НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.01.2019)

БАПЗГ НАСТОЯВА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
„Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояваме незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи! В много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, което не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците”. Това се казва в позиция на Асоциацията, изпратена до здравния министър, синдикатите, работодателите и Сдружението на общините, информира Zdrave.net.
„С огромно търпение, усърдие и отговорност медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти продължават да изпълняват професионалните си задължения, но вече са обезсърчени, обезверени и уморени от чакане да получат заслуженото заплащане.
Вече близо 20 години продължава реформата в системата на здравеопазването. Заради ниското заплащане много специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си. Лечебните заведения не могат да функционират без тях. Много специалисти работят на две и повече места, за да си осигурят по-достоен живот. По този начин те спасяват и здравната система от колапс. Но прекомерната умора се отразява негативно на качеството на работата и на здравето им”, отбелязват от БАПЗГ в позицията си и питат защо трябва специалистите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените 20 години проблеми в сферата. „Категорично не сме съгласни да бъдем изкупителните жертви!”, заявяват от там.
„Ако не се случи реална промяна в оценката и заплащането на труда на професионалистите по здравни грижи, в скоро време ситуацията ще стане критична”, предупреждават от Асоциацията.

Министър Ананиев: СТРОИТЕЛСТВОТО НА ДЕТСКАТА БОЛНИЦА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ В НАЧАЛОТО НА ЕСЕНТА
“Имаме сключен договор за строително-конструктивна експертиза на сградата на Научния институт по педиатрия. Срокът, в който трябва да приключи изследването, е краят на месец февруари”. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на д-р Даниела Дариткова по време на днешния блиц контрол в парламентарната комисия по здравеопазването, информира Zdrave.net.
“Аз съм убеден, че сградата е годна и може да се използва за детска болница”, подчерта министър Ананиев. Той допълни, че още от 3 януари е създадена работна група, в която влизат националните консултанти по детски болести, директори на детски болници, началници на детски клиники и отделения, известни учени, и която трябва да изготви структура и план на отделенията в съществуващата вече сграда на Института по педиатрия.
„Работната група действа усилено, даже пред мен вече е първият план на архитектурата на бъдещата болница“, каза министър Ананиев.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ФИНАНСИРА ОБУЧЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИЗАНТИ ПО ЕВРОПРОЕКТ
Министерството на здравеопазването ще финансира обучението на специализанти по медицински специалности по европроект „Специализация в здравеопазването”, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Финансирането се осъществява чрез заплащане на таксите за теоретично и практическо обучение. На специализанти без доходи чрез проекта се предоставят стипендии в размер на две минимални работни заплати на месец.
Министерството е обявило процедура за подбор на лекари-специализанти и лекари по дентална медицина-специализанти, които се обучават по реда на Наредбата за специализациите, и такива, които са продължили обучението си при условията на отменената Наредба № 34 от 2006 г.

И БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ С АПЕЛ СРЕЩУ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИ
Българският Червен кръст осъжда недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие, посветило се на най-хуманната професия. Организацията апелира към всички граждани и институции в България с призива „Не на насилието над медици”, информира Zdrave.net.
“Нека защитим достойнството на хората, които следват неотклонно заветите на Хипократовата клетва и денонощно изпълняват високоотговорната си мисия да спасяват човешки живот”, заявяват от БЧК.
В знак на съпричастност към проблема и дълбоко уважение към работещите в областта на здравеопазването БЧК приветства и се присъединява към усилията и инициативите на Министерство на здравеопазването – в борбата с предотвратяване на грубото отношение към медицински лица да се включат и правораздавателните институции на България.
Апели срещу агресията над лекари и професионалисти по здравни грижи отправиха вчера от Българския лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.