НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.10.2018)

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова за промените в здравеопазването: ЩЕ БЪДАТ ЧУТИ МНЕНИЯТА НА ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ
“Всички промени, предложени в преходни и заключителни разпоредби на бюджета на НЗОК, са свързани с бюджетирането на сектор „Здравеопазване“ през следващата година. За да могат да се регламентират финансовите потоци, би следвало да се извършат и тези законодателни промени“. Това е позицията на председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, изказана днес пред БНР.
Тя посочи, че бюджетът на Касата за здравноосигурителни плащания догодина се увеличава с над 400 млн. лв. и припомни, че в парламента има практика да се променят други закони през преходни и заключителни разпоредби, информира Zdrave.net.
По думите й, по въпросните промени има възможност за обсъждания и предложения, тъй като те ще минат на две четения в Народното събрание. „Така че в никакъв случай не можем да кажем, че това са финалните предложения. Ще бъдат чути мненията на всички заинтересовани“, увери д-р Дариткова.
„Има смисъл в обединяването и оптимизирането на структурите от гледна точка на това, че досега наистина се получаваше сериозно забавяне например от циркулирането на документи от ЦФЛД, препращането на част от документацията и процедурите към НЗОК, произнасянето на различни комисии. Факт е, че родителите на децата сами търсеха оферти за лечение в чужбина. Искаме всичко това да бъде преодоляно и това е идеята и логиката на обединението на Фонда за лечение на деца, на Комисията за лечение и включването им в структурите на Здравната каса“, коментира тя.
Д-р Даниела Дариткова се спря на залегналите в проекта текстове, свързани с качеството на лечението, като посочи, че те вменяват на съсловните организации от сектора – БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ, „да утвърдят най-после правилата за добра медицинска практика – нещо, което има пряко отношение към качеството на дейността“.

Здравният министър Кирил Ананиев: С НОВАТА АГЕНЦИЯ ЗА МЕДИЦИНСКИ НАЗДОР ВДИГАМЕ НИВОТО НА ОТГОВОРНОСТ
Преструктурирането на Министерството на здравеопазването не означава увеличаване на администрацията. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в коментар по промените, предвидени в проектозакона за бюджета за 2019 г., информира Zdrave.net.
„Новата агенция за Медицински надзор всъщност ще функционира на базата на ИАМО и ИАТ. Това, което искаме да постигнем, е да създадем по-добра организация и по-добър капацитет на функционирането на тези две дейности, които като организация и функциониране са много близки една до друга, без да нарушаваме медицинската част на трансплантациите и от гледна точка на медицинския одит. В самия проект на закона са конкретизирани функциите на тази агенция. Не знам защо я наричаме мегаагенция? Тя е нормална агенция, просто вдигаме нивото на отговорност на хората, които ще работят, като сме конкретизирали и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват“, уточни министър Ананиев.
По думите му Фондът за лечение на деца, както и Комисията за лечение на българите зад граница ще преминат към НЗОК, за да се събере капацитетът, който има Здравната каса с капацитета на тези структури. Предстои да се уточни дали остава Общественият съвет към Фонда за лечение на деца или да е друг орган, който да изпълнява тези функции, които в момента изпълнява Обществения съвет, обясни още министър Ананиев.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев: НЯКОИ ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СА ЗАМЕСЕНИ В ИЗТОЧВАНЕТО НА ЗДРАВНАТА КАСА
“Някои пациентски организации са замесени в източването на Касата. такива са онези, финансирани от фармацевтичните компании, и онези, които лобират за налагане на нови, недоказани медицински продукти”. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването „Още от деня” по БНТ. Той подчерта, че не става дума за всички пациентски организации и отказа да назове конкретни имена. По думите му мерки срещу такива практики вече са заложени в проектомерките за 2019 г., информира Zdrave.net.
Управителят на НЗОК отново каза, че има „организирани групи“, чиято цел е да пренасочват средства от Касата за немедицински разходи, като подобен случай е злоупотребата с лекарства за онкоболни в Благоевград.
Д-р Дечев обясни, че ще се стреми НЗОК да заплаща лекарствата с най-добро съотношение цена-ефект и допълни, че излишно скъпи лекарства са често брандирани като „иновативни“, без да са задължително по-добре работещи. По думите му данните показват, че най-много в един от пет нови медикамента съществува реална по-добра ефективност спрямо други съществуващи препарати от тази група.

