НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.08.2018)

УЕДНАКВЯВАТ ПРАВИЛАТА ЗА ТЕРАПИЯ НА ОНКОБОЛНИ ПАЦИЕНТИ В ЕЛЕКТРОНЕН ФОРМАТ
Лекарите да изписват терапията на онкоболни пациенти си в електронен формат, предвижда проект за промени в Наредба 4 на здравното министерство, информира Clinica.bg. Целта е да се уеднаквят правилата между новия рамков договор и да се подобри контрола, обясняват от ведомството.
Възможност медиците да изписват електронно лекарствата на пациентите си съществува и в момента. С промените обаче тя се детайлизира. Освен „лекарствен лист”, медиците ще трябва да пращат с електронен подпис и „терапевтичен фиш”. Също така се уточнява механизмът по назначаване на терапията на пациентите и одобряването й от онкокомитетите. Това трябва да става още преди тя да бъде предписана от лекуващия лекар. Ако медиците не успеят да оползотворят цялото количество от един флакон за пациентите си пък до изтичане на годността му, те ще трябва да опишат остатъчното количество в журнал.
С промените се регламентира и изискването в Националния рамковия договор медиците да попълват рецептите на пациентите си електронно, а не на ръка. Целта на всички изменения е да се подобри контрола над разходите за медикаменти на НЗОК.

ПОЛИЦИЯТА В СТАРА ЗАГОРА ЗАДЪРЖА ЧЕТИРИ ЖЕНИ ЗА АГРЕСИЯ КЪМ МЕДИЦИ
Четири жени – на 40 г., на 35 г., на 44 г. и на 65 г., от Стара Загора, са се държали агресивно с персонала на ЦСМП – Стара Загора. Инцидентът се е разиграл на 23.08. 2018 г. вечерта, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на съобщение наполицията.
Жените са отправяли обиди и заплахи и са дърпали дежурните лекари. Към момента не е ясно каква е причината за агресивното им поведение. Те са задържани за срок от 24 часа. По случая е образувано и бързо производство

ЛЕКАРИ НАПРАВИХА ТЕЛЕМОСТ МЕЖДУ ПЛЕВЕН И КИТАЙ
С иновативен едночасов телемост лекарите от УМБАЛ “Св. Марина” гр. Плевен осъществиха връзка между България и Китай. По време на него те са предавали извършването на високотехнологична операция, съобщи Clinica.bg.
По време на моста българските хирурзи са направили демонстрация на ХАЙФУ хирургия на живо. Това е модерен метод за лечение на онкологични заболявания, при който чрез ултразвук се отстраняват туморите.
По време на живата връзка чрез неинвазивно термично изгаряне, посредством фокусиран ултразвук е бил унищожен 3-сантиметров миомен възел на българска пациентка. Ръководител на екипа е бил доц. д-р Добромир Димитров. По време на процедурата пациентката е била в постоянен контакт с екипа на ХАЙФУ центъра и с аудиторията в Китай. Това е възможно, защото процедурата се осъществява с минимална упойка, обясниха от болницата. Жената е понесла добре интервенцията и няма съществени оплаквания. Самото лечение е продължило 45 минути, средната използвана енергия е била от 250W, като в ранния следобед пациентката е била успешно изписана.

ДНЕВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ СА ПРЕПЪЛНЕНИ
Дневните центрове за хора с увреждания в страната са препълнени. Това показва справка на социалното министерство за Clinica.bg. Общо 172 са дневните центрове за хора с увреждания в страната. В тях към края на юни е имало 4641 души при свободен капацитет от 4617 места, показват данните на ресорното ведомство. Най-голям недостиг има при центровете за младежи и деца. Реално обаче недостигът на дневни центрове в страната е огромен и при възрастните хора. На практика в тях право да получи услуги от квалифицирани професионалисти има всеки човек с ТЕЛК.
Към момента услуги във всички съществуващи центрове се осигуряват от общините. Въпреки, че от години държавата обещава да се погрижи за липсващата брънка от социално-здравни услуги, това все още не е факт. Да се надяваме, че с подготвяните реформи, възможностите ще се променят към по-добро.

ШЕСТ МОБИЛНИ КАБИНЕТА СА ПРЕДОСТАВЕНИ ЗА ТРУДНОДОСТЪПНИ РАЙОНИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
С шест мобилни лекарски кабинета вече разполага Сливенска област, съобщи Информационна агенция “Фокус”. Директорът на РЗИ Петя Балулова е изпратила писмо до областния управител Чавдар Божурски, в което му благодари за оказаното съдействие проявена ангажираност към намаляване на здравните неравенства в областта.
Със заповед на министър Кирил Ананиев от 18 юли 2018 г. дейностите на кабинетите са възложени на РЗИ. Предстои да бъдат сключени договори с лечебни заведения за извършване на клинични изследвания, мамографски, акушеро-гинекологични, педиатрични и флуораграфски профилактични прегледи. Ще бъде извършвана и имунизация на деца по Задължителния имунизационен календар. Прегледите ще бъдат предхождани от беседи, срещи и информационни кампании за значението на профилактиката, имунизациите, храненето и отглеждането на малките деца, начините за предпазване от най-разпространените инфекциозни заболявания и др.

ОБЩИНА ВЪРБИЦА СИ ПРАВИ БОЛНИЦА
Община Върбица, която се намира в Стара планина, сама ще си отвори болница. Лечебно заведение в града е имало преди повече от 45 години, отбелязва кметът Мердин Байрям, информира Zdrave.net като се позовава на Dariknews.bg.
Върбица е отдалечена община – намира се в котловина, в планинска местност с пресечен терен. Най-близката болница е на 37 км във Велики Преслав. Окръжната болница в Шумен е още по-далеч – на 60 км.
“Гражданите имат нужда от такова лечебно заведение, защото не малко случаи има, в които губим пациенти, докато пътуват към болница”, обясни кметът на общината.
Избрана е сградата на старата работническа болница, която пустее с години. Тъй като финансиране за откриване на болници няма, се стигнало до теглене на заем в размер на 3 млн. лв. Със средствата ще бъде създадем медицински център със стационар и малка зала за леки интервенции от първа необходимост. На първо време общината ще издържа болницата. Впоследствие лечебното заведение ще генерира приходи чрез НЗОК, обясни кметът.