НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.07.2018)

УМБАЛ – БУРГАС РАЗПОЛАГА С ЦЕНТЪР ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНО ПРОТЕЗИРАНЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ

В УМБАЛ – Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново. Те ползват специализирана база за протезиране, рехабилитация и социална помощ от експерти. Днес дейността на Центъра за специализирано протезиране и рехабилитация бе представена с историите на трима пациенти, успешно върнати към пълноценен живот. Те вече ходят, работят и дори спортуват, информира Zdrave.net.

Идеята за тази специализирана подкрепа се ражда след два случая, добили медийна известност. Едната е протезирана млада жена, останала без крака след прегазване от влак. Вторият пациент е мъж на средна възраст, който след ампутация на краката живя в болницата няколко месеца – отчаян, че няма как да се грижи за себе си и няма къде да отиде. След намесата на Националния алианс за интеграция след ампутации и протезиране, тези пациенти са получили специално изработени за тях протези, рехабилитация и човешка подкрепа.

След подписано споразумение с УМБАЛ – Бургас и меморандум за сътрудничество с Община Бургас, Центърът вече е факт. Базата и част от специалистите се предоставят от болницата, а пациентската организация осигурява съдействието за протезиране и свои експерти в специфичните упражнения.

 

11 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ В ЛИБИЯ

Днес се навършват 11 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори, съобщи Zdrave.net.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна д-р Здравко Георгиев и палестинския студент по медицина Ашраф ал Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

На 24 юли 2007 г. Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на Летище София, след като преговорите по тяхното оневиняване и освобождаване, продължили над 8 години, завършиха успешно с посредничеството на ЕС, Франция и Катар.

 

ИАЛ ДЕБЛОКИРА НЯКОЛКО ПАРТИДИ С МЕДИКАМЕНТИ, СЪДЪРЖАЩИ ВАЛСАРТАН

Изпълнителната агенция по лекарства освободи от блокиране няколко партиди медикаменти, съдържащи валсартан. Става въпрос за партиди на четири лекарства на две фармацевтични компании, информира Zdrave.net. Притежателите на разрешение за употреба са успели да докажат документално пред ИАЛ, че за въпросните партиди е използван валсартан от алтернативен производител от Индия, което означава, че те не са засегнати от наличие на примеса N-нитрозодиметиламин (NDMA). Тези партиди лекарства съответстват на изискванията за качество, не представляват потенциална опасност за живота и здравето на населението и могат да останат на пазара, посочват от ИАЛ.

 

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ БЪЛГАРСКАТА ПРОГРАМА ЗА БОРБА С ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ НА ХРАНИТЕ В ЕС

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в Европейския съюз, която е на стойност 1,3 млрд. евро, съобщи Информационна агенция “Фокус”. Пилотният проект е създаден от евродепутатите на ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков и е бил приет с най-високата възможна оценка – клас “А”. Той ще стартира през 2019 г.

“Създадохме програма, по която всички потребителски организации, които се занимават с двойния стандарт при храните в ЕС, могат да кандидатстват”, обясни Андрей Новаков. Той допълни, че финансовата подкрепа ще им позволи да подобрят своя капацитет – закупуване на оборудване, провеждане на тестове и информационни кампании, активизиране на сътрудничеството между отделните държави и др.

Програмата позволява да се завеждат колективни потребителски искове във всички държави, в които правата на потребителите са нарушени. Българските евродепутати ще настояват да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и да се създаде централен орган, който да следи за спазването на този стандарт.

 

С ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХЕПАТИТА

Народното събрание ще отбележи Световния ден за борба с хепатита 2018 г. (28 юли) с информационна инициатива. По време на акцията ще бъде представена приетата резолюция от регионалната конференция „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” (Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions), информира Zdrave.net.

Документът е одобрен и изготвен в рамките на експертната среща за изработване на резолюция от събитието, с участието на следните експерти: г-н Жан-Люк Сион, представител на Директорат „Здравеопазване и безопасност на храните” към Европейската комисия; д-р Антонс Мозалевскис, представител на Световната здравна организация – Регион Европа; г-н Никос Дедес, председател на Европейската група за лечение на СПИН (EATG) и г-жа Маринела Дебу, зам.-председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA). Резолюцията има за цел да идентифицира основните проблеми, които са сходни за страните от Централна и Източна Европа по темата за вирусните хепатити и ХИВ и да ги постави в дневния ред на институциите.