НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.10.2018)

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БЕ ОТХВЪРЛЕН
99 гласа „за”, 133 гласа „против” и нито един „въздържал се” Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в здравеопазването, внесен от БСП, информира Zdrave.net.
„Отнасям се с респект и уважение към вашето право, но гласувах против, тъй като считам, че не е нормално и не е добре за България да правим избори през януари, после по Коледа. И понеже много се говори за морал, трябва да кажа: не съм съгласен по същество, че ГЕРБ носи вина за здравеопазването, защото дори половината от мандата не е минал, а вие пет мандата управлявахте”, обърна се към БСП в обяснението за отрицателния си вот Георги Марков от ГЕРБ.
Опит да обясни отрицателния си вот направи и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че БСП не може да бъде алтернатива на управлението. „За всички е ясно, че БСП участваха в проблемите, които сега се опитваме да решим”, посочи Цветанов. Той бе прекъснат от председателя на парламента Цвета Караянчева с обяснението, че му е дала думата по грешка, тъй като той е участвал в дебатите по вота и няма право да обясни отрицателния си вот.

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Комисията по здравеопазване прие единодушно на първо четене законопроекта за хората с увреждания с вносител Министерски съвет, информира Агенция „Фокус“.
Промените бяха внесени в парламента на 18 октомври 2018 г. Според кабинета необходимостта от нов закон идва от това, че действащият Закон за интеграция на хората с увреждания е допълван и изменян над 30 пъти и е изчерпал потенциала си. Правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания към Министерски съвет, която трябва да започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. В новата агенция ще работят екипи, които да извършват индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания.
Предвижда се да се създаде Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се извършва от специализирани отдели в дирекции „Социално подпомагане“.

РАКЪТ НА БЕЛИЯ ДРОБ Е НАЙ-ЧЕСТОТО ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ПРИ МЪЖЕТЕ У НАС
В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто по честота при жените. Официалната статистика показва, че над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%, информира Zdrave.net. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Данните представи д-р Борислав Димитров, специалист онколог от СБАЛОЗ София-град, на събитие, посветено на месеца за борба с рака на белия дроб – ноември.
Над 2 млн. души ще бъдат диагностицирани с болестта в световен мащаб през 2018 г., а над 1,8 млн. души ще загинат. От всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. Годишно в Европа 270 000 от диагностицираните със заболяването умират, сочи още статистиката.

БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ Е С БЛИЗО 20 МЛН. ЛЕВА ДЕФИЦИТ
Почти 19,7 млн. лв. е превишението в бюджета на НЗОК в перото лекарства за лечение на онкоболни за 2018 г. Това сочи справката на фонда за изплатените средства за тези медикаменти по месеци, информира Zdrave.net.
Както всеки предходен месец, и през септември Здравната каса е изплатила над 11 млн. лв. повече от заложения в бюджета й средномесечен разход. Средствата, дадени за лекарства за болни от рак за този период възлизат на 34,8 млн. лв. (при заложени 23,5 млн. лв.).
Общата сума, изплатена от началото на годината до края на септември за медикаменти за лечение на онкоболни е в размер на близо 301,7 млн. лв., при заложен бюджет за годината от 282 млн. лв.

АГЕНЦИЯТА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ВЪЗСТАНОВЯВА ОТНОШЕНИЯТА СИ С БОЛНИЦАТА ВЪВ ВИЕНА
Ще възстановим отношенията с болницата във Виена за пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, но подробностите ще станат ясни в петък. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов пред Zdrave.net.
„Ще направя всичко, за да доведа и проф. Валтер Клепетко като консултант тук. Ние подготвяме проект, който се казва „Извършване на белодробна трансплантация в България“ и смятам, че най-добре е консултант по този проект да бъде проф. д-р Клепетко. Ако използваме всичкия си български чар, както и това, че той е работил с България, мисля, че ще можем да го привлечем“, каза д-р Христов.
Втората цел на ИАТ е среща с борда на директорите на болницата във Виена, на която да бъдат договорени окончателно отношенията ни, за да има възможност отново нуждаещи се пациенти да бъдат трансплантирани там.

БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ИЗБРА ДНЕШНИЯ ДЕН ЗА МОЛИТВА ЗА ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Българската православна църква избра днешния ден за молитва за децата с увреждания. Днес е празникът на иконата на Света Богородица. По този повод в храма „Покров Богородичен“ тази сутрин беше отслужена литургия.
Църквата призовава със свое решение, взето на 3 октомври тази година, всички духовници и православни християни да влязат на днешния ден в храмовете и да се помолят да немощните хора и децата, които изпитват страдания.
Предстои денят за молитва за децата с увреждания да бъде вписан и в църковния календар на Българската патриаршия. Молебенът за здраве на децата ще бъде отслужен в столичния храм „Покров Богородичен“ веднага след светата литургия. Днес църквата отбелязва и своя храмов празник.
Богослужението се оглавява от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

17% ОТ РАБОТНИЦИТЕ В ЕС БОРАВЯТ С ОПАСНИ ХИМИЧНИ ПРОДУКТИ
17% от работниците в ЕС боравят с опасни химични продукти или са изложени на контакт през поне 25% от работното време. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който участва във форум за здравословните работни места и опасните вещества, организиран в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа. Целта на инициативата е повишаване на информираността на работещите при работа с опасни вещества, информира Clinica.bg
Химични или биологични агенти присъстват в 38% от предприятията в ЕС. Сектори с над 50% разпространение на опасни вещества са селското стопанство, материалното производство и строителството. Всяка година 53% от смъртните случаи, свързани с професията, се дължат на ракови заболявания.
На 17 декември 2017 г. бе утвърдена Директива за изменение и допълнение на Директивата за канцерогенните и мутагенните, с която бяха преразгледани или въведени гранични стойности на експозиция за 13 химични агента. В ход е обсъждането на втория и третия пакет от изменения на Директивата за канцерогенните и мутагенните, с приемането на които общо 25 канцерогенна и мутагенна ще бъдат нормирани по отношение на допустимите концентрации във въздуха на работната среда и други възможни пътища на проникване и вредно въздействие върху организма.