Директорът на ИАТ д-р Михаил Христов: ОТКАЗИТЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА БЕЛОДРОБНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА СА ЗАРАДИ СПАДА НА ДОНОРИТЕ У НАС
Отказите от чужди клиники за извършване на белодробни трансплантации на български граждани се обясняват от самите клиники със спада на донорите в собствените им държави. Това стана ясно от думите на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов пред bTV.
„В писмата е посочено, че поради драстичния спад на донори в самите страни, към които сме се обърнали, например в Германия, не могат да извършват трансплантации на чужди граждани, не специално на българи. Болницата във Виена е отказала да поднови договора си и с Румъния. Германците също са отказали да продължат договора с Румъния и т.н. Имаме откази още от 2016 г.“, обясни д-р Христов, като уточни, че последният отказ е от август тази година.
Във връзка с факта, че за да бъде пълноправен член на Евротранплант, страната ни трябва да има 10 донора на 1 млн. души население, той посочи, че у нас през годините са водени активни кампании за увеличаване на донорството, но за съжаление те не са дали необходимия резултат. „И това наистина е пречка. Представете си, че в момента имаме сключени договори с всички клиники, с които искаме. Нямаме ли донори, ние пак не можем да помогнем на тези хора“, коментира д-р Христов.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ОБЯВИ ТЪРГ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КИТОВЕ И РЕАКТИВИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БРЕМЕННИ ЖЕНИ
Търг за закупуване на китове и реактиви за генетични и други изследвания на бременни жени обяви Министерство на здравеопазването. Поръчката е на обща стойност от 1.821 млн. лв. без ДДС , а позициите по нея са 227, информира Clinica.bg.
Сред изискванията на здравното ведомство са материалите да са с минимум 75% остатъчен срок на годност при доставката им. Както и заплащането от страна на държавата да става до 30 дни след представянето на съответните документи от страна на фирмите.
Реактивите и китовете, които купува здравното министерство, са предназначени за генетичните лаборатории в „Майчин дом”, Педиатрията в София, МУ-София, УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина” – Варна, УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен и Тракийския университет в Стара Загора. С тях специалистите трябва да осъществят пренатална диагностика на всички бременни жени в риск без значение на техния осигурителен статус. Благодарение на това се свежда до минимум раждането на деца с увреждания.

МБАЛ – ЛОВЕЧ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ОТОПЛЕНИЕ ПРЕЗ ЗИМАТА
Има опасност МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч да остане без отопление през зимните месеци заради неизплатени задължения към доставчика на природен газ. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение Румяна Нановска, цитирана от БТА. Тя добави, че към момента натрупаните задълженията на болницата са над 7 млн. лева, като просрочените плащания за природен газ са 198 хил. лева.
По думите на Нановска парното и топлата вода са спрени от април и за да бъдат пуснати, доставчикът е поискал болницата да изплати половината от задълженията си към него, а това е непосилно за лечебното заведение, което продължава да е в тежко финансово състояние. Директорът на ловешката болница заяви, че преговорите с газоразпределителното дружество се водят на ниво Министерство на здравеопазването, но до този момент няма договореност.
Болницата има забавени задължения и към ЧЕЗ – 173 хил. лева, и ВиК – 30 хил. лева.
На този етап няма проблем с лекарствата и консумативите, аптеката също е снабдена. Директорът добави, че няма забавяне на заплатите на персонала.

ПЛОВДИВ СТАВА ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО ИМУНОЛОГИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ
Пловдив ще бъде домакин на едно от най-големите събития в сферата на здравеопазването. От 24 до 28 октомври 2018 г. в града ще се проведе V Национален конгрес по имунология с международно участие. Той е едно от най-значимите събития сред имунологичната общност в България, което се провежда на всеки четири години, информира Zdrave.net.
Под надслов „Имунология за всички“ конгресът щe събере не само  имунолози, работещи в областта на експерименталната и клиничната имунология, но също и педиатри, интернисти, хирурзи, както и представители на други клинични специалности. Организатори са Българското дружество по имунология при СУБ и Българската асоциация по клинична имунология. В организационния комитет са и водещи имунолози от Медицински университет – Пловдив.
Ден преди започването на конгреса ще се състои станалото традиционно Международно училище по имунология, предназначено за теоретична и практическа подготовка на начинаещите изследователи. С подкрепата на Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS) и списанието European Journal of Immunology за пета поредна година докторанти и млади учени от България и други страни на Европа и света ще слушат лекциите на видни български и европейски имунолози и ще имат възможност да се обсъдят с тях своите собствени проекти.