НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.09.2019)

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ПАЦИЕНТИТЕ ДА БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ В СЛУЧАЙ, ЧЕ НЕ СПАЗВАТ ПРЕПОРЪКИТЕ В БОЛНИЧНИЯ ЛИСТ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) настоява ползвателите на обезщетението за временна нетрудоспособност да носят отговорност при неспазване на препоръките в болничния лист. Това става ясно от становището на Сдружението проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, информира Zdrave.net.
„В нормативната уредба няма предвидена отговорност за пациентите при неспазване на препоръките в болничния лист. Няма и възможност за контрол върху това спазване на препоръки, както и последващи санкции. Това създава абсолютен „имунитет“ на ползвателя и условия за прехвърляне на вина и търсене на отговорност у лекарите. Стига се дори до парадокси, в които се прави разследване спрямо лекаря за отказ да издаде документ с невярно съдържание. Злоупотребата с права е забранена от Конституцията, която е с пряко действие, но за да е ефективна тази забрана, трябва да има система за контрол и санкции за злоупотребяващите ползватели на болнични листа“, пише в становището на НСОПЛБ.
Според личните лекари Наредбата за медицинска експертиза в сегашния си вид допуска ползвателите на болнични да злоупотребяват безнаказано. „Затова предлагаме включване на текстове, които определят неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушение, за което нарушителят носи отговорност и търпи санкции, които могат да бъдат: анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ; обявяване на отсъствието за самоотлъчка; налагане на парична санкция на ползвателя. Контролът на тези показатели е лесно осъществим, може да бъде планов, на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни (осигурители, НОИ, трети лица)“, пишат от Сдружението.
Сред останалите предложения, направени в становището на НСОПЛБ, е да се премахне хартиеният документ Лична амбулаторна карта като източник на информация за ползваните болнични, а вместо това да се използва системата на НОИ, която се ползва и от лекарите. Джипитата настояват и да се премахне възможността лекар да делегира права на друг при издаване на болнични.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ УВЕДОМЯВАТ КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ, АКО СА ЗАРАЗЕНИ С ХЕПАПИТ
Кръводарителите ще бъдат гарантирано информирани при установена инфекция хепатит В или хепатит С още при установяване на инфекцията, без да се изчакват действия на други субекти – РЗИ или личен лекар, което ще им даде възможност за започване на лечение в максимално ранна фаза. Това гласи промяната, предложена от МЗ в Наредбата за условията и реда за извършване на диагностика, преработка и съхранение на кръв и кръвни съставки и качеството на кръвта от внос. Проектът е публикуван на интернет страницата на министерството за едномесечно обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
„Изменението е важно и за системата на здравеопазването и здравното осигуряване. Осведомяването за инфекциите на по-ранен етап и по-рано започналото лечение водят в общия случай до по-ниски разходи за лечение, което намалява финансовата тежест върху НЗОК и републиканския бюджет за скъпоструващо лечение“, пише в мотивите на министъра. По думите му единствените преки разходи, които се очаква да последват от промяната, са разходите на НЦТХ/РЦТХ по уведомяване на кръводарителите в рамките на финансовата и организационна структура на центровете.

ВТОРА КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ В ДОБРИЧ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА
От днес до края на месеца БЧК и Отделението по хематология в многопрофилната болница в Добрич започват кръводарителска кампания. Организаторите приканват всички здрави хора на възраст между 18 и 65 години да се включат в инициативата, за да спасят живот, съобщи БНР.
Това е втората дарителска акция за тази година в Добрич, като през април в нея се включиха 34 граждани, дарили близо 14 литра кръв.
Работното време с кръводарители на Отделението по трансфузионна хематология в многопрофилната болница работи от 8:00 до 12:00 часа.

В АПТЕЧНАТА МРЕЖА ЛИПСВА МЕДИКАМЕНТ ЗА ТЕРАПИЯ НА АВТОИМУННИ И ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Медикамент, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания, липсва в аптеките от два месеца. Това съобщи общопрактикуващият лекар д-р Зорица Папазян пред БНР, информира Clinica.bg.
Д-р Папазят обясни, че лекарството имуран се използва ежедневно от пациенти с автоимунни и ракови заболявания. “Много хора го ползват и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще го има или не”, допълни д-р Папазян.
От Министерство на здравеопазването са съобщили, че медикаментът ще е наличен през октомври. Лекарството има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.
Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, заяви, че медикаментът е наличен в съседните на България страни. Според нея е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти. : Тя обясни, че Асоциацията е поискала разрешение да бъде внесено липсващото лекарство.
По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани. През 2017 г. дерегистрираните лекарства са били 327, а за периода 2014-2017 г. – 1300.

БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ В “ПИРОГОВ”
УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ще проведе профилактични прегледи на бременни жени по повод 29 септември – Световен ден на сърцето, с което ще подкрепи кампанията за Дружеството на кардиолозите в България, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на лечебното заведение. Прегледите ще извърши проф. д-р Мария Миланова – началник на Клиниката по кардиология в “Пирогов” и председател на работна група “Сърдечносъдов риск при жени” към ДКБ на болницата.
“Бременност и сърце” – Погрижете се за своето сърце!” е мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество. Тази година във фокуса са бъдещите майки.
„Фокусът към бременните жени не е случаен. Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна умора. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология“ , обяснява проф. Мария Миланова.

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН МАРАТОН В ПОДКРЕПА НА ЖЕНИТЕ С РАК НА ГЪРДАТА
Благотворителен маратон в подкрепа на жените с рак на гърдата ще се проведе на 29.09.2019 г. в Южния парк в София. Участие ще вземат представители на 20 държави, информира Clinica.bg като се позова на Нова телевизия.
Каузата на маратона е да обедини жените в битката им за живот с техните семейства, приятели и съмишленици. В бягането ще се включат пeвиците Есил Дюран, Светла Иванова и Нели Рангелова, актрисата Диана Димитрова, музикантите от група Jeremy, Свилен Ноев, Краси Георгиев и др.
„Идеята за събитието тръгва от Далас през 1983 година. След това е пренесено в Европа и ние с нашата фондация станахме представител на това събитие в България. Всеки ден се присъединяват нови хора и към момента са над 1000 човека”, обясни организаторът на събитието Иво Беновски.
„В името на такава добра кауза съм готова да потичам, да побягам. То е за здраве. Въобще ще празнуваме живота с всички, които се включат в този маратон. На 29 септември се навършват 28 години от зловеща катастрофа, която преживях. Беше много драматично за мен и приемам това за символика”, обясни певицата Есил Дюран в предаването „Здравей, България”.