НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.11.2018)

УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЪДЕБНИТЕ ПРЕТЕНЦИИ ОТ ПАЦИЕНТИ ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРАВОТО ИМ НА ИНФОРМИРАНОСТ
Налице е тенденция по драстично увеличаване на съдебните и извънсъдебните претенции от пациенти за нарушаване правото им на информираност. Това съобщиха адвокат Калина Михaйлова и съдия Сава Шишенков в презентацията си по време на VІІ Национален конгрес по алергология, информира Zdrave.net.
Жалбите до ИА “Медицински одит” са между 500-700 на година, съгласно публично изнесени данни от изследване на адвокат Шаркова. Констатира се, че в хода на извършените проверки, едно от най-често констатираните нарушения е правото на информация по чл. 88 и представянето на информираното съгласие в писмена форма. Санкциите за това нарушение са от 300 до 1500 лв. в различните хипотези, а при повторно нарушение – от 2000 до 6000 лв.
„От близо 300 дела срещу болници и лекари повече от половината от исковете се отхвърлят в съда като неоснователни, т.е. грешка не е открита или няма достатъчно доказателства за такава. Повече от 1/3 от делата се завеждат заради лоша комуникация” съобщиха юристите за наличните данни от изследванията.
От проведени статистически проучвания се констатира, че най-наказвани са лекарите, следвани от болниците, началниците на звена, лечебни заведения за извънболнична помощ и ръководителите на лечебни заведения.

Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова: ИНВЕСТИЦИИТЕ ЗА ДЕТСКАТА БОЛНИЦА МОГАТ ДА БЪДАТ ОСИГУРЕНИ ОТ ПРИХОДНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
Превръщането на УМБАЛ “Лозенец” в многопрофилна болница за комплексно лечение на деца ще изисква модернизация и разширяване на съществуващата база. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова пред БНР, информира Zdrave.net.
„Инвестициите ще могат да бъдат осигурени в рамките на добрата работа на приходните институции и добрите приходи в бюджета. Тогава, когато трябва да се окаже комплексна грижа на дете със сериозен здравословен проблем, е необходимо в една болница то да може да получи помощ от всички специалности в областта на педиатрията“, каза д-р Дариткова.
“В България има недостиг на педиатри, на детски уролози и неонатолози и създаването на специализирана детска болница ще създаде условия за по-голям интерес към специалностите в детското здравеопазване, категоричен е и д-р Асен Меджидиев”, началник на Отделението по УНГ в УМБАЛСМ “Пирогов” и председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. Той е категоричен, че имаме детско здравеопазване. „И в провинцията колегите се справят много добре. Проблемът е в липсата на специализирани кадри. Нужно е да обърнем внимание на обучаването на такива кадри, на специализациите, на възможностите за подобряване на квалификацията и най-важното – на създаването на по-добри условия за работа. Надявам се, че една такава високотехнологична болница ще създаде такива условия“, каза д-р Меджидиев.
“Следващата сряда на министъра на здравеопазването ще бъде представено идейното предложение за структурата на болницата”, обясни Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации “Заедно с теб” и член на Инициативния комитет за създаване на детска болница.

ДЕЦА ДАРИХА СВОИ КАРТИНИ ЗА МАЛКИ ПАЦИЕНТИ В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ
Деца от Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза” към Комплекса за социални услуги за деца и семейства– Пловдив дариха свои картини на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца в УМБАЛ „Свети Георги”, информира Zdrave.net.
Децата направиха рисунките си с подкрепата на художничката Камелия Христева. Творбите бяха подредени в изложба под надслов „Семейството сме ние!” по повод Деня на толерантността (16 ноември), Деня на християнското семейство (21 ноември) и 5 години от създаването на ЦНСТ „Майка Тереза”. С картините си младите автори искат да покажат на обществото, че всички деца имат право на мечти, да се радват се на детството си и да получават добра грижа, независимо дали живеят в своето семейство или в алтернативно. Картините са предназначени за Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца в УМБАЛ „Свети Георги” с началник проф. д-р Юрий Анастасов.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТКРИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ДЕЙНОСТИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА СПИН
Министерство на здравеопазването обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за дейности по Програмата за превенция на ХИВ и СПИН на обща стойност 435 402 с ДДС. Поръчката е публикувана на сайта на МЗ, информира Clinica.bg.
Процедурата обхваща осем обособени позиции, предназначени за хората, употребяващи инжекционно наркотици, тези живеещи с ХИВ, хомусексуалните и предлагащите сексуални услуги. За лицата, които инжекционно употребяват наркотици, са регламентирани четири обособени позиции на обща стойност 119 049. Средствата ще бъдат разходвани за осигуряване на безопасни игли и спринцовки, скрингови изследвания за сифилис с бързи тестове, изследване на хепатит C.
За хомосексуалните и занимаващите се с предлагането на сексуални услуги, както и за хора, живеещи с ХИВ са обособени другите четири позиции. Сумата за тях е 162 795 без ДДС. Средствата са за осигуряване на презервативи за безопасен секс, безплатен скрининг за полово предавани болести и хепатит C.
Общата сума, предвидена от възложителя е сбор от всички плащания без данък върху добавената стойност и е в размер на 362 835лв.

СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХИВ И ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ
В периода 23-30 ноември 2018 г. отбелязваме Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити. Тази година за 30-ти пореден път ще бъде отбелязан 1-ви декември – Световния ден за борба със СПИН, който ще мине под мотото „Узнай своя статус”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Европейската седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити ще бъде отбелязана в цялата страната от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции – 28 Регионални здравни инспекции, общини, учебни заведения, неправителствени организации, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.
Европейската седмица се провежда у нас за шеста година. През 2015 г. дейностите бяха разширени с включването на изследвания за хепатити.