията от грипа са най-тежки при тях“, припомни министър Ананиев. „Предприели сме всякакви мерки, за да не се разпространява грипът, включително ограничаване на плановия прием на пациенти в болниците и посещенията в женските консултации, освен когато е крайно необходимо“, допълни още той.
Министър Ананиев подчерта, че лечебните заведения разполагат с гъвкави бюджети в рамките на всяко тримесечие и няма да има проблем с хоспитализациите вследствие на грипа.

ИМАМЕ СПОРАЗУМЕНИЕ С ВИЕНА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ВЪВ ВИЕНА
Подписано е споразумение между МЗ и болницата във Виена за обучение на български специалисти за белодробни трансплантации. Това обявиха на брифинг днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, информира Zdrave.net.
Виенската болница се ангажира докато трае обучението на българските специалисти да трансплантира по петима български пациенти годишно.
„Във Виена имаме програма в голям мащаб за обучение на специалисти. Дотук сме обучили лекари от Чехия, Унгария, Словения, Гърция и се радвам, че и България се включи в този голям проект“, каза проф. Клепетко.
Споразумението вече е изпратено в Евротрансплант, а в близките дни България ще изпрати и специална заявка за пълноправно членство в Евротрансплант, съобщи от своя страна министър Ананиев.
Предвижда се всяка година по петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да бъдат оперирани във Виена.

ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ У НАС ВСЕ ОЩЕ Е ПО-ВИСОКА ОТ СРЕДНАТА ДЕТСКА СМЪРТНОСТ В ЕС
През 2017 г. е достигнато най-ниското в цялата история на демографската статистика у нас равнище на детската смъртност – 6,4 промила, но въпреки това то остава по-високо отколкото средното за ЕС – 3,6 промила, информира Zdrave.net. Перинаталната детска смъртност продължава да намалява, постнеонаталната запазва нивото си от 2016 г. Намалява показателят за мъртвородени деца спрямо предходната година – 6,3 промила, но все още е по-висока от средната за ЕС – 4,7 промила. Това стана ясно от доклад с данни за 2017 г. и отчета на изпълнението на Националната здравна стратегия 2020, цитиран от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на вчерашната парламентарна комисия по здравеопазване. По думите му България следва общата за ЕС тенденция на застаряване на населението, но с по-неблагоприятно съотношение.
Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението.
„Проблемът на България не е в ниската раждаемост, а в ранната предвидима смърт. Това говори за неефективност на здравната система“, коментира депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.
„Колкото и да говорим, че детската смъртност е намаляла, тя остава два пъти по-висока. Основната причина са състояния в перинаталния период. Това означава, че ефективността на лечебните мерки не са ефективни. Това не е упрек към Вас, тъй като вие сте министър от 13 месеца. Оценявам вашите усилия, но една птичка пролет не прави“, каза още проф. Михайлов.

80% ОТ АПТЕКИТЕ У НАС НЕ СА ГОТОВИ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВЪВЕЖДАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ КОДОВЕ НА ЛЕКАРСТВАТА ОТ 9 ФЕВРУАРИ 2019 Г.
Фармацевтите в България са оставени сами да се оправят в задължението си да се включат в нови системи, други държави кандидатстват за средства от еврофондове, за да подпомогнат аптеките. 80% от аптеките не са готови за процеса на верификация, чийто срок – 9 февруари, не може да бъде отложен или оменен, защото е ултимативно дефиниран. Страната ни е подписала съответното споразумение, без да се интересува дали аптеките у нас ще могат да го изпълнят и какво ще им коства.Това обясни пред Радио София маг.-фарм. Антон Вълев – председател на Националната аптечна камара.
Концепцията на верификацията дава възможност да проследим един медикамент от завода до пациента. За да се случи това, производителите означават всяка кутийка (дори с едно и също лекарство) с уникален код. Това се смята за ефективна мярка в борбата с разпространението и търговията с фалшиви медикаменти.
“Замисълът е добър, но у нас и това изпълнение се побългарява, смята Вълев. – Години наред политиката на лекарствоснабдяването у нас е много грешна. И това доведе до изчерпването на финансовия ресурс на аптеките. Навсякъде по света аптеките и търговците на едро са в една самостоятелна система за лекарствоснабдяване, която няма нищо общо с производителите. В България аптеките се „вързаха“ като придатък на производителите. И винаги, когато някой се опита да води популистка социална политика, вместо да намали цената на производителя, ако тя е висока, той свива маржа на аптеката. В момента аптеките не могат да въведат нито една нова система, защото нямат средства.”
Има страни в Европа (Белгия, напрмер), където процесът на верификация е замразен, докато не се намери финансиране чрез еврофондове.

В БРЮКСЕЛ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ДОНОРСТВОТО
Конференция, посветена на донорството ще се проведе в Брюксел. Събитието ще се състои на 18 февруари, а за участие са поканени специалисти, пациенти, медии и политици, информира Clinica.bg.
Темата на конференцията е „Защо дарителството на органи има значение за всички нас”. Тя се финансира по европейския проект EUDONORGAN. Домакин на събитието ще бъде Европейския парламент заедно с белгийското здравно министерство.
Идеята е да се съберат на едно място пациенти, техните защитници, водещите медицински специалисти в областта на донорството и трансплантациите, съответните власти. Целта е да се даде възможност да се обменят гледните им точки, за да се повиши донорството и трансплантациите навсякъде.
Събитието ще бъде последвано от кратка церемония в почит на трупните донори в Белгия. Тя ще се проведе пред мемориала BELDONOR пред Европейския парламент.